04/29/13 08:15
(http://socialevo.net/)

Радослав Николов: ”Облачните технологии влиaят положително на продуктивността – чрез тях бизнес се прави по всяко време и на всяко място”

sap1

Господин Николов,

Бихте ли разказали малко повече за Вас и работата Ви в SAP Labs Bulgaria?

В момента заемам позицията вицепрезидент Развойна дейност „Облачни платформи” в SAP Labs България. Въпреки че съм базиран в българския развоен център на компанията, изпълнявам роля на глобален лидер в SAP, ръководейки екипи от Германия, България и Израел, които работят по разработването на облачната платформа на SAP за on-demand базирани приложения.

Бихте ли ни разкали за дейността на SAP Labs Bulgaria?

SAP е водещ производител на бизнес софтуер в света. Разработваме различни продукти и решения, чрез които компаниите управляват своите процеси и оптимизират своя бизнес. Имаме продукти в 24 различни индустрии.

SAP Labs България е един от стратегическите центрове за развойна дейност на SAP, където работят повече от 500 талантливи професионалиста, които създават водещи Cloud и In-Memory технологични решения, допълнени от качествени услуги по поддръжка и технологично консултиране.

Горди сме, че SAP Labs България е един от пионерите и лидерите в прилагането на Lean философия и гъвкави (agile) методологии при създаването на софтуер в България.

Развиваме и богата образователна дейност в сътрудничество с водещи университети в България, като по този начин даваме своя принос като лидери в сектора към подобряването на ИТ образованието в България.

Какво е Cloud Computing и какви са неговите предимства?

Причината Cloud Computing да бъде гореща тема в днешно време е, че чрез облачните технологии се ускорява time – to – value и бизнес гъвкавостта.

Освен това, облачните технологии дават възможност да бъдат доставени хардуер и софтуер като услуга през глобалната мрежа. Така могат да се елиминират капиталните разходи за хардуер и лицензи и да се намалят оперативните разходи, което е ключово, за да се освободят ценни ресурси за растеж и иновации.

Този тип иновативни въведения от технологичен характер ще освободят важен човешки капацитет за всяка компания. А този човешки потенциал е нужно да бъде ангажиран с това да мисли за бъдещето на бизнеса във все по-изискващата реалност на висока скорост на информацията.

Говорейки за тази висока скорост на информацията и завишената потребност към нея, не можем да не споменем, че облачните технологии влияят положително на продуктивността – чрез тях бизнес се прави по всяко време и на всяко място. Думата офис все повече губи физическото си значение.

Облачните технологии набират голяма популярност и заради отличната възможност за бърза интеграция и разширяване на вече съществуващи системи на организациите. Така те могат да реагират на пазарните предизвикателства и да бъдат конкурентни.

И не на последно място по важност, използвайки облачни технологии, клиентите имат достъп до практически неограничен изчислителен ресурс, а плащат реално само това, което използват в момента.

Вие ще бъде лектор на Management Conference 2013, какво ще съдържа Вашата тема?

Ще разгледам развитието на облачните технологии и техните предимства . Ще се спра и на предизвикателствата пред организациите що се отнася до процеса на трансформация от Enterprise към облачни технологии, както и, разбира се, на неизчерпаемите възможности, които последните дават на бизнеса – оптимизация на разходите, достъпност, иновация, добавяне на нови възможности към текущите приложения.

Планирам да споделя и чисто практически опит с примери от реалния живот.

Защо приехте да участвате в Management Conference 2013?

SAP Labs България има активни позиции в ИТ общността. Ние създаваме и подкрепяме професионални събития и в ролята си на организатори, и на спонсори и като изпращаме нашите експерти да бъдат лектори и да споделят опита си.

 За мен участието в конференцията е прекрасна възможност да предам знанията и опита си в това, което наричам професионално вдъхновение в момента.

Какви са ползите от подобни събития за бизнеса?

Подобен тип събития дават възможност за създаване на нови контакти, нови партньорства. Те са идеалната среда за обмяна на иновативни идеи, които обикновено възникват на границата на областите, индустриите – където свършва една технология и започва друга.

Разбира се, технологиите, които ще бъдат представени, в случай, че бъдат приложени, сами по себе си дават многократно по-голяма добавена стойност на продуктите и услугите, предлагани от съответните компании.

Можете да чуете лекцията на Радослав Николов: “Run Like Never Before in the Cloud – Why Cloud Computing is the Next Competitive Advantage?” на Management Conference 2013. Събитието ще се проведе на 22 май 2013 в София и ще бъде посветено на новите технологии и комуникации. Пълен списък на лекторите и техните теми, можете да намерите на сайта Mconference.bg.

Визитка: 

Радослав Николов

Вицепрезидент | SAP Labs Bulgaria

Радослав Николов се присъединява към SAP Labs Bulgaria преди 10 години. В момента Радослав е глобален лидер в SAP, ръководейки екип, който се състои от над 200 специалиста в три държави и е отговорен за разработването на SAP HANA Cloud – модулно реше­ние от типа PaaS (Platform-as-a-Service) за Java базирани приложения, изградено върху установените индустриални стандарти и съобразено изцяло с тенденциите за преминаване на бизнеса към облачни системи за съхранение и обработка на информация.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване