07/03/13 06:09
(http://vasvalch.com/)

Говорещи прозорци

Обичам, когато технологиите и науката се използват по предназначение в рекламния свят. Идеална илюстрация на този принцип видях в кампанията “The Talking Window” на BBDO Германия за Sky Go. Кампанията привлече вниманието на скорошните Cannes Lions, но се оказа, че е позната и от шортлиста на Clio Awards.

Кампанията таргетира хората, които могат да се възползват от забавление в движение – а какво по-добро място да привлечеш тяхното внимание от транспорта? Идеята разчита на ефекта на костната проводимост, при която звукът се пренася през костите на черепа, а не постъпва в ухото през въздуха. С други думи, звукът има точно определена честота, която може да мине през костите и да се чуе от човека, като остава неуловим за околните. Sky Go използва технологията, за да привлече вниманието на уморените пътници, които често облягат глава на прозорците на превозното средство – на същите прозорци е поставено устройство, което вибрира с определена честота и “говори” на пътника:

Разбира се, повдига се въпросът докъде ще стигне рекламата – дори когато искаш да затвориш очи и да се “изключиш” в градския транспорт, не можеш да го направиш спокойно. Възможността за изненада на потребителите обаче е жестока и няма как да бъде отмината – а в случая е използвана много на място предвид типа на промотирания продукт.

Защо работи?

  • Използва иновативен похват, за да продава иновативен продукт – има съвпадение на апелите;
  • Изненадата помага за запомняне на посланието, а то пасва добре на продукта;
  • Кампанията разширява влиянието си извън собствения си канал – идеята трупа медийно внимание и от големи технологични имена като Gizmodo, така че допълнителният PR отзвук за Sky Go помага на марката.

Честно казано, в такива случаи обикновено се надявам агенцията да приеме умерено коментарите на опонентите и да се съгласи, че някои потребители няма да харесат идеята – това обаче не трябва да плаши или да води до прекратяването й. Как приемате концепцията вие?

Постът Говорещи прозорци е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване