04/01/13 02:30
(http://socialevo.net/)

LG и еволюцията на качеството на картината

LG и еволюцията на качеството на картината

LG и еволюцията на качеството на картината

Човешкото око е наистина забележително творение на природата. Повечето животни не могат да различават цветове. Фоточувствителните клетки в човешкото око обаче имат многобройни пигменти, които ни позволяват да различим гамата от 10 милиона цветове. Най-интересното е, че цветовете не само ни помагат в ежедневието, но ни носят и огромно удоволствие с богати и живи гледки.

Предвид това не е изненадващо, че един от основните критерии при избор на устройства като телевизор, смартфон, монитор или таблет е качеството на картината. Казано по друг начин, ние търсим изображения, които отговарят на нашите визуални възможности.

В това отношение 2013 е вълнуваща година, защото пазарът се изпълни с продукти, удовлетворяващи и най-изтънчените критици – нашите очи. LG Electronics е сред лидерите в търсенето на все по-добро качество на картината. Интересно ще бъде да разгледаме как компанията постига своя успех в това начинание.

84 инчовият Ultra HD телевизор на LG

84-инчовият Ultra HD телевизор на LG е сред продуктите от ново поколение, които предлагат впечатляващо качество на картината

 

История: В търсене на качествена картина

През последните 130 години изобретатели, инженери и любители на техниката търсят начин да подобрят възпроизводството на движещи се образи. Историята започва с немския изобретател от славянски произхoд Паул Нипков. През 80-те години на XXI век той създава образ с помощта на перфориран диск, през който преминава светлина. Неговото изобретение става известно като „Диск на Нипков“ и се приема за първообраз на съвременната телевизия.

Диск на Нипков

Паул Нипков (1860 – 1940), изобретател на т.нар. „Диск на Нипков“, патентован през 1884 г. в Берлин

В периода след Втората световна война в САЩ се продават средно над 67 милиона телевизора (повечето от тях черно-бели) в рамките на едно десетиление. Това е доказателство не само че потребителите възприемат новия вид медия, но и че има значителен напредък в качеството на картината, която тя предлага.

Годишни продажби на телевизори в САЩ

Годишни продажби на телевизори в САЩ (50-те години на XX в.). Източник: tvhistory.tv

Когато през 80-те години на XX век се появяват първите персонални компютри, при производството на техните монитори се използва натрупаният 100-годишен опит в технологиите за подобряване качеството на телевизионната картина. На по-късен етап се появяват и специфични разработки за подобряване качеството на картината за игри, графичен дизайн и обработка на снимки при персоналните компютри.

Мобилните телефони и в частност смартфоните са друга група устройства, приемственик на разработените през годините технологии за възпроизвеждане на телевизионна картина. Впоследствие те стимулират навлизането на новости като сензорните и OLED екрани.

LG Optimus G

Смартфонът на LG Optimus G е съвременният наследник на първите телевизори, предлагайки високо качество на картината

 

Технологията днес: Компютърни монитори

Еволюцията на технологиите невинаги протича еднопосочно. В търсене на по-добро качество на картината различните компании разработват нужните решения. Доказателство за това са съвременните монитори за компютри, при които се използват три различни технологии и три типа дисплеи: Twisted Nematic (TN), Vertical Alignment (VA) и In-Plane Switching (IPS). TN дисплеите предлагат бързо възпроизводство на картината, но тесен зрителен ъгъл. При VA дисплеите зрителният ъгъл е по-широк, но цената им е твърде висока, което често ги прави икономически неизгодни. IPS мониторите, в производството на които LG е сред пионерите, предлагат достатъчно голям зрителен ъгъл, бързина на изображението и реалистичност на цветовете, което им дава предимство пред останалите две технологии.

 

Технологията днес: 3D телевизори

Друга посока в търсенето на технология, която да възпроизвежда по възможно най-добрия начин реалността в движещи се образи, е 3D телевизията. Очакванията към тази технология са големи, което се вижда и от прогнозите на консултантската фирма DisplaySearch, направени след пазарно проучване през 2010 г. Според тях в световен мащаб до 2018 г. ще бъдат закупени над 64 милиона 3D телевизора.

 

прогнозите на консултантската фирма DisplaySearch

Източник: DisplaySearch

По отношение на технологията има два вида техники за възпроизводство на 3D изобращения. Active shutter използва по-тежки и по-скъпи очила с батерии. Алтернативната FPR (film-type pattern retarder) технология залага на по-леки и евтини самозареждащи се очила, затова тя по-често се използва при домашните телевизори.

Тук отново можем да посочим LG сред лидерите в разработването на ЗD телевизори. През юни 2012 г. моделите на корейската компания 55LM960V, 55860V и 55LM760S бяха отличени с престижните немски награди Plus-X.

 

Технологията днес: Смартфони

На пазара се предлагат много сматрфони с мощни дисплеи. Един от важните критерии при избор на смартфон, който част от потребителите пропускат, е бързината. Връзката с качеството на картината в случая е, че дисплеят трябва да следва темпото на работа на устройството без паузи и пескачания при смяната на изображенията.

Добър пример за телефон с невероятен дисплей и безупречна скорост е LG Optimus G, който има Snapdragon S4 Pro процесор и поддържа 4G LTE мрежа, което осигурява на потребителя възможност за скоростно изживяване.

 

Технологията днес: OLED

OLED (organic light emitting diode) е новата технология, благодарение на коята се постига изумително качество на картината. Едно от ключовите предимства на тази технология е по отношение на производството и дизайна. OLED телевизорите са много по-тънки, защото притежават малък брой слоеве. Тъй като за дисплея не е необходимо задно осветяване, всеки пиксел излъчва червен, син и зелен цвят и позволява излъчване на много по-наситено черно. В другия край на спектъра бялото предоставя възможност за контраст.

OLED (organic light emitting diode)

Според прогноза, направена от Display Search, през 2013 г. продажбите на OLED телевизори ще достигнат до 50 000, а през 2016 г. -  до 9 милиона единици в световен мащаб.

Не всички OLED телевизори обаче са с еднакво качество на изображението. Използването на три основни цвята затруднява постигането на реалистични цветове на картината. LG намира иновативно решение с добавянето на бял пиксел, който оптимизира пресъздаването на цветовете. 55-инчовият LG EA8800 OLED телевизор е отличен с наградата за иновация на CES 2013 г. През 2012 г. моделът EM9700 също печели награди от CES. Те свидетелстват за лидерската позиция на корейската компания в разработването на OLED технология.

LG намира иновативно решение с добавянето на бял пиксел

LG добавя бял пиксел за по-добър контраст при OLED изображението

Технологията днес: Ultra HD

Друга технология, която е част от търсенето на все по-висококачесвена картина при телевизорите, е Ultra HD. Към настоящия момент OLED телевизорите се предлагат с максимална големина на екрана до 55 инча. Най-големите Ultra HD телевизори, които вече се продават, са 84- и 85-инчови. Освен че изглежат внушително, те пресъздават цветове, които не могат да се видят на по-старите HD телевизори.

Както и при появата на HD технологията през 90-те години на XXI в., така и сега проблемът с Ultra HD технологията е, че няма достатъчно количество съдържание, което да се излъчва в този формат. Докато това се промени, компании като LG предлагат като решение на този проблем устройства, които да конвертират качеството от 1К на 4К.

 

Индустрия, водена от потребителите

В началото посоката на развитие на индустрията е била ясна – да се премине от черно-бели телевизионни апарати към цветни. Днес нещата не са толкова прости. Производителите добре знаят това и често се обръщат към един и същи източник на информация по отношение на развитието на индустрията – потребителите. Големите компании като Panasonic, Apple, Sharp, Samsung и LG правят редица проучвания на потребителските нагласи и потребности. На база резултатите от тези изследвания производителите научават как по-добре да позиционират своите продукти на пазара и в развитието на какви технологии да инвестират. През 2012 г. Sony проведе глобално проучване сред потребителите, фокусирано върху критериите им за избор на нов телевизор. Резултатите показват, че въпреки изобилието от функции, които предлагат съвременните телевизори, с най-голяма тежест остава качеството на картината.

 

Проучване на Sony от 2012

Проучване на Sony от 2012 за потребителските критерии за телевизор, Източник: Inside CI

 

LG днес: Смартфони

LG създава тенденции в производството на смартфони, отдавайки необходимото внимание на качеството на картината. Например компанията бе пионер в създаването на 3D мобилни устройства, за които не са необходими очила по повод представянето на пазара на Optimus 3D. LG Optimus G е друг пример за смартфон, който има безспорни качества на картината и се радва на положителни оценки от потребители и професионалисти от индустрията.

 

LG днес: Монитори

Друг иновативен продукт, който привлича вниманието, е невероятният LG Touch 10 LED монитор. Той позволява на потребителите да управляват съдържанието на екрана не само с един или два пръста, а с десет. Пригоден е за Windows 8, предлага Full HD резолюция и отговаря на всички изисквания както за домашна, така и за офис употреба.

Друг продукт, заслужаващ внимание, е най-големият монитор на LG – UltraWide, – който е подходящ както за любителите на филми, така и за занимаващите се с графична обработка на данни.

 

LG днес: Телевизори

LG изпревари своите конкуренти, като пусна първия 55-инчов OLED телевизор в Япония. Това коства на компанията много усилия, които обаче не се оказаха напразни, защото реакциите, които предизвика телевизорът, са повече от добри. През 2012 г. LG започна разпространение на огромния 84-инчов Ultra HD телевизор, утвърждавайки лидерски позиции и в този продуктов сегмент. И двата модела инованивни телевизори са признати за безспорни постижения сред технологиите за качество на картината.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване