07/05/13 09:27
(http://vasvalch.com/)

5 урока за маркетинга от викачите по морето

Надали има жив човек в маркетинг-бранша, който да не е виждал тази прословута табела. Преди години тя се превърна в повод за сериозно преосмисляне на въпроса какво е PR, както и за доста лични равносметки на хора от PR-средите. Е, тъй като е лято и викачите по морето са на мода, реших, че е време да се поучим от тяхната стратегия.

Без претенция за изчерпателност, тук съм събрала 5 урока, които маркетолозите трябва да усвоят от викачите.

  1. И скучният продукт може да бъде продаван интересно – в крайна сметка какво интересно има около семките и царевицата или поредния “традиционно български” ресторант на крайбрежната? Когато не може да говорим за сериозно USP, на база на което да се диференцираме, трябва да заложим на оригиналната комуникация. Викачите са разбрали това правилно и всеки има уникален собствен стил и подход. Тук няма грешни решения – има само грешни решения в рамките на целевата група! Затова привлечете вниманието със собствен стил.
  2. Фокусирайте се върху слогана – той може да направи кампанията уникална, а продукта – запомнящ се. Разбира се, добрите слогани се наваксват (или по-скоро плагиатстват) бързо от конкурентите – пребройте само колко “гимнастики за езика и аеробики за зъбите” срещате в един ден на плажа. Но оригиналният слоган и подчинената на него рекламна кампания ви дава временно предимство – а докато конкурентите наваксват, вие можете да мислите за следващата стъпка.
  3. Обхватът е всичко – това правило е особено важно както на плажа, така и в социалните медии. Reach е може би най-важната метрика – защото колкото и туристи да ви се усмихнат (или Like-нат), по-важно е до колко човека сте стигнали, за да си осигурите онази необходима маса от конверсии (или вечерящи при вас), която да държи бизнеса успешен.
  4. Имате само секунди, за да привлечете вниманието – по данни от Associated Press през 2012 времето, за което фокусираме вниманието си, е паднало под това на златните рибки до само 8 секунди. Викачите имат тази информация и затова се стараят още при първата интеракция с потребителя да заковат вниманието му. Все пак те разчитат основно на евтини комуникационни трикове, какъвто е повишаването на звука (известна тактика на телевизионните реклами), но вие можете да сте значително по-ефективни и креативни.
  5. Когато стигнете до потребителя, не го оставяйте – след като веднъж спечелите вниманието на потребителя, преведете го колкото можете по-отблизо през процеса на покупка, та чак до стигането на масата в заведението. Ако го изпуснете от поглед, кой знае какво ще се случи. В това викачите са особено ефективни – те не изпускат клиента от първото колебание дали това е подходящия ресторант до настаняването на избраната маса.

Е, надявам се този пост да ви е бил полезен или най-малкото забавен :) Ако можете да ме допълните, коментарите са на ваше разположение!

Постът 5 урока за маркетинга от викачите по морето е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване