06/28/13 05:59
(http://vasvalch.com/)

Нанси Немеш, Microsoft: обществото и технологиите могат да еволюират по-бързо от нашата способност да се адаптираме

Нанси Немеш има над 15 години опит в сферата на IT и потребителската електроника. Работила е в Европа, Канада, САЩ, Южна Африка. В момента е отговорна за маркетинга към крайни потребители на Microsoft в Централна и Източна Европа. Успях да й задам няколко въпроса след провеждането на ICEEfest 2013, който се проведе на 6 и 7 юни в Букурещ под организацията на ThinkDigital.

nancy-nemesБихте ли описали позицията си в повече детайли?
Работя в Регионалната централа за Централна и Източна Европа, която е базирана в Мюнхен, Германия. В момента Microsoft преминава в нова ера с фокус на устройства и услуги, а моята роля е да помогна на компанията в този преход. Аз напътствам партньорите ни как да привличат интерес за нови продукти, подготвям комуникационните ни канали, определям подходящото позициониране в ценово отношение и фокус ползите за потребителите.

Как действа компания като Microsoft в толкова разнообразен регион, какъвто е ЦИЕ? Колко голяма е автономността на локалните комуникационни звена и до каква степен е централизиран потокът на корпоративни съобщения?
Стараем се да използваме балансиран подход между глобален, регионален и локален маркетинг. Глобалният ни екип познава добре локалните пазари и развива тесни връзки с локалните маркетинг екипи. Регионът на ЦИЕ, например, е част от глобалния ни „Северен клъстър“. Имаме също азиатски и латиноамерикански клъстър – всички те са обособени на базата на културни и поведенчески изследвания.
Регионът на ЦИЕ също е разделен на регионални клъстери, базирани на културни различия, обем и потенциал на пазара. България, например, е част от клъстера Южни Балкани. Глобалните, регионалните и локалните зони за влияние на нашите екипи са ясно разграничени, така че да се увеличи ефективността.
Имаме екипи в корпоративната централа в Редмънд, които предоставят насоки за продуктовата стратегия, творчески препоръки и централизирани ресурси. В регионалната централа в Мюнхен използваме тези насоки, за да създадем насоки на регионално ниво, което позволява на нашите пазари да се възползват най-пълно от глобалната информационна база. След това нашите партньори в отделните държави допълват тези активности като запазват конкретните локални нужди и културни специфики.

В профила ви в Twitter споменавате, че обичате „SoLoMo” (Social Local Mobile). Кои са водещите дигитални тенденции в момента?
:) Всъщност, SoLoMo наистина са трите ми основни сфери на интерес и в тях виждам голям потенциал за развитие в следващите години.
На първо място сред дигиталните тенденции е това, че потребителите изземват контрола от марките, вече няма еднопосочна комуникация. Потребителят иска да се намира в центъра на всички бизнес решения и именно социалните медии създават силен диалог, чрез който се създават силно персонализирани продукти и потребителски изживявания, базирани на внимателно изслушване нуждите на потребителите.
На второ място рекламата премества фокуса си от демография към поведенческо таргетиране. Рекламата, базирана на възрастта, доходите, пола или образованието на потребителите бързо еволюира в реклама, базирана на психографията, лайфстайла, поведението и страстите на потребители, които имат сходни интереси, без значение от демографските знаци. Ето тук познанията на локално ниво ще са ключови.
И трето, мобилната технология доминира… Потребителите приемат съдържание по много различен начин от преди. Ето защо границите между екраните се размиват – от телевизионните екрани през компютърните монитори до дисплеите на таблетите. Потребителите търсят начин едновременно да правят няколко неща на което и да е устройство, което ползват в момента – независимо къде са или кога го използват.

В Източна Европа все още смятаме, че изоставаме от световните дигитални тенденции. Смятате ли, че тук имаме същите тенденции като на Запад, но те се случват по-бавно или сте на мнение, че потребителите тук имат напълно различни дигитални навици от тези в други региони?
Регионът на ЦИЕ доста бързо възприема новите тенденции. Може би има малко забавяне в нивото на усъвършенстване – например, Twitter и Pinterest още не са толкова масови, но забелязвам много креативност и динамика на пазара.

Какво е най-интересното откритие за характера на потребителите, което научихте по време на работата си с Microsoft?
Едно от водещите неща е, че обществото и технологиите могат да еволюират по-бързо от нашата способност да се адаптиране (в смисъла на Дарвиновата адаптация). Това може би е ключово, за да се разбере идеята „Digital Darwinism”. Трябва да се присъединим към новото поколение (поколението Алфа, „дигиталните туземци“), да построим мост към следващото поколение. Трябва да сме сериозни и последователни в търсенето не само на отговори за въпросите Какво, Кога и Защо. Да сме любопитни и да се замислим дълбоко Как…

Постът Нанси Немеш, Microsoft: обществото и технологиите могат да еволюират по-бързо от нашата способност да се адаптираме е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/28/13 05:59 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/lLuy55_Mbj8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване