03/16/13 16:34
(http://sulla.bg/)

Не плачете! Той е тук.

Всеки астроном знае, че когато една голяма звезда напусне дадена галактика, то на нейно място се образува вакуум. Колкото е по-голяма напусналата звезда, толкова по-голям и тъжен е вакуумът, който тя оставя след себе си. А напускането на най-големите звезди е толкова тежко и тъжно за галактиките, че те дори не оставят след себе си вакуум, а направо цели черни дупки.

Когато г-н Борисов – една от безспорно най-ярките звезди в съвременната българска политика – подаде оставка, настана библейски плач и скърцане със зъби. Пред Народното събрание (събрани с SMS-и, както мълвят злите езици) се появиха алтернативни протести, които негодуваха не срещу спекулативните цени на монополистите и изкривената до уродливост политическа система, а срещу намерението на г-н Борисов да се оттегли от същата тази система, след като остави върху нея незабравимия си отпечатък. “Бойко, не ни оставяй в лапите на хищниците!…” – въпиеха протестите, докато по-технологично настроените опечалени подеха инициатива в социалните мрежи под наслов

“Протест в подкрепа на 
Бойко Борисов”

Наистина, звучи малко озадачаващо как може да се протестира в подкрепа, но историята е показала, че чрезвичайната скръб е водила и до по-причудливи неща. Вихърът на вакуума създаде и неправителствена организация – Сдружение “Фронт за единство на нацията – за Бойко”. Добре че не го кръстиха “Фронт за единство на отечеството”, защото скоро щяха да започнат да му викат “Отечествен фронт – За Бойко”. Този същият фронт още при създаването си излезе с предложението държавата да изкупи 1/4 от лошите кредити на банките, вероятно с идеята да фалира вместо тях, което тогава ме накара да си помисля, че това НПО е създадено с единствената цел да лее от името на “Бойко” такъв широкомащабен популизъм, от който дори и г-н Борисов би поруменял от свян, ако трябваше да го излее лично. Но после, за съжаление, Фронтът позаглъхна и поне аз други смели предложения от негова страна не съм чувал.
“Публиката пак захълца неудържимо. Кака Гинка, и тя рони сълзи, но иска да успокои другите.
– Не плачете мари, Геновева е жива в гората!
Няколко бабички, които не познават пиесата, се обаждат учудени:
– Гинке, жива ли била? Ами да му се каже на горкия да не плаче…”

Така и аз искам да бъда като Кака Гинка от “Под игото”, която се мъчи да успокои публиката, разстроена от съдбите на героите в първата театрална постановка, на която присъства в живота си. Искам и аз да успокоя съвременната българската публика, която, въпреки че съвсем не за пръв път присъства на спектакъл, се тревожи за главния герой: Не плачете, мари! Бате ви Бойко не ви е изоставил, той си е тук! Тук са кметовете му, тук са областните му управители, тук е и цялата администрация, която ГЕРБ преназначи до ниво портиер и чистачка. Бате ви Бойко ще се яви и на следващите избори,

гордо оглавил протестите 
срещу себе си

и вие отново ще имате възможност да гласувате за него, както гласувахте и преди да излезете да протестирате с празни тенджери по площадите!

Преди няколко дни на Петте кьошета минах покрай възрастен господин с бастун и го чух разпалено да агитира две възрастни госпожи: “Гласувайте за Бойко, за да не се върнат комунистите!” Тъжно е да се допусне, че алтернативата ни е или комунистите, или г-н Борисов, самият той член на БКП, докогато това е било възможно. Тъжно е, но за щастие не е вярно.

Хубавото на сегашната ситуация, доколкото може да има нещо хубаво в ситуация, когато гражданите излизат на улиците от гняв и отчаяние, е това, че на следващите предсрочни парламентарни избори ще отидат да гласуват повече хора. Вече имаме служебен кабинет. Добър или лош, ярък или безличен, той има да решава две големи задачи. Първо, да започне проверка във всички министерства и държавни институции, да извади всичко, което се е случвало, да покаже истинската картина на състоянието в държавата, за да може спешно да се реши какво да се прави нататък. И второ, служебното правителство трябва да гарантира честността на изборите, като вземе всички административни мерки, включително и като отстрани областните управители на ГЕРБ от постовете им. Дори и най-малкото съмнение относно честността и легитимността на предстоящите избори ще задълбочи политическата криза и кой знае как ще се развият нещата тогава. Ето това трябва да направи служебният кабинет и ако го направи като хората, ние може и да си затворим очите, ако не успее да завърши електронното правителство, за което си образува нарочно министерство. 
А освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Публикувана на 03/16/13 16:34 http://sulla.bg/2013/03/16/2811.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване