03/14/13 07:28
(http://socialevo.net/)

Теодора Ангелова: от политиката зависят прекалено много неща, за да си позволиш равнодушие

Теодора Ангелова

Теодора Ангелова: от политиката зависят прекалено много неща, за да си позволиш равнодушие

Разкажи за себе си и за идеите си.

Казвам се Теодора Ангелова и започнах да уча Политология преди две години, когато бях на 17. Това за мен е правилен избор , защото имах възможността да разбера рано, че от политиката зависят прекалено много неща, за да си позволиш равнодушие.

В България липсва разбирането, че именно чрез инструментите на политиката се определят както резултатите в частната сфера, на индивидуалния човек, така и на цели съсловия и общества. Ако продължаваме да смятаме, че институциите работят сами за себе си, „някъде там“, можем само да ги деформираме повече.

Каква е твоята кауза?

Именно с този проблем е свързана идеята ми – да се направят някои малки стъпки към промяна на политическата ни култура, като се съсредоточим върху учениците и студентите. Гражданско образование, ранно включване, обществена активност – тези фрази донякъде описват каузата ми, но заради това, че е реализиран правилният подход у нас, те в момента звучат като клише.

Идеите ми са следните:

  • Отделна училищна дисциплина, свързана с гражданското образование, която да ангажира на възможно най-достъпен език учениците с елементарната теория за това как работи демокрацията.
  • При прием в университетите да се включва като отделен компонент извънкласната дейност, интересите и всички други постижения и дори хобита на децата. На запад този модел отдавна работи, дори е приложим чрез включването на автобиография, кратък разказ за себе си или мотивационно писмо. Разбира се, не говоря за някакъв грандиозен професионален опит. Това ще елиминира до голяма степен порочната практика „да се прави нещо“ през една година (кандидатстудентската) от всичките дванадесет, прекарани в училище и масово да се плагиатства по изпитите.
  • Да се включат в образованието програми със съвместни проекти и обмени между ученици по-големите и по-малките градове, между селата и столицата. Толерантността и равнопоставеността, които са основополагащи ценности, също липсват като цел на образователната система или поне не са адресирали. С включването на групи от различни етнически и религиозни групи подобни проекти могат да работят и в тази насока.
  • Да се развиват на изборен принцип ученически съвети в училищата, които да поемат една част от организационната дейност и да участват реално в процеса на вземане на решения. Целта е да се възпитават децата така, че да знаят, че има неща, които зависят от тях. Дори правомощията им да засягат елементарни неща като организацията на празненства и интериора в училище, това ще има ефект върху политическото образование.
  • Много е важна ролята на младите в държавната администрация. В момента има стажантски програми в много институции, но не са достатъчно атрактивни и дългосрочната реализация чрез такава кариера е по-скоро компромисен вариант. Предлагам по-стриктен подбор на участнците в тези програми, но за сметка на това те да минават през необходимо обучение, да има отговорници в администрацията, които да отговарят и отчитат прогреса на стажантите не само формално и те да получават поне минимално възнаграждение.

Какво те накара да обявиш каузата си?

Инициативата, за която е записано видеото с каузата е медийна и е на състезателен принцип. В България политиката и законодателството в по-голямата си част се задейства именно по такъв начин – като последствие от някаква случка и реакция към някакъв обществен „шум“. Съответно много идеи „влизат“ ако не в Парламента, то в обществения диалог през медиите. Освен това именно последните седмици станаха показателни за това колко много може да се желае от нас като знания за това как трябва да се формулира и провежда политика. Мисля, че е уместно да се насочи вниманието в тази посока именно сега. Започваме буквално от нулата в тази сфера, така че всяко действие ще реализира добавена стойност.

Теодора обяснява своята кауза във кратко видео което е изготвила. Това видео е инициирано и споделено в новият проект на БНТ 1 наречен “Кауза.bg”, насочен към млади хора с идеи за промени в България, готови да защитават своите каузи в ефир. Полезна инициатива която заслужава да бъде подкрепена.

Ако тази кауза ви е по сърце и искате да подкрепите и дискутирате идеята, можете да видите цялото видео тук:  

Каузата на Теодора Ангелова 

 

Визитка: Теодора Ангелова

Теодора АнгеловаТеодора Ангелова е студент по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Има опит в различна медийна дейност – преса, радио и телевизия, както и онлайн медии. Интересът ѝ към стратегиите в образованието са резултат от различни дейности с младежки инициативи –Team Europe Junior към Европейската комисия, програма Lifelong Learning, MyWay.BG. Може да бъде намерена в социалните мрежи, Facebook, Twitter и LinkedIn.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване