03/20/13 09:30
(http://www.azcheta.com/)

За първи път българските деца избират своята любима книга

Biserche logo-01От днес (20. март) за първи път в България децата ще могат да изберат сами своята любима книга, която ще получи националната награда "Бисерче вълшебно".

Инициативата се организира от сайта "Детски книги" по случай Международния ден на детската книга 2. април. Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред тях. С подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.

Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци.biser

Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода 20.03.2013 – 15.04.2013 г. и има правото само на един глас.

Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София. За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед. На още четирима участници ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете в специално създадения сайт: www.biserche.com.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване