07/11/13 07:47
(http://blog.bogomil.info/)

Червена далаверка с емисии

Задачата:
Според Директива 2009/29/ ЕО на Европейския парламент и на съвета, се предвижда приходите, получени от търга на квоти , да се използват за развитие на възобновяемите енергийни източници с оглед спазване на ангажимента за 20% използване на енергия от ВИ до 2020 г .

“Решението” внесено от БСП/ДПС:
“Средствата от постъпления от продажби на квоти за емисии на парникови газове за периода 01.12.2012 до 30.06.2014 г . се използват за покриване на разходите, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

Проблемът?
Проблемът, е че парите няма да бъдат инвестиране в РАЗВИТИЕ на възобновяеми източници (ВИ), а ще бъде компенсиран друг сектор. Кой ли? Кои изкупува електрическата енергия?

  • Да кажем, че имам ВЕИ централа – слънчеви панели на поле до Каспичан.
  • Продавам по-скъп ток, който държавата е длъжна да изкупува за период от 25 години, поради ред причини (Решение на ДКЕВР № Ц-04 от 30.03.2009)
  • Електроразпределителното предприятие изкупува тази енергия

Вместо да се инвестира в мен, като производител на енергия, както изисква директивата на ЕС, парите от емисии, които България продава (друга тема) ще бъдат давани на електроразпределителните дружества, за да ги компенсират, че имат “задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени”.

Още по темата:

  1. Национален съвет за саморегулация не работи

Публикувана на 07/11/13 07:47 http://bogomil.info/4851
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване