04/25/13 05:15
(http://socialevo.net/)

Сигурност, ефективност и бързо достигане до пазара са най-важните ползи от автоматизираното тестване

Сигурност, ефективност и бързо достигане до пазара са най-важните ползи от автоматизираното тестване

Сигурност, ефективност и бързо достигане до пазара са най-важните ползи от автоматизираното тестване

Това показват данните от проучване „Осигуряване на качеството при разработка на бизнес приложения – практики и нагласи в България“. Дискусия за осигуряване на качеството на софтуерните приложения събра водещи експерти от банковия и финансов сектор, телекоми и софтуерни компании

Българските ИТ компании, други бизнеси и организациите от публичния сектор показват високо ниво на познаване и опит в сферата на осигуряването на качеството на софтуерните приложения, включително по отношение на ползите от автоматизирането на тези процеси. Това разкриват резултатите от проучването „Осигуряване на качеството при разработка на бизнес приложения – практики и нагласи в България“, проведено от ICT Media и HP България между 5 и 21 април сред над 260 родни експерти в тази сфера.

Данните бяха представени по време на събитие за осигуряването на качеството и производителността на софтуерните приложения, организирано от HP Software на 23 април 2013г. в София.

Както представителите на ИТ компаниите, така и представителите на други бизнеси и на организациите от публичния сектор идентифицират тестването за производителност и стрес-тестовете, функционалното тестване, тестването на сигурността и управлението на процеса по тестване и осигуряване на качеството (Quality Assurance) като най-важни сфери на тестването.

Най-важните ползи от автоматизирането на процеса по тестването, според всички респонденти, са по-бързото коригиране на дефекти, намаляването на рисковете за бизнеса и на времето за пускане на пазара или в експлоатация, както и повишаването ефективността и продуктивността на експертите по осигуряване на качеството.

Също така проучването показва, че тестването чрез използване на облачни услуги започва да се използва и в България. Друг важен извод е, че аутсорсингът на процесите по тестване и осигуряване на качеството далеч не е непознато явление в България. Нещо повече, голям брой български ИТ компании използват гъвкави (Agile) методики за управление на процесите си по разработка на софтуер.

В същото време, за немалък брой компании – около 20% от тези в проучването – тестването на софтуерните системи все още не е установена практика. Наред с това, за над 16% от организациите, представени в проучването, дори и минимална промяна в софтуера изисква повече от една седмица време за имплементиране на експлоатационна среда.

На конференцията присъстваха повече от 100 експерти от банки и финансови институции, телекоми и компании за софтуерна разработка със звена за тестване на приложения и услуги. Гост бе и Рикардо Санна – експерт от НР в сферата на решения за осигуряване на качеството на софтуера и отговарящ за Европа, Близкия изток и Африка.

По време на дискусия, организирана в края на събитието, участниците имаха възможността да споделят свои успехи и предизвикателства от практиката си. В панела участваха Нели Салабашян, Solution Delivery Quality and Training Manager в Кока Кола,Румен Банов, заместник-председател на Българската асоциация по софтуерно тестване (БАСТ), Димитър Димитров, Senior QA в Experian, Димитър Цветков, консултант за софтуерния бизнес на HP за Югоизточна Европа.

Сред обсъдените теми бяха намаляването на рисковете за бизнеса, породени от лошо качество на софтуера и по-ефективно привеждане в синхрон на ИТ с бизнес целите на организацията. Като едно от ключовите предимства на автоматизираното тестване бе посочено намаляването на времето за пускане на пазара или в експлоатация на нови софтуерни продукти (или нови версии на съществуващи продукти), както и по-бързото коригиране на дефекти.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване