05/27/13 03:10
(http://socialevo.net/)

‘Bon voyage’ с Google Penguin 2.0

'Bon voyage' с Google Penguin 2.0

'Bon voyage' с Google Penguin 2.0

Ъпдейтът Google Penguin 2.0 вече е факт и това беше потвърдено от софтуерния инженер на Google Мат Кътс, a SocialEvo.NET ви съобщи броени часове след това. Самият алгоритъм влезe в сила на 22.05.2013 г. и се очаква да засегне около 2.3% от англоезичните търсения. В официалния блог пост на Google относно ъпдейта става ясно, че промяната при Penguin Webspam алгоритъма ще повлияе и на търсения на други езици в световен мащаб. Те обаче не се споменават конкретно. Искаме само да припомним, че това е четвъртият ъпдейт от вида Penguin. Но какво трябва да очакваме от Google и за какво е добре да сме подготвени след пускането му? Нека обясня.

Преди година в блога Google Webmaster Central Blog бяха публикувани два изключително нагледни примера за това как не трябва да се прави. С други думи, какво по-точно ще се наказва от Google по отношение на спам сайтовете. Google Penguin 2.0 е ъпдейт, който ще има до голяма степен целта да се справи с подобен тип сайтове. На първо място се изтъква прекаленото насищане с ключови думи и фрази, които са поставени в текста по натрапчив и неестествен начин. Вторият основен фактор са “спинваните” или копирани чрез заменяне на думи с техни синоними текстове. Поставянето на линкове в този тип съдържание е много сериозно наказвано от Google, особено при сайтове със съдържание на английски, немски, френски и испански. Нека видим примерите по-долу, за да можем да продължим да анализираме от какво трябва да пазим сайта си след пускането на Penguin 2.0.

Лоши практики за неправилно насищане с ключови думи и фрази:

Google Penguin 2.0 update

 

Лоши практики за неправилно поставяне на “анкор линкове”:

Google update Penguin

 

Без никакво съмнение първото нещо, в което трябва да се убедим, е, че нашият уебсайт не се характеризира с тези два примера, показани на двете горни картинки. След като сме сигурни в това, можем да продължим със своите анализи. Факторите, които Google вземат под внимание относно релевантността на даден сайт и дали той е спамърски, са много. За съжаление няма кой да ни разкрие всички тези тайни. За щастие обаче можем да си признаем, че високият Page Rank, качественото съдържание, което се характеризира с релевантност, отнесена към сайта, и честотата на публикуване, линкове от релевантни и авторитенти сайтове, и донякъде социалните сигнали са заложени дълбоко в тези алгоритми. Колкото повече внимание обръщаме на тези фактори, толкова по-добре ще се представят нашите сайтове. А как потребителите допринасят за това да се предпазим от наказания и да покачим позицията на сайта си? Тук идва и най-интересната част.

Все повече SEO специалисти твърдят, че информацията от Google Analytics дава отговор на този въпрос. Наскоро бе публикувана интересна статия в онлайн изданието PR Web, където се набляга на фактите, че алгоритъмът на Google взема предвид следните показатели: брой потребители, посетили определен резултат; продължителност на престоя и брой посетени страници от даден потребител. Добре е да следим тези три важни статистики и да се стараем те да изглеждат положително. Тук можем спокойно да добавим фактора Bounce Rate, който би подсказал на Google дали сайтът е релевантен и може ли той да е спам заплаха в SERPs. И накрая нека обобщим.

За да не попадат сайтовете ни в спам филтрите на Google и следователно да бъдат наказвани, трябва да сме сигурни, че насищането ни с ключови думи и фрази изглежда естествено и не е прекалено. Линковете от сайтове тип “ферми” и такива с нисък авторитет пред Google се превръщат в черна точка за нас. Внимавайте също така с поставянето на “анкор линкове”, които биха се приели от паяците на Google като сигнална лампичка за спам. Ако поставяте “анкор линкове”, бъдете сигурни, че те са в правилния контекст. Имайте едно наум, ако поддържате блог или приемате коментари в сайта си (новинарски например). Поставете си филтри и следете равномерно какво се случва там. Спамърските ботове могат за броени минути да ви докарат такива неприятности, които да се окажат дори фатални за домейна. Не използвайте софтуери, които генерират линкове от спамърски сайтове. Избягвайте също така следните линкбилдинг техники:

  • Линкове от “widget”-и като например:
    Visitors to this page: 1,472
    car insurance
     (източник: Google Support)
  • Линкове, идващи от “Footer”-и на голям брой сайтове;
  • Линкове от коментари във форуми, които съдържат множество “анкор хипервръзки” или “анкори” в Signature;
  • Линкове под формата на “анкор текст”, които са позиционирани и заобиколени от нерелевантен текст.

 

Тук ще споделим с вас и няколко полезни инструмента, които да ви помогнат за борбата с нежеланите последици, в случай че има вероятност да бъдете ударени от Penguin 2.0. В същото време можете да видите какво ще се случи в Google Analytics с вашия сайт, ако той бъде ударен от Penguin 2.0.

Open Site Explorer – identify your strongest linking domains by Domain Authority (DA) – DA, което е по-високо от 50, е сигурно, докато DA под 20 се счита за опасно.
(DA) — these can save you
Ahrefs.com – provides large and comprehensive set of linking data, including linking
domains and related anchor texts
Mozcheck – bulk lookup of DA for all linking sites
Buzzstream – track and monitor link removal

google analytics

И за финал, какво да правим, ако попаднем на подобен тип сайтове? Те биха могли да са на наши конкуренти или просто резултати, които са заблудили търсачката, но са загубили също така от ценното ви време. Най-бързият и лесен начин да докладвате за този вид злоупотреба и да отнесете съобщението директно към екипите на Google е като пуснете информация директно чрез Penguin Spam Report. По този начин Google ще направят анализ на докладвания сайт и ще бъдат взети съответните мерки.

За повече информация ви препоръчваме да следите профилите на Огнят Младенов (@Oggin) от SEOM и Васил Тошков от Cloxy в Twitter и Google+. Друг добър вариант за вас и вашия сайт би било ръководството на hopOnline, което можете да свалите през профилите в социалните си мрежи: hopOnline във Facebook, Twitter и LinkedIn. Разбира се, добре е да изгледате и видеото на Мат Кътс от Google относно очакваните промени.

http://www.youtube.com/watch?v=xQmQeKU25zg

Снимка: Socialevo

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване