10/11/13 08:06
(http://ivo.bg/)

Политиката на задния (в)ход в задния двор на Европа

В задния двор на Европа, където устойчиво сме завързани със сделаната в СССР верига от колониални зависимости, вече най-официално, тържествено и съвсем напук се води политика на „задния вход”. Но и на задния ход, както ще се уверите по-долу в текста.
Запитан, как се чувства ( в играта на криеница от медии и граждани), премиерът Орешарски отвърна вчера по конкретен повод, но напълно обобщаващо:
“Прекрасно се чувствам, защото има толкова много неща да се свършат в държавата”.
Това отговори премиерът Пламен Орешарски на въпрос на “Дневник” как се чувства, когато трябва всеки път да влиза през задния вход или през блокади, както за пореден път му се наложи вчера при бягството му от протестиращи в центъра на столицата.

Попитан от „Дневник” докога ще издържи така, той каза: “До края на мандата”.
Както се вижда, Орешарски не изпитва неудобство от политиката на задния вход и криеницата.
На руски език има един „лаф”: „неудобно е да се лежи на тавана-одеялото пада”. Изразът се употребява в случаи, когато някой иска да каже, че няма нищо неудобно.
В случая не питам къде е таванът на Орешарски, когато говори за края на мандата си и дали наистина си вярва, че таванът му е някъде далеч на хоризонта- или е наясно, че много скоро може да удари пода.
Завивката на политиката на задния вход обаче днес е повдигната от органа на управляващата партия „Дума”, който е упълномощен да ни осведоми за поредното отложено начало на проекта „Южен поток”:
Ето как органът повдига юргана, под който са се намърдали едни доста едри бълхи и водят далеч от публичността лобистките си партийни битки за достъп до кръвоносната система на българската енергетика.

Отлагат старта на Южен поток с половин година
Дума
11. Октомври 2013, брой 236
“Южен поток” ще стартира в България с пет-шест-месечно закъснение, съобщава Natural Gas Europe, цитирайки българския зам.-министър на енергетиката Иван Айолов.
Закъснението е заради преговори по финансовия модел на проекта.”България защитава своя интерес. Въпреки че финансовият модел на “Южен поток” няма да бъде променян, в момента предоговаряме параметрите му”, обясни Айолов.
Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че страната ни не е съгласна с 8% лихва по заема, който “Газпром” ще ни отпусне за финансиране на проекта. Според сегашните договорености българската и руската страна ще имат равно участие в газопровода. Проектът ще бъде финансиран от “Газпром”, а заемът ще бъде върнат от транзитните такси, които ще се определят от руската страна. Оскъпяването на проекта е 8% годишно. Според анализатори, за да се изплати газопроводът при тези условия, ще бъдат нужни над 15 г.
Айолов обяви още, че в най-напреднал стадий понастоящем е изграждането на румънско-българския интерконектор, който се очаква да заработи на 1 януари 2014 г. Интерконекторът, свързващ България със Сърбия, трябва да заработи през 2017 г. По думите на Айолов газовата връзка с Турция засега е на етап планиране. „

По-наблюдателните зрители може и да са обърнали внимание, че само преди два дни Георги Първанов, горд с бащинството си на идеята да бъде наложен „Южен поток” на българска почва ( заченат от него като президент на 4 очи с Путин на един регионален форум в Загреб през 2007-ма, както съм отбелязал в книгата си „Течна дружба”) триумфално избърза да пререже червената лентичка на проекта, който щял да стартира „до дни”.

Сега, както се вижда, лобито на Станишев в енергетиката, което междувременно е иззело доста от ключовите позиции на Първанов в бранша, го опровергава чрез партийния орган „Дума”, като разгласява половинчато реалностите, че няма да го бъде проектът поне още 6 месеца.
Какво се е променило, след като лобито на Станишев също подклаждаше огъня на очакванията от проекта да капне нещичко- каквото там позволяват от Москва?
Да припомня позицията на лобито на Станишев, заявена веднага след формирането на настоящото правителство:

По проекта Южен поток България работи по план. Имаме закъснение от 30 дни, но уверявам ви, че правим всичко възможно този проект наистина да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната”.
Това каза пред репортери в парламента икономическият министър Драгомир Стойнев на 28.06.2013 г.
Нима преди три месеца лобито на Станишев не е било наясно с проблема с кожодерските лихви на „Газпром”, на които сега се позова ( с основание)?

Вкопчените в схватката червени лобита чии приятелски фирми да намажат от руските пари обаче са единни в едно: премълчават истинската причина, поради която „Южен поток” не може да тръгне ( по нанадолнището на засилено руско присъствие и влияние в България от всякакъв характер при пълно отсъствие на печалба за България за следващите 15 години).

Истинската причина е, че Москва натиска, но Брюксел пречи на Кремъл да си разиграва троянския кон против приетите в ЕС правила. Те изискват до проекти, като „Южен поток”, да бъдат допускани конкуренти в тяхното изграждане и експлоатация- при това директивата чертае цели 50 на сто чуждо участие.
Нищо подобно не се е случило ( като и оценката за екологичната обстановка , впрочем).

Ехидните подпитвания на ГЕРБ защо се бави първата копка обаче са само част от камуфлажа. Защото Борисов и компания играеха в един отбор с БСП и нейните сателити в предишния парламент по двата приоритетни за Русия и нейния главен колониален инструмент за управление на лакомите лобита в България „Газпром”: ГЕРБ и БСП солидарно прокараха руския интерес България „сама” да си забрани да знае дори дали има коз срещу „Газпром” в стратегическо отношение. Постигнаха го чрез мораториума върху проучването за шистов газ, а междувременно прокопаваха в мечтите си за тлъсти постъпления „Южен поток” без да има зелена светлина за проекта от Брюксел.
Старите заговорници Борисов и Първанов обаче в момента са изтласкани от лобито на Станишев, на което се налага да отговаря практически за незащитимия пореден руски мегаломански проект, поръчан за сметка на България без кръчмаря от Брюксел. И всичко, което може да направи за момента водещото туземно лоби е да отложи за 6 месеца решението, което не може да вземе без р(аз)ешение на ЕС.
Това е положението в задния двор на Европа, където след (още) 6 месеца на политика на задния вход най-вероятно ще има избори и пренареждане на бълхите под енергийния юрган.

P.S. Поради особеното значение на прогнозите на главния „пророк” в обгрижването на руските енергийни домогвания тук Георги Първанов, припомням категоричния му провал на оракул ( както  за АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”). Ето какво каза той за „Южен поток”, когато започна да се хвали с личния си принос за неговото хипотетично прокопаване през поверената му по онова време България:

Южен поток” стартира след една моя среща с президента Путин през 2007 г. Сега съм удовлетворен, че се стигна до споразумение, което прави процесът необратим. Ставаме играч от международен мащаб; това предполага и мощни инвестиции. Това създава предпоставки за решаване и на други въпроси като тези за цената на газа. За обикновения българин това означавало работни места, стабилност и сигурност. Това означава, че другите ще ни пазят. ( Frog news 19.11.1012 г.)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване