03/27/13 12:51
(http://www.gorichka.bg/)

Учени: Консумацията на сладки напитки взима 180 000 жертви годишно

Основната причина за тежките последствия е в захарта и изкуствените подсладители.

Основната причина за тежките последствия е в захарта и изкуствените подсладители.

Така, започваме директно с шамарите. Ужасяващите цифри, които ще последват не са резултат от войни, бедствия или епидемии. Не са резултат дори от войната по пътищата. Те са свързани с наглед безобидната консумация на подсладени напитки. Или онова явление, наречено на български “едно безалкохолно” (което притежава и особена лингвистична значимост като случай на преминаване на прилагателно към функцията на съществително, но това е друга история).

Ясно е, че никой не смята безалкохолното за източник на вечна младост или дори здравословна храна. И все пак резултатите от скорошно изследване на Американската асоциация за сърдечносъдови заболявания са меко казано стряскащи. 180 000 смъртни случаи годишно по света се свързват с консумирането на така нареченото безалкохолно. И по-точно – 133 000 вследствие на диабет, 6 000 – вследствие на рак и 44 000 – вследствие на сърдечни заболявания.

И за да си направите сметката, Световната здравна организация препоръчва не повече от 10% от дневните калории да са от захар, което означава не повече от 50 грама (12 чаени лъжици). Американската асоциация за сърдечносъдови заболявания пък сваля препоръката до 6 чаени лъжици за жените и 9 за мъжете.

А за да се ориентирате колко точно е това, използвайте тази прекрасна визуализация, направена от ученици.



повече на HUFFINGTON POST

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване