07/17/13 06:29
(http://ivo.bg/)

Не ме питат, но отговарям

Бригадир Аспарухов, бившият шеф на информационен отдел на ДС ( в превод на човешки език- партиен агитатор и пропагандатор с тайни офицерски пагони), се появи вчера в една от телевизиите, до която нямам достъп, за да ми вмени вина в разпространяване на лъжа спрямо него. Бил съм си позволил да напиша дори в книга, че …Филип Димитров казал нещо по негов адрес нещо.

Ето какво казва бившият премиер Филип Димитров ( но не на мен, а на Копринка Червенкова и Христо Буцев в тяхно интервю с него във в. „Култура” от 13 март 2010 г., препечатано в сайта Vesti.bg и след това в блога ми ivo.bg-излиза, че Червенкова и Буцев, както и Vesti.bg са разпространители на лъжи, при това като първоизточник):

„Появи се Бригадир Аспарухов ( директор на Националната разузнавателна служба по онова време), който обясни, че на границите вече се струпва сръбската войска, която незабавно ще влезе в България, ако ние признаем…”

Това е изречението в чуждото интервю, свързано със спомените на Филип Димитров как е било взето решението на Консултативен съвет по националната сигурност България да признае Македония, което Аспарухов явно иска да ми забрани да цитирам, оставяйки зрителите да вярват, че съм разпространявал лъжи- стига да му вярват.

Понеже не вярвам да получа право на отговор в Би Ти Ви, където старателно избягват да споменават дори името ми, освен когато трябва да бъда обруган за пореден път, реших да публикувам хипотетично интервю на водещите Димитър Цонев и Цветанка Ризова с моята персона ( размечтах се за тази слава, с други думи!), която при цялата си невзрачност заслужи толкова височайше внимание без никакъв видим конкретен повод и въпрос от страна на водещите.

Ето как би изглеждало такова невъзможно интервю в Би Ти Ви в моето сатирично въображение:

Димитър: Колега Иво, аз бях говорител на негово премиерско величество Симеон през 2003-та година, когато той се опита да пробута като руска ушанка на главата на българските тайни служби неуспелия кандидат за председател на БСП Бриго Аспарухов и знам много по-добре от теб какъв огромен скандал предизвика кандидатурата му за промъкване като съветник по сигурността на министър-председателя ми сред западните ни съюзници, които осуетиха това вероломство в държава, член на НАТО и кандидат за ЕС. Как си обясняваш, че този човек се промъкна в моето студио при това положение?
Иво:Не знам.
Цветанка: Аз пък съм сред най-дълго задържалите се в националния ефир на екран български публицист и тайно чета твоя блог. Интересно ми е, защото той е забранен за цитиране в Би Ти Ви, както и това да бъдеш показван, защото ние не сме някакви си Си Ен Ен, Би Би Си, Ню Йорк или Файненшъл таймс, нито пък сме като френските Монд, Фигаро и разните там швейцарски, руски и израелски медии, на които е позволено да те цитират. Искам да кажа- ясен си ми. Щом толкова те цитират точно онези изброените, значи има нещо неясно около теб. Дай да го изясним на шест очи.
Иво: И на мен не ми е ясно..
Димитър:Цецке, хайде без лични нападки към колегата ( все пак)- ти не си била ничий говорител и не ги разбираш тези неща. Да се върнем на темата – а тя е: защо Бриго Аспарухов те обвинява в разпространяването на лъжи, чиито източник ( ако са лъжи) не си ти, когато самият той излъга публично за т.н. македонска афера на правителството на Филип Димитров и това доведе практически до преврат, непризнат официално като такъв и до днес? Нима хората не помнят, че Аспарухов беше принуден дори да се извини, което означава, че е имало защо?
Ива: Нямам представа.
Цветанка:Понеже скришом чета забранения ти за споменаване в Би Ти Ви блог- но пък не могат да наредят чак пък да не го чета, забелязах, че си уличил Аспарухов в друга лъжа още в онази същата 1992-ра превратаджийска година. В предаването си „Още” си го разобличил тогава, че като шеф на разузнаването се е занимавал с инструктаж на български журналисти по въпроси от вътрешнополитически характер, използвайки секретни квартири на ведомството му на българска територия в разрез със задачите на едно външно разузнаване. Да не би това да е причината 21 години по-късно да ти размахва пръст?
Иво: Това е…
Димитър: Аа, аз също чета тайно блога ти и знам, че за тази афера Аспарухов ти се е карал в студиото на Дарик радио и дори ти е казал заплашително, че си пази видеокасета с въпросното предаване. Потвърждаваш ли!
Иво: Да.
Цветанка: Стига Митко си се правил на по-информиран, защото аз чета и други блогове. Например журналистката Невена Гюрова, която беше спомената преди повече от две десетилетия в предаването „Още” от Иво като една от привикваните в тайните квартири на разузнаването по онова време, напълно потвърди неотдавна в своя блог „Трънки и глогинки” , че лично е била обект на подобен инструктаж. Иво, иризнаваш ли си вината, че тя е признала твоята правота, което Аспарухов отрича и следователно –лъже?
Иво:Да.
Димитър:Добре, обаче това е рубриката право на отговор и трябва да приключваме, за да не надхвърлим отпуснатото време за скъпия гост на Би Ти Ви. Така че, да хванем Бриго за рогата (нищо мадридско не намеквам, макар да знам много): възможно ли е наистина Аспарухов всъщност да е прототипа на Делян Пеевски, но с човешко лице? Питам, защото да сложиш един толкова лъжлив човек начело на разузнаването, който да го използва за цели, несъвместими с демокрацията, си е делянпеевщина на прехода, останала тайна и ненаказана като повечето зулуми на партията му?
Иво: Възможно е.
Цветанка: Може и да ми се скарат за просроченото време, но няма само ти да имаш последната дума, Митко! Дай да изясним все пак: Иво, да не би Аспарухов да се вбесил нещо от аналогията, която правиш в блога си между опитите негово величество премиера Симеон да го нахлупи на главата на тайните ни служби преди 10 години и намеренията на негово експертно началство Орешарски да направи същото с Боян Чуков тези дни?
Иво: Ясно е.
Димитър и Цветанка ( в един глас): Беше изчерпателен, благодарим ти за това право на отговор, ще се видим ( с Красимир Гергов) след рекламите! А вие, уважаеми зрители, ако не ни видите повече, то е заради рекламите. И заради Гергов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване