03/22/13 15:57
(http://nellyo.wordpress.com/)

Медиен мониторинг, клипинг, авторски права

В контекста на изясняването на позиции  между традиционните   медии и някои интернет компании, което на места прилича на война (Мърдок срещу клептоманите и паразитите), има интересно ново решение на американски съд по делото Associated Press v. Meltwater.

Meltwater следи 160 000 медии, вкл.  агенционна журналистика (оригинални статии),  и предоставя на клиентите резюмета с връзки към оригиналните статии по темите, които ги интересуват.

Associated Press смята, че става дума за произведения, защитени с авторски права,  и не е налице хипотеза на свободно използване на защитени произведения (fair use). Съдът се съгласява.

Както се подчертава в коментар на EFF, за дейността на  Meltwater   е важна  новината, която не подлежи на авторскоправна защита, а не изразната форма, в която са представени фактите  (amicus brief от EFF u Станфорд).

И  според решението Infopaq  на Съда на ЕС  използваните  изречения или съставни части от изречения могат да бъдат предмет на закрилата, предвидена в Директива 2001/29/ЕO. Във Великобритания сходно е решението по делото  The Newspaper Licensing Agency  v Meltwater Holding.

Очаква се Meltwater  да  обжалва.


Публикувана на 03/22/13 15:57 https://nellyo.wordpress.com/2013/03/22/ap_case_copyright/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване