05/16/13 07:59
(http://www.azcheta.com/)

„Физика на тъгата” е Роман на годината за 2011 и 2012 г.

„Ако нещо може да направи литературата в България са три неща – първото е да утеши, не е много, но е нещо. Второто е да даде смисъл и третото е да изработи вкус. И трите неща са страшно важни днес и това съм се опитал да направя”, каза Георги Господинов минути след като бе отличен с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България”, съобщи БГНЕС.

Писателят получи приза за своята „Физика на тъгата”, заедно с чек за 11 000 лв. и художествен диплом на официална церемония в Софийска градска художествена галерия в сряда вечер. 

Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България” бяха номинирани кандидатствали пред Фонд „13 века България” и издадени през 2011 и 2012 година шест романа. Господинов спечели в оспорвана борба с „Възвишение” на Милен Русков, „Всички мои лъжи” на Пламен Панев, „Законът” на Владимир Зарев, „Нобелистът” на Елена Алексиева и „Кучета под индиго” на Чавдар Ценов.

Журито, което присъди отличието бе в състав проф. Боян Биолчев, проф. Кирил Топалов, Здравка Евтимова, Деян Енев и Анита Димитрова.

Вижте репортажа на БГНЕС от церемонията по връчването на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България” и интервю със самия Георги Господинов, взето малко преди нейното начало.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване