04/13/13 07:27
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Пълнозърнести гризини и солети със сусам

В рубриката на желанията изглежда този път и аз си изпълних едно мое желание, за което най-после открих рецептата за хрупкави домашни солети, благодарение на пожелателят им Петя. Чудила съм се как да приготвя солети като тези от магазина и не стигах до добри резултати, въпреки че съставките описани на пликчето са достъпни, включително и глазиращият агент (най-често сода каустик), който смятам за ненужен и само за постигане на добър търговски вид. Като оставя настрана използването на битова химия в кулинарията, не по-малко добър външен вид постигнах със сусамови семена и мисля, че са къде-къде по-добрият вариант, отколкото едрите кристали сол, които така или иначе старателно отронвам от солетата. За изпълнението им започнах от откриването на добра рецепта за пълнозърнести гризини, откъдето продължих с реализирането на по-тънки техни варианти, които стават (и остават) по-хрупкави за по-дълго време.

Понеже гризините много ми харесаха ще започна рецептата с тяхната технология, но да се има предвид, че са най-добри за ядене в деня на приготвянето, въпреки че може да издържат до 1 седмица в добре затворена кутия. Солетите излязоха по-издръжливи, предполагам защото са по-тънки и препечени. Който и вариант да избереш не пропускай сусама както в тестото, така и за поръска, освен ако наистина има сериозна причина да се пропусне.

Пълнозърнести гризини и солети със сусам

Адаптирано от nytimes.com

Посочените дози са за 24 броя гризини и над 120 броя солети.

Продукти:

  • 2 чаени лъжици суха мая за хляб
  • 350 мл топла вода
  • 1 чаена лъжица мед
  • 60 мл зехтин
  • 360 г пълнозърнесто пшенично брашно
  • 180 г бяло брашно
  • 30 г сусам
  • 1 1/2 чаена лъжица сол
  • 1 белтък за намазване
  • допълнително сусам за поръсване

В голяма купа се смесват маята, водата и медът. Разбъркват се хубаво и сместа се оставя за 5 минути за да се активира маята. Добавя се зехтинът.

Отделно се смесват двата вида брашно, сусамът и солта. Добавят се към сместа с маята и се замесва тесто. Меси се 1о минути върху леко набрашнен плот докато тестото стане еластично, но да остане съвсем леко лепкаво.

Работният плот се набрашнява леко и тестото се оформя на правоъгълник с приблизителни размери 35×10 см. Покрива се хлабаво със стреч фолио, а отгоре с кухненска кърпа или месал. Оставя се за 1 час или 1 час и 30 минути да втаса. Тестото трябва да удвои обема си.

За гризините:

Фурната се нагрява на 200°C. Подготвят се две тави за печене, които се покриват с хартия за печене.

Както е на плота тестото се разрязва на кръст, така че да се получат четири еднакви правоъгълника. Всеки правоъгълник се разделя на шест равни части. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват със сусам. Взима се една част и се разстила леко с длани (не се прилага силен натиск) върху работния плот, така че да се образува фитил с дължина, колкото е широчината на тавата. Фитилите може леко да се усучат. Подреждат се в едната тава на разстояние един от друг.

Тавата се поставя на средно ниво на фурната и гризините се пекат 15 минути. След това време тавата се завърта на 180 градуса и се слага на най-долното ниво на фурната. Гризините се допичат за още 10 минути. Трябва да придобият златист цвят на повърхността и кафяв загар отдолу.

След като се извадят от фурната се пренасят върху решетка и се оставят да се охладят напълно.

Докато се пече първата тава, се подготвят гризините за втората тава.

За солетите:

Фурната се нагрява на 200°C. Подготвят се две тави за печене, които се покриват с хартия за печене.

От тестото се откъсват топчета, колкото голям лешник. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват със сусам. От топчетата се правят тънки фитили с дебелина около 4 мм. Подреждат се в тава на растояние един от друг.

Тавата се поставя на средно ниво на фурната и солетите се пекат 12 минути. След това време тавата се завърта на 180 градуса и се слага на най-долното ниво на фурната и се допичат за още 6-8 минути.

След като се извадят от фурната се пренасят върху решетка и се оставят да се охладят напълно.

Докато се пече първата тава се подготвят фитили за втората и т.н. докато тестото свърши. Тъй като с това количество тесто процесът отнема време, може да се приготви половин доза от тестото или дори четвърт доза, която ще бъде достатъчна за около 30 броя солети.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

SOS – Пълнозърнести гризини и солети със сусам е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/13/13 07:27 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/F-iNOR76uvw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване