06/08/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Руската ТВЕЛ може да прибира отработеното гориво от АЕЦ

Руската компания ТВЕЛ ще предлага вече не само доставки на свежо ядрено гориво, но и ще го взима обратно за съхранение в Русия. Това обясни вчера в Москва Сергей Кириенко, генерален директор на корпорацията „Росатом”, част от която е и ТВЕЛ. Така от самата компания са предвидили да затворят цикъла на доставки на горивото си за ядрени реактори. Подобна схема може да бъде приложена и при АЕЦ „Козлодуй”, твърди Василий Константинов, вицепрезидент на компанията. По думите му така ще бъде разрешен проблемът с отработеното ядрено гориво. Той съществува във всички страни с ядрена енергетика, които нямат собствено хранилище за съхранение на отпадъците.
От ТВЕЛ предлагат да взимат обратно горивото си, за да могат да го използват за работа на ядрени реактори с бързи неутрони. До момента от ТВЕЛ доставяха горивото за АЕЦ „Козлодуй”, а по отделен договор с Русия то бе отвеждано за съхранение на територията на федерацията, но оставаше българска собственост. Ако страната ни приеме сегашното предложение, ТВЕЛ ще го прибира на склад в района на Сибир. Страната ни приема, че отработеното ядрено гориво е ресурс, който в бъдеще ще може да се рециклира и така да се произвежда отново гориво, годно за работа в реакторите.
Според Кириенко има възможност в бъдеще доставките на свежо гориво да се заплащат на вноски като лизинг.
От ТВЕЛ не се притесняват за доставките на гориво за АЕЦ „Козлодуй” след подписания меморандум от правителството ни с американската компания „Уестингхаус”. Според документа двете страни ще проучват възможностите дружеството да доставя американско свежо гориво за двата 1000-мегаватови блока на атомната ни централа. Мнението на експертите обаче е, че доставките могат да се осъществят най-рано след 3-4 години, а контрактът с руската страна изтича през 2020 г.
Преди да се достави гориво на ТВЕЛ за АЕЦ „Козлодуй”, то се проверява от руските специалисти и то е доказало своята надеждност при работата си през годините, обясни Иван Дъбов, директор на отдел „Комуникации” в компанията. От ТВЕЛ ще направят и първото зареждане на двата реактора на бъдещата АЕЦ „Белене”. Руската горивна компания догодина ще лицензира и горивото си за реакторите на френската компания „Арева”, но вече има подписани търговски договори за доставка, подчерта Дъбов. По думите му след ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима 1“ по международните пазари е имало рязък спад на цената на урана. Впоследствие обаче цената се е стабилизирала. Очаква се до 2020 г. да няма проблеми с производството на гориво за ядрените реактори въпреки прогнозираното нарастване на търсенето. На по-късен етап обаче има възможност да не може да се осигурят необходимите доставки, твърдят руски експерти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване