11/11/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

35 долара за литър ракия - още дискриминация за светските турци

Снимка: резимлихабер

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) дойде на власт в Турция през 2002 г., като въведе нови социални, вътрешно- и външнополитически течения в турското общество. Докладите сочат, че под ръководството на ПСР Турция се превръща във все по-консервативна страна. Докато социалният консерватизъм сам по себе си не е проблем, налаганата от правителството консервативна трансформация на обществото противоречи пряко на понятието за свободна демокрация.

Скорошно изследване на Биназ Топрак от университета Бахчешехир в Истанбул под наслов “Да си различен в Турция” осветлява ролята на ПСР за затвърждаването на консерватизма в турското общество. Изследването посочва, че “социалният консерватизъм в Турция създава среда, в която има дискриминация спрямо светските и либералните турци, най-вече спрямо жените.” От много години хората определят консервативните турци като “другата” Турция, като група, която е изправена пред дискриминация. Това изследване обаче доказва съществуването и на “друга друга”: либерали и светски турци извън кварталите на средната класа в големите градове, които сега се изправят пред дискриминация от страна на бюрократите и служителите в правителството.

Това изследване показва, че назначените от правителството бюрократи се осланят на определяните от тях самите консервативни социални норми като носенето на модерни ислямистки забрадки (”тюрбан”) и презрението към алкохола като мерило за предлагане на повишения и сключването на договори. Миналата година в Истанбул младо момиче от смесен мюсюлманско-християнски произход е кандидатствало за работа в контролирана от ПСР правителствена служба в Истанбул. Както тя разказала на един от авторите на изследването, в интервюто за работа й било казано, че ще бъде наета, ако се съгласи да носи забрадка. Когато отговорила, че е християнка, й казали: “Няма нужда да си сменяте вярата, само трябва да си покриете главата”.

Алкохолът е друг важен момент в това отношение: ръководството на ПСР е известно с това, че презира алкохола, но турците са разединени по този въпрос - едни смятат, че консумирането на алкохол според исляма е грях, а други вярват, че не е така. Докато дебатът продължава, ПСР прилага политика на изключително поскъпване на алкохола, което го прави почти недостъпен за много турци. Основният въпрос в Турция не е дали правителството популяризира или осъжда консумирането на алкохол, нито дали защитава правото на всеки да се напие. Основният въпрос предвид факта, че Турция е преобладаващо мюсюлманска страна, че обединява различни религиозни и културни нагласи спрямо пиенето и е демокрация, е да се поддържа представата, че гражданите в либералната демокрация са свободни да избират сами.

На пръв поглед увеличаването на данъците на алкохолните напитки от страна на ПСР като че ли не е свързано с алкохолен проблем в Турция. Всъщност по традиция в Турция има ниски стойности на консумацията на алкохол от населението. Според данни на Световната здравна организация през 2003 г. консумацията на алкохол в Турция на глава от населението е по 1,4 литра годишно. За същата година в Белгия е 10,9 литра, а в съседна Гърция - 9 литра. Дори в Катар стойностите на консумацията на алкохол са по-високи в сравнение с Турция - 4,4 литра на глава от населението.

Въпреки традиционно ниските нива на консумацията на алкохол в Турция, след идването си на власт през юни 2002 г. ПСР започна да прилага нов режим на облагане с данъци на алкохолните напитки, наречен Специален данък за консумацията на алкохолни напитки (СДК). Преди това турците са плащали само 18 процента ДДС за алкохол. С новия режим бе въведен около 48 процента ДДС на алкохолните напитки. Процентът след това се увеличи рязко като през 2009 г. достигна 63 процента. ПСР обаче бе сериозно критикувана за тази политика и през 2010 г. СДК за някои алкохолни напитки, като виното например, бе премахнат. По същото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване