04/09/13 13:34
(http://ivo.bg/)

Столетницата се бута сама надолу по стълбата

Най напред бастунчето на столетницата Станишев избяга от евентуална премиерска отговорност, като обеща да не управлява. После тя продължи да се самосаботира с персонални гафове, издигайки за водачи на листи боксьор с двойно партийно дъно и певец с двойно гражданство, за да стигне до днешното си послание да „дигитализира България”.

„Гиди кво България”? Това вероятно се питат в клубовете на пенсионерите, които продължават все така да са животворния източник на електоралната мощ на столетницата.

Столетницата обаче е взела и други мерки да убеди в своята непригодност избирателите. Постига го ловко с обещание за повече държава, но съчетано с по-малко „държавен рекет към малкия и среден бизнес”. Дървено желязо! Баснята за съчетаването на разширената роля на държавата в икономиката с намаляването на корупционния ефект от това може и да излъже някои пенсионери, но трудно ще накара малките и средните бизнесменчета да захапят стръвта с червената бюлетина.

На това обещание едва ли кълват и едричките бизнесмени, които не са споменати като обект на обгрижване в столетния предизборен кувьоз- може би защото се подразбира другарското отношение към тях, нали си се знаят по генетична линия със столетницата, майка кърмилница? А може би това тяхно премълчаване в обещанията подозрително напомня на заплаха, че по-малкият рекет на държавата към малките и средните бизнесменчета е намек за компенсиране на рекета чрез увеличаване на същия срещу едричките бизнесмени ( които не са от същия отбор)?

Най-интересно със своята откровеност е обаче обещанието на БСП с днешна дата да „върне България на хората”- на своите хора, както знаем. При това загатват, че ще я върнат „свободна”. Колко свободна? Колкото беше в годините на развития социализъм ли? Питам, защото не казват колко точно назад ще ни върнат.

Е, най-добре щеше да е освободят България от себе си, но това обещание засега се подразбира само в контекста на ефекта от резултата, към който са се устремили. При тази сериозна подготовка за (пета поредна) изборна загуба, столетницата се е затичала надолу по стълбите и няма да може да вини друг, че я е бутнал.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване