05/01/13 05:57
(http://socialevo.net/)

Маркетиг за начинаещи

Маркетиг за начинаещи

Маркетиг за начинаещи

Решили сте да започнете свой бизнес, но нямате възможност да наемете маркетинг специалист? Нямате понятие от маркетинг? Селектирахме за Вас съвети, идеи и препоръки на водещи специалисти, за добър старт на малък бизнес с ограничен бюджет. Добрият маркетинг е ключ към успеха. Той позволява бизнесът да достигне до потенциални клиенти. Той трябва да подканва, обещава и от време на време да дава по някоя награда. Добре устроената маркетинг стратегия може да се развие както за онлайн, така и за офлайн бизнес,  твърдят специалистите от  Chron

Кои сте Вие?

Опишете това което правите/което сте в едно просто и кратко изречение. Преди някой да може да реши дали се нуждае от Вашия продукт или услуга, трябва да разбере какво му казвате с описанието си, съветват от социалната мрежа LinkedIn.

Бъдете уникални във всичко, което правите

Не давайте на света просто поредния продукт или услуга. Ако сте решили да се сдобиете с уникален знак на бизнеса си, с който да се свързва той (фраза,лого, талисман, илюстрация, снимка, определен цвят), се убедете, че можете да го ползвате в маркетинговите си кампани – трябва той да стане част от бранда Ви.

Какво целите?

Открийте Вашият целеви пазар и нещата, които Ви отличават от останалите преди да започнете с маркетинга. Брошурите, уебсайтът и рекламата ще са много по-ефективни и по-евтини ако първо установите Вашата маркетингова стратегия.

Отговорност

Има толкова велики каузи и организации – изберете си тази, която ще пасва на Вашите цели – бъдете социално отговорни. Само така, клиентите Ви ще разберат, че не искате само да вземете парите им, а имате по-благородни цели.

Уникалност

Маркетингът трябва да показва защо даден бизнес е различен от останалите. Независимо дали предлагате отлична услуга на клиентите си, необикновен продукт или нетипичен начин за заплащане, разликата между Вашия бизнес и обикновените компании е това, с което ще се занимава маркетингът. Кратка въздействаща фраза, която да служи като Ваш подпис ще обедини уникалността Ви в съзнанието на потенциалните клиенти.

Постоянство

Няма значение колко клиенти имате, важно е да използвате маркетинга постоянно с всичките му инструменти.  Редовното рекламиране, игри, промоции и гражданско отговорни дейности пазят името на бизнеса Ви и напомнят на потенциалните клиенти да опитат продукта/услугата, която предлагате.

Информация

Може да разработите система, в която всеки нов клиент да бъде запитан за имейла си. Някои ще откажат, но много ще предоставят такъв. Използвайте имейлите си, за да информирате за намаления/разпродажби или сезонни стоки/услуги. Измислете интересни имейли, които да изпращате, така че да им бъде обърнато нужното внимание. Например, кажете на клиентите, че получават отстъпка, ако поръчат сега.

Покажете любов

Направете си лист с рожденните дни на клиентите си. Изпратете им картичка с купон за намаление. Развийте месечен нюзлетър, разпращан по имейла. Включете забавни истории, рецепти, наближаващи празници и презентации на нови продукти и специални оферти, обвързани с нюзлетъра. За рожден ден на Ваш клиент му изпратете магнит за хладилник с Вашето лого, адрес и телефон за връзка, за да му напомните за себе си.

Игри

Организирайте игри и състезания, за да промотирате продуктите си. Ако продавате хранителни стоки например , може да измислите годишно състезание за оригинална рецепта, в което тримата с най-висок резултат печелят ваучери да стоки от магазина Ви. Отпечатайте и свържете всички участвали рецепти и продавайте кулинарната книга на касите на магазина.

Интернет маркетинг

Хората са визуални и реагират на това, което виждат. Направете сайта си толкова интересен и лицеприятен, че да накара клиентът отново да го посети. Обвърете сайта си със стоките/услугите си. Ако имате бизнес, занимаващ се с почистване на домове например, предлагайте нови съвети в тази насока всяка седмица. Ако притежавате онлайн магазин за облекло, пишете всяка седмица колонка за модата, обвързана с продуктите, които предлагате.

Награди

Раздаването на награди е маркетингов инструмент, който позволява да трупате важна информация за потенциалните клиенти. Изберете награда като кошница с продукти, безплатна консултация или абонамет или нещо подобно, в зависимост от спецификата на бизнеса Ви. Обявее конкурса и направете форма за кандидатстване, която да изисква име на участника, имейл адрес и пощенски адрес. Избирайте печеливш всеки месец и вкарвайте данните за всеки участник в база данни, която да послужи за бъдещи нюзлетъри или съобщения за намаления и разпродажби.

Връзки с други сайтове

Може да се свържете с други сайтове, чийто линкове да поставите на страницата си – а те Вашият. Това е безплатен начин да достигнете по-широка аудитория.Добре е сайтовете, които избирате да са на бизнес, близък до Вашия, но без да се конкуренти.

RSS

Включете опция за новини от сайта чрез RSS – така потенциалните Ви клиенти ще посещават страницата по-често.

Прессъобщения

Пишете прессъобщения и ги публикувайте онлайн и ги изпращайте до местните вестници. Всеки път когато компанията Ви взима участие в обществено събитие, правете снимки и напишете какво сте направили в помощ на общността и го изпратете за публикуване. По-вероятно е вестницците да публикуват съобщения от локално значение.

Присъствайте в социалните мрежи

Проучете в кои социални мрежи имат профили Вашите клиенти и създайте корпоративни страници/профили в тях. Хората създават връзки с хора – точно затова се стремете „корпоративното Ви присъствие” да е с „човешки глас”. Изградете Ваш собствен стил на поведение в мрежите,за да карате клиентите Ви да се чувстват специални.  Отговаряйте на запитванията им възможно най-бързо и коректно. Не се страхувайте от критиката – тя понякога е полезна.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване