05/24/13 11:54
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ГОЛЕМИТЕ ЗАЛОЗИ


Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ В София 42-то Народно събрание започна работа, като избра за председател бившия вътрешен министър от БСП Михаил Миков. Очаква се скоро да бъде съставено и правителство, което очевидно ще е с мандат на БСП и премиер Пламен Орешарски. Колко полезно може да е то за страната и колко време ще остане на власт – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, вчера лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство и сега е ред на БСП да се опитат. Те ще успеят ли?

- Както се казва – обречени са на успех, Фили. Иначе ще отидат на вятъра много ценни, от тяхна гледна точка, усилия, които вложиха през последните месеци, за да свалят правителството на ГЕРБ и да вземат властта. Не успяха до край – социалистите не само нямат самостоятелно мнозинство в Парламента, а дори не са първа политическа сила, но правителство ще успеят да съставят. Разбира се, с помощта на ДПС и подкрепата – неофициална, негласна, задкулисна или както искаш я наречи – на националистическата партия „Атака”. И нищо, че, от политическа гледна точка това правителство е напълно безпринципно. Дори червеният политолог Андрей Райчев изтъкна, че комбинацията е трудна, защото ДПС са много по-вдясно от БСП, а Атака е много по-вляво. И нищо също, че, според наблюдателите, това правителство няма да изкара повече от година. На практика всички сочат изборите за европейски парламент през следващото лято като максимален житейски хоризонт на кабинета Пламен Орешарски. Важното в случая обаче, от гледна точка на БСП, е че БСП отново е на власт.

- Защо е важно за тях? Нали всички са наясно, че ситуацията – заради икономическите проблеми и сложните обществени нагласи в страната, а и в Европа изобщо, е много трудна, за да се търси добър ефект от управлението?

- Тук има толкова мнения, колкото гледни точки, Фили. От самата БСП твърдят, че без стабилно правителство страната ще изпадне в хаос и те, един вид, се жертват, за да не стане това. Така социалистите не изневеряват на желанието си да играят добрия герой във всеки филм, в който участват. На забележката, че в този случай всъщност те не се жертват, а съставят марионетно правителство, наречено програмно, чрез което ще консумират максимално позитивите от властта и ще избегнат максимално негативите, те отговарят, че това е инсинуация и ще стане точно обратното. Няколко пъти вече лидерът на БСП Сергей Станишев твърди, че партията ще даде мандат на кабинета, начело с Орешарски, ще му осигури парламентарна подкрепа, но няма да му се бърка в работата. „Пламен Орешарски ще представи програмата си, той ще води преговори с партньорите, той ще си подбере министрите. Той ще взима решенията в управлението – ние само ще носим отговорността ” – твърди Станишев. Трябва да отбележа, Фили, че това е много хубаво изказване, но има един недостатък. Или най-много два. Да, два са. Първият е, че никой не му вярва. Вторият – че нищо от това няма да стане, поне не във вида, в който се описва. Всъщност, аз лично мисля, че прекалено много от нещата, свързани с това правителство, които сега се говорят, няма да се случат изобщо.

- Какво няма да се случи?

- Първо – две думи по отношение на тази уж автономност, която се очаква да има Орешарски. Тя има граници и се простира до там, където започват да се засягат преките интереси на социалистите, Фили. Следват едно-две предупреждения и на три, не след три, а на три – сваляне на правителството. Това е съвсем ясно и на самия Орешарски. Затова той още в момента например се опитва максимално да върти и суче, когато го питат дали ще се строи или няма да се строи АЕЦ „Белене”. От една страна, като добър икономист, той е против, защото е наясно с негативните ефекти от проекта. От друга страна знае, че това е приоритет номер 1 за БСП и никой няма да го остави него да върши каквото му диктува икономическата логика. Второ, което няма да се случи, е Пламен Орешарски да прави собствена програма за управление. Сергей Станишев отдавна вече заяви, че експерти на БСП разработват такава програма. Да, с участието на Орешарски, но под контрол. Трето – няма Орешарски да води никакви преговори за съставяне на правителството, защото те вече са проведени. Въпреки обещанията, че всичко ще е публично, така и не стана ясно за широката общественост кога точно БСП и ДПС се заклеха във взаимна вярност да управляват, докато някакви непреодолими интереси ги разделят. А нещата с формите и начините за участието на „Атака” в тази странна тройна, макар официално двойна, коалиция, Фили, са още по-сложни. Със сигурност е ясно, че тяхната подкрепа ще става по абсолютно нетрадиционни начини, включително чрез противопоставяне в Парламента. Има механизми за това –  но за да ги опишем, няма да ни стигне цял отделен разговор. Четвъртото нещо, което няма да се случи, според мен е най-важното – това, че кабинетът Орешарски, освен ако не направи някоя голяма глупост или не се намесят непреодолими външни фактори, няма да си отиде след една година, както всички смятат. Той дори може да изкара пълен мандат. В момента в държавата, освен мен, сигурно има само двама души, които предполагат това – Сергей Станишев и самият Пламен Орешарски.

- Какво те кара да мислиш, че това е възможно? Както казахме – вътрешната среда е трудна и враждебна, външната също не е добра, в политически план партньор като Атака е непредвидим, а БСП и ДПС сами нямат мнозинство в Парламента…..

- Да, трудно е, но не и невъзможно – заради големите залози, които са направени в случая. Единият от тях, както споменах, е стратегически за отношенията Русия – ЕС, проектът АЕЦ „Белене”. За руските интереси би било убийствено това правителство да възстанови работата по проекта, но само след година да падне, отново да дойде ГЕРБ на власт и да го стопира втори път. Това е възможно да стане, но мисля, че няма да бъде допуснато. Второ, в политически план сега е заложено не нещо друго, а оцеляването на БСП като водещ ляв политически проект в страната, а защо не дори на ДПС като основна партия, която представлява българските турци. Един провалът – а едногодишно управление и нови избори след това би било провал – и за двете партии ще доведе до силни вътрешнопартийни бури, ако не и до истински крах, което задълго или завинаги ще ги извади от реалната политика. Трето, липсата на парламентарно мнозинство не е голям проблем за социалистите и ДПС в момента и няма да бъде в сравнително близко бъдеще. До една година те със сигурност ще имат мнозинството, като привлекат по един или друг начин депутати от ГЕРБ и Атака. Така че, Фили, нека не се изненадваме един ден, когато си дадем сметка, че кабинетът Орешарски стои на власт доста по-дълго, отколкото всички някога сме си представяли за възможно.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Публикувана на 05/24/13 11:54 http://asenov2007.wordpress.com/2013/05/24/1913/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване