06/03/13 19:48
(http://ivo.bg/)

Външният Вигенин за вътрешна употреба

Преминалите за пореден път на страната на победителите продажни български медии така и не „забелязаха” фалстарта на външния ни министър Кристиян Вигенин. Той откровено излъга аудиторията с обобщението си пред „русофила” ( както сам гордо се самоопредели, повишавайки тон като за награда пред строя- да го чуят край хотел „Москва” в София) и водещ на предаване по Би Ти Ви Росен Петров.
Според Вигенин, поощряван от Петров да “спори” с руските похвали, американските медии, също като руските, били реагирали положително на новината за новото българско правителство. Твърдението му  беше превърнато в „новина” в купените от депесарските коалиционни на БСП партньори сайтове в съботния 1 юни.
Това е присвояване на чужд авторитет, което напълно се вписва в пропагандните криволици на другарите. Те обичат да се нареждат в една редичка с американците, когато им е изгодно да се скрият от фактите, говорещи за тяхната колаборационистка позиция в България с колонизаторите ни.
Видяхме и чухме разбаротка на стария вече номер: другарите по принцип пускат пропагандата си да джафка жално на гроба на СССР ( няма как, мъртъв е и не може да бъде възкресен, по-добре трупът да бъде използван прагматично), че преди сме се кланяли на Москва, а сега правим същото с Вашингтон ( при цялата абсурдност на сравнението).
Втори път пропагандаторите наслагват върху тази некрофилска конфузия лесно смилаемата за плебса илюзия, че „големите” са се разбрали за наша сметка-щото сме адски важни, че да се разбират, сякаш сме ядрено оръжие!
Изводът, който внушават, е, че няма защо да се дърпаме на каишиката ( на БКП\БСП), защото съдбата ни е предрешена и посветените, ако не и помазаните в тази конспирация, са те- от бесепе.
Почаках два дни, за да видя, дали пък Вигенин не е някакъв „гадач”, както се изрази веднъж коалиционният партньор на БСП Сакскобургготски.

Стана ми интересно дали пък Вигенин всемогъщо не е поръчал някакви положителни реакции на подчинените му американски медии, които всъщност е анонсирал, забравяйки разсеяно да използва бъдеще време.
По липса на американски хвалби за проруското управление в България, каквито не открих, реших да обърна внимание върху няколко отзива в европейски издания.
Да, избрал съм не особено ласкателни реплики, но за ласкателствата отговарят Вигенин и онези, които му задават отговори.
Искам само да покажа не толкова несъстоятелната претенция за западна радост, колкото факта, че Вигенин би могъл да се информира по елементарния начин, по който ви предлагам: вижда се от цитатите в един-два български сайта ( като Vesti.bg).
Има достатъчно основания да се каже, че тежката западна артилерия никак не е оптимистична и лековерните в България имат право да не бъдат лъгани:
Предвид нeстабилния парламент мнозина наблюдатели предвещават, че новото българско правителство ще има живот до една година”,отбелязва лондонското списание „Икономист”.

“Докато социалистите в България го представят като независимо и технократско, правителството на Пламен Орешарски изглежда повече като плод на политически компромис”.(economist.com).

Френският в. “Монд” пише: “Орешарски е представян като ново лице, но не е неизвестен. Започва кариерата си през 90-те години в редиците на десницата, бил е зам.- министър на финансите през 1997 г. През 2003 г. е отстранен от партията си, след като името му е свързано с бизнесмен с лоша слава. Две години по-късно той се появява отново в обществения живот, но от страната на левицата и става финансов министър в социалистическото правителство от 2005 до 2009 г. Сега Орешарски се завръща, този път “без етикет”.

„500 години османско управление, 45 години комунизъм и демокрация в последните две десетилетия, опетнена от корупция и икономически провал, доведоха българите до сериозно неуважение към техните управляващи, коментира в блог часта на “Файненшъл таймс” Андрю Макдауъл.
Последното правителство, което влезе на пръсти във властта с вот на парламента вчера, поема управлението на страна, която е толкова скептична и дори цинична, колкото винаги. То се изправя и пред изпаднала в застой, макар и стабилна икономика с най-ниските доходи в ЕС. ( vesti.bg)

Ако наклонностите на Вигенин са такива в артикулирането на истината, каквито ги демонстрира на удобна за него медийна територия, по-добре да си беше киснал в европейските социалистически коридори. Там поне надлъгването е платено толкова високо, че пробудената му внезапно от парламентарния звънец социална съвест го вдъхнови да лицемерничи в новата си позиция, че бил притеснен от големите пари, които взимал в Брюксел незаслужено.

Защо ли се завърна за жълтите стотинки на жълтите павета?

Можеше да му се вярва на претенцията да е направил това заради каузата, ако не беше излъгал още в първото си интервю пред национална аудитория като външен министър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване