08/09/11 08:41
(http://nname.org/)

Въпроси за “мастити” икономисти

Самата дефиниция за богатство се променя. Икономиката работи с числа, но е много далеч от точна наука, доминирана е от самопровъзгласили се гурута и по всеки въпрос има поне 5 враждуващи теории. Борси, акции, валути, институции – колкото повече научаваме за тях, толкова по-бързо агентите на пазара успяват да ги манипулират. Например “големите” кредитни агенции: уж частни и независими 100-годишни одитори, всъщност част от банките и заинтересувани да дават какъвто им отърва рейтинг. Уж са конкуренти, а са само 3 и пишат едно и също. Регулаторите (в белия свят) също са пълен фарс, вървят 3 години след събитията и вместо за мошенници, проверяват за пожаробезопасност. МВФ-та, корпорации, всички са са ояли и се дават в собствените си лайна.

Какво са парите? Накратко: хартийки, за които вярваме, че имат стойност, защото някой в бъдеще може би ще е склонен да работи за тях

Колко са заемите?

Какво е фалит?

Числото на дълговете на “развитите” държави вече е толкова голямо, че колкото и нули да му се пишат, нямат никакво значение. Колодата от карти е толкова висока, че не й се вижда дъното. Но сме впечатлени от това, че още не се е сгромолясала и й даваме надежди да изкара някоя друга година или десетилетие.

Ако сегашната система се запази:

Оптимистичният сценарий е да има “мек” срив, няколко малки кризи от по 4-5 години, вече избутахме едната. Населението да си изгуби парите и пенсиите бавно и да остане с усещането, че е поради негова грешка и е имало някакъв избор.

Песимистичният сценарий е голямо отлагане на Нормализацията, още 10 години агония и тотален срив след който всички ще сме на нулата поради зверската инфлация, дори и купилите злато и други метали.

Това поколение “мастити икономисти” нямат инструментариум да ни “изведат” от Кризата, няма магическо решение, което да бъде взето и всичко да си е по старо му. Едните “експерти” предлагат 50% повече държавен дълг на година, другите предлагат 20%. Текущата парадигма не дава решение как да пиеш без да плащаш.

Единственият начин за спасение е дефиницията за “парите” да се видоизмени. Да си изберем нов Господ, да започнем да вярваме в нещо друго и да си задоволяваме алчността по друг начин. До колкото имаме избор.

Публикувана на 08/09/11 08:41 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/GkfL568-qvw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване