03/22/13 10:45
(http://ivo.bg/)

Британците с фрак(инг), българите с рубашки

Британският министър на финансите Джордж Осбърн заяви, че страната ще въведе данъчни облекчения за фирмите, които добиват шистов газ. Данъчни облекчения ще получат и жителите на районите, където се извършва добивът.

Осбърн заяви това в четвъртък в реч н парламента, посветена на бюджета за 2014 г.”Моята цел е да се гарантира на Великобритания достъп до новите източници на енергия, включително и шистов газ. Шистовият газ е част от нашето бъдеще и ще направим всичко, за да използваме този потенциал” – каза министърът.

Фирмите, които започнат добив от неконвенционални източници, ще получат данъчни облекчения за 10 години напред. Подробностите предстои да бъдат съгласувани между правителството и представители на отрасъла и ще влезнат в сила идната финансова година.

Според Франсис Игън, председател на компанията Куадрила Рисърсис, която работи в тази област, предложените мерки значително ще подобрят положението на фирмите, които инвестират в добив на шистов газ.

Правителствената идея обаче бе посрещната с възмущение от повечето екологични организации, според които трябва да се подкрепя производството от възобновяеми източници на енергия отколкото да се подкрепя секторът на изкопаемите източници. (Кафене.нет)

Ivo.bg

Обърнете внимание на акцентите в информацията от Лондон.

1. Британците ( с изключение на „повечето екологични организации”), отново се открояват като най-големите тъпаци: да не би да са открили нещичко, като Америка, Австралия, Канада, Нова Зеландия и др., че ще откриват сега и шистовия газ?
2. Щели да дават данъчни облекчения на откривателите.
Абе тия британци не са ли наясно как се правят данъчни затруднения? Щели да облекчават някого, вместо да го шантажират, че няма да го доят, докато му се спука вимето, напращяло от ползи, ако не си плаща данък „затворени очи и отворени джобове”.
3. Толкова ли са недосегаеми британците за диктуваните от Москва условия в разпределянето на газовата баница? Нямат ли си колониална схема, начело с Газпром, че щели да поощряват фирмите, които инвестират в добив на вредния за монопола на Газпром природен газ?
4. Английската подпочвена вода не им ли е мила, или, заобиколени от вода насред океани и морета, не се боят от фракинга като такъв (какъв ще е всъщност той в перспектива, когато евентуално се стигне до извличането на подземното богатство?).
5. И британците ли ще се окажат страхливци, като германците, които решиха да се откажат от ядрената енергетика заради някаква си опасност от някакви си ядрени аварии, стреснати от някакъв си ядрен ужас във Фукушима? Поради което, изплашени от енергийно гладуване, британците може би са готови да не се откажат от алтернативата, наречена „шистов газ”.

На тези въпроси могат да отговорят само бавно развиващите се британци. Кретат, милите, след американците, нахлузили фрак(инг) върху старата си снага на бивш световен владетел.

Бързонавиващите се ( да служат на руските интереси) българи могат само гордо да завяват: тук сме патриоти и си забраняване да пречим на руските интереси, защото любовта към тях е определящ критерии за нашето родолюбие, известно още като рублолюбие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване