03/11/13 09:12
(http://www.azcheta.com/)

Изумление и тръпки с Амели Нотомб

„Изумление” и „трепет”, наред с „покорство” и „принадлежност” са доста силни думи за западният човек. Но съвсем точни, като описание на човешкият статус и неговата сила и сериозност в японската корпоративна култура. Както се оказва, в по-късни дни, тази древнояпонска норма важи и за отношението към по-висшестоящия въобще.

Книгата е разказ за двете гледни точки – на хората от Запада и Изтока. За разминаванията на западния човек с познатото и логичното за него, за реакциите, възможностите и избора му, „оказал се” на работа в японска фирма. Много любопитна история, приятно комична днес, но може би в основата на сериозно размишление и обучение, което ще ни наложи утре азиатската световна инвазия в икономическо и културно отношение.

Приключвайки с тази четлива книжка, направих грешка, като грабнах всичко друго от Амели Нотомб, което предлага Градската библиотека. Мислех си, че ще чета още от същото, което прочетох в „Изумление и трепет”, но се оказа, че талантът на авторката е твърде жизнерадостен и тя трудно би пожелала да повтори своя изява във всичките си книги.

„Козметика на врага” и „Хигиена на убиеца” са построени главно от диалог. Любопитното и в двете е развръзката, но за да стигне до нея, читателят трябва да изтърпи действие, описано с речника на старата френска буржоазия. Както вече казах, ни най-малък пасаж, съдържащ някакво описание или разсъждение не разрежда и смекчава това изпитание. Възможно е поне в „Козметика на врага” дълбоките идейни изводи да компенсират и възнаграждават търпеливият читател, но аз не съм читател от този тип и в един момент просто я затворих.

Текстът е част от архива на "Аз чета", първото му публикуване е на 15.08.2008 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване