05/05/13 11:28
(http://eneya.wordpress.com/)

Обещания, обещания

До работа се бяха настанили хора от “Движение България на гражданите” и ми раздадоха листовка. Зачетох се и имам няколко въпроса и коментара.

Да, знам, че това е просто листовка и тези неща, за които питам няма как да ги сместят на флаерче, въпросът е, че не успявам да намеря тази информация никъде по сайта им като цяло.

1. Ще започнем широк дебат за приемане на нова конституция, която да гарантира, че онези, които упражняват власт, ще носят отговорност.
Честно казано това не е толкова лоша идея, да се прегледа конституцията (и Наказателния кодекс по възможност), защото има не един и два бисера, които трябва да бъдат променени (да отпаднат).

Теоретично идеята е интересна. Но реално проблемът не идва от леко странните ни на моменти Конституция и НК, идва от прилагането, проблемът е в ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, съответно смятам за нужно да има повече информация какви точно промени да се правят по Конституция или даже примери за тази нова Конституция.

Освен това не мога да не бъда леко скептична, като си припомня протестите от не чак толкова отдавна, където случайни хора бяха интервюирани как искат да се приеме “Исландския модел”, независимо, че 1. не знаят къде е Исландия на картата и 2. не знаят за какво иде реч.

Така че за мен тази точка и обещание не носят никаква информация. Има нужда от разяснение.

2. Ще изчистим избирателните списъци от „мъртви души“ чрез активна регистрация.
Това е разумна идея, но всъщност иде реч за много мащабно социологическо проучване на цяла България, ако го разбирам правилно. Хубава идея, нямам критика, но… странно ми е, че е на второ място в списъка, като приоритет ми е малко странен.

3. Ще намалим наполовина размера на държавната субсидия за политическите партии.
От колко на колко? За какви неща? Малко повече информация?

4. Ще отменим привилегиите на народните представители – в това число ползването на служебни автомобили, безплатното паркиране и почивните станции.
Ето това е нещо, което би ми било много интересно да проследя дебат за което. Безплатното паркиране винаги ми е супер странно, както и използването на служебни автомобили. Почивните станции не ме вълнуват особено, да си ги имат, но пък и много зависи какво се разбира под “почивна станция”. ;)

Проблемите с депутатите са много често методите им за придвижване и доста наглото комбиниране с полицейски конвой на принципа “много съм важен и много бързам”, а някак си докато мога да разбера полиция да се движи с такива привилегии (отбелязвам донякъде, защото бруталната злоупотреба, която виждаме всекидневно дразни), ми е много интересно за какви спешни ситуации иде реч спрямо депутати? Наистина, какво толкова спешно имат да правят?

5. Ще гарантираме, че след две години нито едно българско дете няма да чака за детска градина.
Надявам се, че тук не надушвам малко предизборен шовинизъм. Българско дете? Родено в България или с българско гражданство?

6. Ще увеличим бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева.
Въпросите ми са “кога” и “как”. Иначе подкрепям с две ръце тази идея, защото отчаяната нужда от бюджет на образованието ни е.. ами… отчайваща. Надявам се да се отнася за цялостното образование, от основно, пред средно, до висше. Евентуално се има наум и да се правят промени по учебните програми? Искам още информация, определено би било прекрасно да прочетем още конкретни планове и стратегии.

7. Ще стартираме 4-годишна програма, при изпълнението на която във всяко българско училище ще има спортна зала или физкултурен салон.
Физкултурен салон? Вие сериозно ли? Това ли е проблемът на българската образователна система? Липсата на физкултурен сезон? Като точка седем? Приоритетите са интересни. И ето къде ще идат голяма част от парите предназначени за подобряването на училищата. Не.

8. Ще удвоим средствата за развитие на масовия спорт.
Евалата на спортистите ни, наистина, но… отново, това са им приоритетите? Наистина?

9. Ще създадем условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.
Определено искам да прочета как точно ще се разкрият 150 хиляди работни места в рамките на две години. Някакви проекти ли се има предвид, някакви фабрики/компании/?

10. Ще улесним инвестициите, като премахнем „данък несигурност“ и „такса административен произвол“.
Хъх… днес научих, че има такса “административен произвол”.

11. Ще отменим данъка върху лихвите и ще върнем събрания данък на всички, чиито депозити са не по-големи от 5 000 лв.
За няколко секунди, които ми отне да прочета изречението имам тамън няколко идеи как това може да се използва и да се злоупотребява с него, но все пак възможно е планът зад идеята да е разумен, не можем да знаем, няма информация в детайл за това. Хм.

12. Ще увеличим поетапно бюджетните заплати, като започнем със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията.
Идеята да се увеличат заплатите на учителите ми се вижда чудесна, същото важи и за здравеопазването (стига да се тръгне от долу нагоре, а не отгоре надолу както винаги). За полицията, мътно ми е там, искам още информация. Колко поетапно? Колко глобално?

13. Ще улесним достъпа до кредитиране на малки и средни предприятия чрез промяна в приоритетите на Българската банка за развитие.
Чудесна идея, още кредити, мисля че по-скоро няма да е лошо да се прегледат условията за кредитиране?

14. Ще създадем програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.
Това ми е ужасно мътно като информационно съдържание. Какво се има предвид В СЛУЧАЯ под “социално предприемачество“?

15. Ще приемем Закон за подпомагане и развитие на българската култура, който да гарантира държавните ангажименти към културата и да улесни инвестирането в културни проекти.
Закон? Как? Какво ще представлява този закон? Кой ще гледа да се спазва? Защото в момента, за да се получи някакво спонсорство трябва да познаваш хората, да знаеш системата и да знаеш как става номера. Всеки, който се е опитвал да получи финансиране/е бил час от проект/е учил в Натфиз, е наясно с врътките, които се правят и какви са принципите, така че определено няма да е лошо да се обясни.

16. Ще осигурим безплатен интернет във всички училища, болници, читалища и административни сгради.
Безплатен интернет. Не знам какво да кажа за това, но… конкретно училищата, болниците, читалищата и административните сгради, които аз съм посещавала имат повече нужда от пари да не се срутят. Да, по-лесно е да се сложи интернет, но в училищата каква точно е ползата от безкрайното wi-fi?

17. Ще спрем източването на парите от здравни вноски, като забраним те да се използват за друго. Ще въведем електронен здравен паспорт.
Хубава идея е здравния паспорт, но до колкото съм запозната ЕС така или иначе очаква до няколко години да сме въвели здравния паспорт задължително, така че това трудно минава като идея на движението. Интересно ми е какво се има предвид под “като забраним да се използват за друго”. Тъй като само държава има право да се разпорежда със здравните вноски и да се преориентират към какво да са насочени, това е… интересно.

18. Ще реформираме спешната помощ така, че линейката да идва за не повече от 30 минути във всяка точка на страната.
Как? Ще се купят още коли? Ще се направят още центрове? Това определено искам да го видя, защото миналата година чаках час и половина линейка посред нощ, независимо, че живея уж много близко до центъра на София. И ако купуват още пари, много се надявам да вземат такива с големи гуми и работещи амортисьори.

19. Ще възстановим училищното здравеопазване.
Как така “ще възстановим”?

20. Ще направим безплатни 100% от лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст.
Ако планът в дългосрочен план е да бъде за всички непълнолетни, аз съм изключително в подкрепа на тази идея.

21. Ще ограничим корупцията в обществените поръчки, като опростим правилата и изградим електронна система за кандидатстване.
Крайно време беше. Някаква по детайлна информация обаче няма да е лошо да се появи, да може да се разгледа.

22. Ще въведем тестове за лоялност с детектор на лъжата за ръководителите в митническите и данъчните органи, в МВР и специалните служби.
Моля? Детектор на лъжата? Наистина ли? Детекторът, който реално не е “на лъжата”? Това ми се вижда малко тъповато, ако до това се свежда промените по отношение на тези организации.

23. Ще спазваме правилото, че без полагането на централизиран изпит за прием в държавната администрация, нито едно лице не може да бъде назначавано в администрацията, дори при условията на заместване.
Евентуално имам нужда някой да ми обясни за какво иде реч, а предполагам не съм само аз.

24. Ще забраним на администрацията да изисква от гражданите документи, които може да получи по служебен път.
Прекрасна идея! А ако може да се и цифровизира администрацията, ехе…

25. Ще осигурим гражданско участие в държавните регулаторни органи.
Неясно ми е как точно ще стане това?

26. Ще въведем санкции за банки, които съзнателно са допуснали свръхзадлъжнялост на техни клиенти физически лица.
Интересна идея, само това мога да кажа, поне на този етап.

27. Ще задължим всеки монополист автоматично да проверява сметките на потребителите, ако те са по-високи с повече от 10% в сравнение с предходния период.
Като се има в предвид какво представляват сметките за ток и парно, както и с телефоните, това е чудесна идея, но… освен, че ще ги проверява, какво друго?

28. Ще стартираме 15-годишна програма за саниране на всички панелни сгради в страната с европейски средства и със средства от държавния бюджет.
Петнадесетгодишна програма? Стискаме палци да се се срутят дотогава, предполагам. Планът е добър, реално погледнато, но времевата скоба ми се вижда гигантска.

29. Ще намалим наполовина населените места, засегнати от воден режим.
Как? При положение, че са засегнати от воден режим, то е заради проблеми с водоснабдяването. Да разбирам ли, че ще се правят язовири или преразпределения или какво?

30. Ще стартираме мащабна програма за възстановяване на поливното земеделие.
Познанията ми са повърхностни по отношение на земеделието, но дори и на мен ми стои малко постно това обещание.

31. Ще изградим и ремонтираме повече пътища от което и да е правителство досега.
Ейй, тия пътища, не че имам нещо против, но би било чудесно и ако в тази шапка сложат тротоари, пешеходни алеи и алеи за колоездачи.

Като цяло, обещанията не са лоши, но са неясни, мъгляви и на моменти прескачащо наболели проблеми. Хубаво би било ако се развият и се обяснят конкретните стратегии и идеи. Очевидно вече съществуват (или поне се надявам), може просто да ги споделят с нас, нали?

Точките и начинът, по който са подредени не ми допада чак толкова, защото приоритетите представени са “физкултурни салони”, “промени в конституцията”, “интернет навсякъде”, което ги прави малко несериозни.

Последно… флаерът ме обърка, така че питам Точица и Павлина, не трябва ли вместо “ДА НА НОРМАЛНОСТТА” (кавичките са от мен) да бъде “ДА” НА НОРМАЛНОСТТА? Защото иначе някак ми звучи неправилно и ми изглежда неправилно? и ми се губи смисъла, освен всичко останало.

;)


Filed under: бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: движение българия на гражданите, меглена кунева, политика, предизборни общеания
Публикувана на 05/05/13 11:28 https://eneya.wordpress.com/2013/05/05/promises/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване