11/05/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия показва мускули в териториален спор с Япония

Асошиейтед прес

Курилският остров Кунашир. Снимка: Дмитрий Медведев

Посещението на Дмитрий Медведев на спорен тихоокеански остров, предизвикало остри възражения от Япония, изглежда имаше за цел да затвърди влиянието на Русия в Азия и да укрепи позициите на руския президент у дома.

Понякога Медведев оставаше в сянката на министър-председателя Владимир Путин, който все още запазва по-голямо влияние. Така че, реагирайки на претенциите към спорните острови по доста безапелационния начин, характерен за неговия популярен ментор, той изглежда се опитва да подобри имиджа си.

Токио протестира през септември, когато Медведев обяви, че пътуването ще се осъществи. Той прие това за предизвикателство. “Ще ни диктувате какво да правим в собствената си страна, така ли? Ще видите вие”, беше позицията на Медведев според главния редактор на сп. “Русия в глобалната политика” Фьодор Лукянов. “Стилът и публичността на посещението на Медведев бяха отговор на протеста на Япония”, каза Лукянов.

Посещението освен това набляга на влиянието на Русия в Азия, континент, който за разлика от Европа и Америка не заема толкова важно място във външната политика на Москва. “Посланието е: “Ние сме тук. Работете с нас”, каза Лукянов. След визитата Медведев обеща да се върне на островите, които Москва нарича Южни Курили, а Япония - Северни територии.

Според някои наблюдатели позицията на Русия е проява на късогледство. Те твърдят, че ако върне островите, завзети от Съветския съюз в края на Втората световна война, Русия би могла да си отвори врати за доста необходимите й японски инвестиции. “Може би в крайна сметка си струва да бъде разсечен този Гордиев възел и да се отворят вратите за японски инвестиции в Русия, дори с цената на Южните Курили?”, заяви уважаваният бизнес ежедневник “Ведомости” в редакционна статия на първа страница.

Островите обаче са разположени в богати на риба води и се смята, че в района има големи запаси от петрол и газ плюс залежи от злато и сребро. Но след разпадането на Съветския съюз на островите не се обръща кой знае какво внимание и населението там рязко намалява. В същото време гневната реакция на Япония може да е преиграване, целящо да се спечели одобрението на националистически настроените избиратели у дома, заявиха анализатори.

“Демаршите към Русия са предназначени главно за вътрешна употреба. Курилите са един от въпросите, които могат да развълнуват японското общество”, каза Елген Молодяков за в. “Время новостей”. Но в Япония, която също така се опитва да парира претенциите на Китай към острови на юг от нея, наблюдатели предположиха, че има руско-китайски заговор за подкопаване на западното влияние в Азия.

“Това е част от тяхното стратегическо сътрудничество да се държи под контрол японско-американския съюз”, каза преподавателят от университета Васеда в Токио Такехико Ямамото. Той заяви, че посещението на Медведев е било насочено срещу Япония и нейния съюз със САЩ. Лукянов не е съгласен с тази теза. “Това не е свързано с Китай в този специфичен контекст и определено няма договорка за оказване на натиск върху Япония”, каза той.

Руските наблюдатели бяха общо взето единодушни, че разривът ще е краткотраен.
“Дори отношенията да охладнеят, това ще е само за кратко”, каза за масово продавания в. “Комсомолская правда” експертът по Далечния изток в Руската академия на науките Валерий Кистанов.

Но изглежда разривът ще продължи, поне в обозримо бъдеще. Японският външен министър Сейджи Маехара потвърди в сряда претенциите на Япония към островите, като предупреди Медведев да не ходи отново там. През 2005 г. Русия предложи да отстъпи два от островите, ако Япония се откаже от претенциите си към другите два. Япония обаче отхвърли тази идея.

По време на посещението си Медведев обеща да подобри инфраструктурата на островите и да повиши жизнения стандарт там до нивото в останалата част ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване