03/14/13 09:16
(http://socialevo.net/)

Да кажем сбогом на Google Reader. Тръгва си на 1 юли…

googlereader

Да кажем довиждане на Google Reader. Тръгва си на 1 юли...

Google започнаха пролетното почистване. В “жертва” на желанието им да оптимизират портфолиото си от услуги и продукти пада и Google Reader, който ще спре да функционира на 1 юли 2013 г.

Google Reader е един чудесен инструмент на Google, неотменим помощник на интернет хората, които четат много на брой сайтове и блогове. Както пише Urs Hölzle, SVP Technical Infrastructure and Google Fellow, в официалния блог на Google, Google Reader бе пуснат през 2005, за да улесни хората в откриването и след това следенето на любимите им сайтове. Действително с Reader трудно можеш да пропуснеш някоя важна новина в блога за технологии, който четеш от години. Всичко е събрано на едно място и винаги е на твое разположение. Представете си само да седнете сутрин пред компютъра и да отговорите всички 400 сайта, които четете. С Google Reader това не беше необходимо.

Отдавна се говори, че RSS умира, че никой не го използва. Google се аргументират точно с това – намаляващия брой потребители, използващи Google Reader. Да, имаме приложения като Flipboard и Feedly, Reeder и други, които събират за нас съдържанието на сайтовете, които харесваме. Да, но и те до много голяма степен разчитат на Google Reader, в който с годините сме добавяли какво ли не, докато не сме стигнали до няколко десетки или стотици източника на ценна информация. А социалните мрежи? Да, там също се споделя ужасно много съдържание, но Facebook и Twitter не позволяват категоризирането на източниците на съдържание и приятното му подреждане.

И ако през 2011 година реагирахме остро срещу премахването на една от най-полезните функции на Google Reader – споделяне на полезни неща за четене с приятели, които събирахме в Google Reader, – в полза на Google+, сега просто ще се наложи да търсим алтернатива. Google поне ни позволяват да си изтеглим в подходящ формат всички абонаменти през Google Teakout. Е, коя услуга или приложение ще ползвате сега, RSS запалянковци?

И с нотка на шега – реакцията на Хитлер при новината за спирането на Google Reader:

http://www.youtube.com/watch?v=A25VgNZDQ08

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване