04/10/13 14:38
(http://www.gorichka.bg/)

В Манхатън предстои откриване на първия подземен парк в света

Светлината, нужна на растенията да оцелеят, ще се акумулира и пренася от покривите до подземията чрез фиброоптична технология. фото: Lizzy Zevallos/Lowline

Светлината, нужна на растенията да оцелеят, ще се акумулира и пренася от покривите до подземията чрез фиброоптична технология. фото: Lizzy Zevallos/Lowline

Дали ни харесва или не, бъдещето се е устремило с големи крачки към нас. В много отношения то дори вече е тук. Ето какво имаме предвид: след прочутия изкуствен плаж  в Япония и сюрреалистичния ски комплекс в Дубай подобно чудо ще се появи в Ню Йорк. Става въпрос за истински парк със зеленина и всичко необходимо, който се намира под земята и ще бъде разположен на мястото на отдавна изоставено тролейно депо. Двамата архитекти, Дан Бараш и Джеймс Рамзи, в чиито глави се е родила тази леко налудничава идея, са нарекли проекта LOWLINE и вече са успели да демонстрират какво ще представлява усещането на специално посветена на проекта изложба. Тя се е случила в края на миналата година и е показала на практика как ще се чувства човек в подземния парк.

Основното предизвикателство разбира се е светлината – обикновени лампи не могат да дадат достатъчно енергия за организмите, които се хранят чрез фотосинтеза. Затова двамата фантасти (които са между другото и инженери) използват специална фибро-оптична технология, каквото и да означава това. Тя, според описанията в сайта, хваща светлината от покривите на сградите над пространството и я пренася под земята. Както можем да се убедим от снимките, резултатът е задоволителен и, в случай че някой самозабравил се комплексар натисне Голямото Червено Копче, а над земята се развихри тежка ядрена зима, можем да сме спокойни, че ще има къде да водим децата и внуците си да “потичат в парка”. Добре, де, не е смешно.

повече на LOWLINE

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване