03/25/13 11:20
(http://nellyo.wordpress.com/)

Решение на ЕК: държавна помощ за филмопроизводство, несъвместима с вътрешния пазар

В Официален вестник на ЕС:

решение на Европейската комисия относно държавна помощ, предоставена на филмово студио  Ciudad de la Luz SA, Испания.

Ciudad de la Luz е голям филмов студиен комплекс, разположен непосредствено до Аликанте (Валенсия).   Дружеството Ciudad de la Luz SA е основано през  2000 г. Неговата цел е да провежда необходимите дейности за   строителството, управлението и експлоатацията на аудиовизуалните и кинематографски съоръжения, както и други свързани с тях развлекателни дейности и дейности по настаняване.

Собствеността е   на публична организация, която извършва инвестиционна дейност от името на регионалното правителство на Валенсия,  но доскоро студиото  се управлява от частна компания  срещу възнаграждение на базата на многогодишен договор за управление.

Разследването на ЕК е по жалба за незаконна държавна помощ при публичното финансиране на Ciudad de la Luz и особено   за стимулиране на производството на определени филми.

Стимулите за производството на определени филми са насочени към определени дейности на определено място на базата на неизвестни критерии и по тази причина изглежда, че те не отговарят на правилата, определени в „Съобщение относно филмовата индустрия“ на Комисията.

Анализът потвърждава предположенията.

Според ЕК първоначалният акционерен капитал и внесеният по-късно акционерен капитал в размер на 94 459 719 евро, отредената на Ciudad de la Luz земя  и всякакви стимули, предоставяни на филмопроизводители при условие,  че снимането на филмите се извършва в Ciudad de la Luz, в нарушение на ДФЕС  представляват държавна помощ, която е несъвместима с вътрешния пазар.  Испания възстановява от бенефициента несъвместимата помощ, като сумите за възстановяване се облагат с лихва от датата, на която са предоставени на разположение.


Публикувана на 03/25/13 11:20 https://nellyo.wordpress.com/2013/03/25/stateaid_cinema_sp/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване