04/20/13 09:03
(http://ivo.bg/)

БСП взима обратно на абордаж потъващия пропаганден кораб на Борисов

Избягвам телевизионните сериали защото пристрастяването към тях води до „заробване” пред екрана в определени дни и часове, но парадоксално се налага да пиша нещо като сериал от статии по телевизионен сюжет. За свое оправдание ще кажа, че това се налага заради „мат’ряла”, с който разполагам за анализ на ситуацията, която вече описах като вледеняване на отношенията между президента Плевнелиев и Бойко Борисов и съответните по(с)ледици от това.
Както вече отбелязах, макар за това да няма никакви публични индикации, въпрос на време е да бъде сменен директорът на ТВ 7 Николай Бареков, любимецът на досегашната власт, амортизиран в това качество от гледна точка на неговите банкерски началници. Сега вече битката им е не в защита на Бойко Борисов, в която Бареков нямаше конкуренция, а в атаката срещу президента Плевнелиев. В нея Бареков леко изостана от един свой местен съперник.
Банкерският избор за шеф, който да замести Бареков на поста, е показателен: Емил Кошлуков. Той изпревари по време и настървеност Бареков с тирадите срещу Плевнелиев от екрана. Ето защо сега се оказва фаворит за началническия пост на т.н. кръг „Котараците”, начело с Александър Сталийски, който е истинското оперативно ръководство на банкерската телевизия.
Кошлуков има биографията на репресиран от комунизма, на участник в създаването на СДС и в неговото разбиване с помощта на ДПС ( единствената партия, на която Кошлуков, без да членува в нея, остана верен при всички негови партийни перипетии). После искаше пак да се връща в СДС през 2001 г. ( в разговор, на който ме покани в неговия офис в хотел „Хилтън”, поиска от моя милост да му „помогна”,смятайки, че имам връзки). Не успя. Но пък бързо беше приет за депутат от Царя, когото прегърна толкова пламенно, че веднага след царския изборен триумф се обади да заплашва по телефона с уволнение продуценти и новинари на Би Ти Ви (съобщих това от екрана на своя глава и си имах близо година главоболие с управляващите царисти, които бойкотираха предаването ми). После пък напусна Царя и стана яростен негов критик като лидер на алтернативната формация Новото време. Не сколаса да я превърне в парламентарна и дочака шейната на Бойко Борисов, на която скочи като един от шефовете на ТВ 7, продуцент и водещ.

Горните няколко изречения са много бегло и сдържано разказани факти за един играч с ореола на антикомунист, който се очертава да оглави уж антикомунистическата ТВ 7  (доколкото тя служеше на ГЕРБ и на претендиращия да бъде антикомунист Бойко Борисов). Как ли ще успее да вземе завоя в ТВ 7, която вече е инструктирана да почервенее защото на този политически цвят са заложили собствениците от банката с увеличаващите с в нея руски капитали?
Интервюто на Кошлуков по ТВ 7 тази сутрин с Ангел Найденов- един от най-приближените до лидера на БСП Станишев ( но и близък също до Първанов) съратници, показа как ще стане този фокус. Не беше толкова подмазваческо, колкото интервюто на Бареков със самия Станишев от 13 април ( за което писах). Доста по-ловко се справи Кошлуков, оставяйки неудобните въпроси на зрителите, но от половин часовата тирада на Найденов не остана съмнение, кой в студиото декларира „тук се слуша мойта воля, аз съм капитан ( морски при това, какъвто е по професия Найденов)”!
Ангел Найденов е депутат в пет поредни парламента и за малко да стане вътрешен министър през април 2008 г. Беше шеф на комисията по отбрана, говорител на БСП и председател на парламентарната група- с други думи, вероятно е най-важната фигура в БСП след Станишев в момента след оттеглянето на Любен Корнезов и отстраняването от депутатските листи на фигури като Румен Овчаров и Румен Петков. Впрочем Кошлуков буквално похвали Найденов за тяхното побутване встрани, а интервюто му завърши с „аз съм напълно съгласен” с тезата на Найденов за липсата на граждански контрол над МВР ( при управлението на ГЕРБ).
Ангел Найденов хвърли предварително дялан камък в блатото на ГЕРБ като обобщи в студиото на ТВ 7, че управлението на Борисов ще се запомни със…Сергей Станишев защото премиерът ставал и лягал с него. Кошлуков не мигна!
При управление на БСП Найденов е много вероятен бъдещ министър- например на вътрешните работи, за какъвто не веднъж е бил спряган преди. Иначе казано, той е хипотетичният нов Цветанов и Кошлуков- самият той доста вещ в ехидството- много добре знае кога и пред кого да премълчи подобна подигравка без да му мигне окото.
Сериалът продължава.Актьорите получават нови реплики. Режисьорите залагат на доказани майстори в превъплъщаването.Не че това има значение за „историята”, но ще бъде интересно да видим как точно ще си тръгне Бареков, който до такава степен се е развихрил в ролята на „народен трибун” от трибуните на преките телевизионни предавания в провинциалните градове на България, че изглежда дори си вярва, че хората му вярват ( защото се палят, възползват се от микрофона му и участват в говорилнята, която им организира).
Това са подробности от пейзажа, ще каже някой. Да, така е. Но тъкмо подробностите са знаците, които служат за ориентир в джунглата на българската политика.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване