04/08/13 02:40
(http://socialevo.net/)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 2)

MediaStart

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 2)

Промяната в потребителските навици и динамиката в медиите (особено в интернет) налагат постоянната модификация и усъвършенстване на КС. В миналата статия дадохме някои предложения как да започнете изготвянето на комуникационната си стратегия.

През 2013 година многообразието от социални медии ще наложи максимизиране на обхвата, т.е. бизнесът трябва все по-успешно да менажира и проследява присъствието си в растящия брой канали онлайн. Всеобхватността ще наложи все по-прецизно проследяване на потребителите. Много често хората проучват информация през няколко канала, активни са на различни места. Това ще наложи нуждата от нов софтуер и инструменти, които прецизно да проследяват настроенията на клиента.

Най-честото явление е липсата на сработване между различните канали. Важно е да знаем как да ги интегрираме, за да могат те да се подпомагат и да оказват синергично влияние – 1+1 да бъде равно на 10.

 

Кои канали използвате, за да достигнете до своите клиенти?

За да вървим напред, трябва да се върнем малко назад. Продължаваме с примера за онлайн магазина за детски дрехи. Досега сме използвали основно канали в интернет:
- присъствие в социални медии (Facebook);
- платена реклама (PPC) в Google ads, Facebook;
- сайт – заложили сме на много добра визия, SEO, постоянно обновяване и още елементи с цел открояване и привличане на повече посетители. 

 

Кой канал се отличава със своята ефективност? Защо той е ефективен? Какво правите там?

Вече имате някакъв опит. Важно е той да се анализира! Да предположим, че рекламата е успешна; че няколко пъти е увеличила трафика към сайта, лайковете на страницата и продажбите.

 

Какво можем да включим още?

  • Pinterest. Набираща скорост, трета след Facebook и Twitter в САЩ. 70% от потребителите пинват съдържание. 70%-30% в полза на жените. Много е подходяща за споделяне на снимки! А онлайн магазинът за дрехи основно генерира такова съдържание.
  • Twitter. Микроблогинг платформата доказва, че една кампания в twitter може да предизвика лавина от коментари. Тук са силни разговорите! Те изграждат имидж, могат да ви откроят като лидер в бизнеса за качествени детски дрехи.
  • Видео маркетинг. Начинът, по който хората пазаруват онлайн, се променя. Повече от половината американци казват, че брандираните видеа влияят на решението им за покупка. Видео вълната започва да залива и Европа! Какво са социалните медии без социално видеo? Според доклад на Brafton (агенция за маркетинг) онлайн видеото е ключът към ефективен маркетинг в социалните медии. Това е пример за интегриране на два ключови канала. Могат да се направят видеа, които да представят нови колекции, истории на доволни клиенти с техните деца…
  • Игри –  приложения. Ако искате повече хора да разберат, че присъствате онлайн, да генерирате повече лийдове, да проучите в дълбочина клиентите си, повече клиенти да тестват ваш продукт или услуга, тогава игрите са добро предложение. Важно е да ги обедините с другите си канали – сайт, Facebook страница, електронен бюлетин, видео. Един конкурс за малка мис „Пролет“ ще се хареса на майките.
  • Партньори. Малко хора използват потенциала на партньорството. В интернет има много влиятелни блогъри, с които можете да си партнирате. В случая може да бъде майка, която отделя време да пише полезни образователни материали с цел подобряване грижите за децата. Да предположим, че имате еко серия от дрехи, може да си партнирате в посока материали, т.е. тя да представя реални факти около дрехите ви, а вие да й осигурявате безплатна дреха за семплинг.
  • Newsletter. Електронният бюлетин е задължителен за такъв тип бизнес. Разполагайки с контактите на своите клиенти, вие регулярно можете да им изпращате информация за нови колекции, промоции, тенденции… Оказва се, че с подходяща честота и съдържание бюлетинът може да бъде силен канал за генериране на трафик и продажби.

 

Усъвършенстване

  • Мобилна версия на сайта. Предполага се, че вашият таргет са high-tech хора. Ако имате мобилна версия на сайта си, ще улесните техния избор. Не е тайна, че разрастването на този пазар се случва със светлинна скорост. Например, през 2007 година Apple продаде първия си iPhone. Близо 5 години по-късно цифрата е над 250 млн. в световен мащаб (според Strategy Analytics).
  • Профилът ви във Facebook. Впечатляващо е, че има много бизнес страници в социалната мрежа, но те използват едва 50% от потенциала на Facebook. Не се използват инструментите и функционалностите, които предлага страницата. Няма стройна стратегия за комуникация с клиентите.

В следващата статия ще ви дадем идеи как тези канали могат да си влияят и да се интегрират успешно. Ако искаме да оптимизираме бюджета и да подобрим резултатите си, това е много ключов елемент. Очаквайте!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване