Истерията около Боевски и малката Мария ни обърква

/Поглед.инфо/ Люба Кулезич осъди остро данданията, която се разрази около ненадейното освобождаване на Гълъбин Боевски от бразилския затвор.

Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина

В края на февруари се очаква окончателно да е завършена 107-километровата ограда по границата ни с Турция. Това каза министърът на...

Театрално ревю: Медея – майка ми

Не препоръчвам това представление, ако не си подготвен – въпреки песните, “Медея – майка ми” не е лека постановка. За сметка на това се фокусира върху полезни теми, а изцяло авторският текст засяга много познати въпроси.

Фабулата под текста е проста – в едно неназовано село се разбива самолет с мистериозен чужденец. С капките кръв от болничните банки в него се преливат спомени и изповеди, действието се развива почти насън, почти в кошмар. Под така поставената фабула изникват истински документални изповеди на изоставените деца, принудени да бягат от озверели родители, да изкарват с нечовешки усилия малко пари за храна, да проституират и да вършат мръсни услуги.

На моменти става страшно, направо ти се гади. Още по-лошо е, ако се замислиш, че това се случва наистина – всеки ден стотици хора преживяват същите истории. Точно това е и целта на постановката, както обясни авторът на текста Стефан Иванов – трябва да спрем да се правим, че такива истории не се случват, че деца в домове не са изнасилвани, че малолетни момичета не ороституират, че майки не изоставят децата си до кофи за боклук. Да, постановката не дава решение – такова обвинение чух от познат в интернет – но това не е и нейната цел. Решение, на първо време, е да почнем да говорим.

Що се отнася до актьорската игра, силно впечатление ми направиха Ивайло Драгиев и Бойко Кръстанов. Целият актьорски състав се справя много умело със своите задачи – монолозите са поднесени ударно и точно когато те залеят тъгата и мизерията, напрежението се разпуска от песни изпълнени със също толкова вдъхновение. При всички личи, че играят със съзнанието, че вършат нещо важно.

След края на всяко представление екипът кани зрителите на дискусия по свързани теми. При нас беше д-р Бояна Петкова от фондация Макове за Мери и си говорихме за перинаталната детска смърт. Разгледайте сайта и помогнете, ако можете.

___
снимки:
Театрална работилница Сфумато

Постът Театрално ревю: Медея – майка ми е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

А ти къде, бе!

IMG_1690Заключването на вратите на университета с вериги е грозен символ, казваш ти. Имаш очи да го кажеш, защото самият ти си сътворил един красив символ – преди четири месеца натисна зеления бутон в пленарната зала и избра онзи, който няма медии, за шеф на ДАНС.

Студентската окупация на университета всъщност е узурпация, казваш пък ти. Били същите като узурпаторите на властта. И не мога да не ти повярвам, защото ти разбираш от узурпиране като участник в назначеното гражданско общество със скъпи офиси в центъра на София и запазено място за всяка среща с властта. Едно столче през Лекето.

Какво искат тези студенти?! По-добре фасадна демокрация, отколкото диктатура, казва умно трети. Вярвам и на този, който много добре разбира от фасадна демокрация, след като е записал в CV-то си стаж при Доган и Ковачки.

Трайте сега, че ще се върне диктаторът, тревожно предупреждава четвърти.

Какви глупаци са били поляците, за да вдигнат Варшавското въстание срещу нацистката армия и така са улеснили пътя на Съветската армия?! Да си бяха търпели фашистите.

Защо студентите имат политически искания в декларацията си, а нямат позиция по студентските столове и общежития? А, бива ли така?

А защо в Библията няма спорт и кръстословица на последна страница?

Къде бяхте досега? Защо мълчахте?

А защо възрожденските българи вдигат Априлското въстание чак през 19-ти век?! И чии интереси обслужват?

Сори, ама Сорос не е бил роден тогава.

Не виждате ли колко сте малко бе, узурпатори! Каква част от студентите сте вие? Защо пречите на другите?

А попитахте ли онзи наивник на площад Тянанмън през 1989 г., който застана сам пред танка, какво си мислеше? Попитахте ли го кого изобщо представлява и защо до него не са останалите милиард и кусур китайци.

Делян Пеевски ли ви е най-големият проблем? Той ли е най-големият олигарх? Такива гръмовни въпроси задавате от сутрин до здрач по телевизорите.

Вярвам ви, че за вас наистина няма разлика. Сервитьорът не се интересува кого ще обслужва, нито кой ще му даде бакшиш. Вие не питате КОЙ?, а КОЛКО?

Точно затова не допускате, че някои глупаци ще жертват комфорта си за някаква кауза, без да им плащат. Парите, парите, парите… Няма място за друго в главите ви.

Всичко, което е извън малкия ви свят и не разбирате, наричате бутафория и потрес.

Имам една лоша новина за вас.

Ако до този момент не сте се научили да различавате доброто от злото, а в душите ви любовта все още е по-малко от омразата, изобщо не ви завиждам. Жал ми е и дано намерите сили.

P.S. сетих се за Pink Floyd, чиято една четвърт така ви вбеси на 29 август.

So, so you think you can tell Heaven from Hell,

blue skies from pain.

Can you tell a green field from a cold steel rail?

A smile from a veil?

Do you think you can tell?

Вижте видео как бе обявена окупацията.

Войната на пътя - 26-годишен загина на място в катастрофа в Шумен

26-годишен водач е загинал, а двама пътници са ранени при пътно-транспортно произшествие, станало тази нощ в Шумен, съобщиха от областната...

Българите номер 1 по собствени жилища, румънците по бърз интернет

България е първа в света по изживяване на американската мечта и по-конкретно в частта  за притежаване на собствен дом. 97 процента от...

Ремонтираме още 900 километра пътища

Над 900 километра пътища ще бъдат ремонтирани с 480 млн. евро с ДДС до 2017 г., се вижда от стенограмата на заседанието на правителството. Това е...

Студенти и лекари отговарят на въпроси за рака на гърдата

​Месец октомври – месецът за борба с рака на гърдата, ще завърши с кампанията на студентите по медицина в МУ-Варна, под надслов „Заедно в...

Обирджии пребиха тийнейджър, спечелил от залагания

17-годишно момче, ученик във врачанското училище „Васил Кънчов“, е било пребито и обрано, научи tribali.info. Нападението е станало в понеделник...

Евроскептицизмът на антибрюкселския фронт в Източна Европа

/Поглед.инфо/ На вълната на евроскептицизма, здравомислещите политици в страните на Централна и Източна Европа се опитаха да вземат на въоръжение определени аспекти на социално-икономическия и политическия курс, който се реализира от много успешни страни в Юго-Източна Азия и Латинска Америка.

Изкушение или стратегия е "Голямото ухо на АНС на САЩ"?

/Поглед.инфо/ Сега лидерите на европейските страни се възмущават от действията на Националната агенция за сигурност (АНС) на САЩ и настояват за приемането на мерки. Но още на 11 юли 2001 година Европейският парламент публикува доклад за шпионската мрежа Echelon и печалните последици от нейното функциониране за населението и бизнеса на Европа.

Автобусите на "Транстриумф Холдинг" ще се движат по график поне до сряда

Поне до сряда автобусите на "Транстриумф Холдинг" АД ще се движат по разписание, съобщават от стачния комитет. "Във връзка с молбата на...

Хакнаха сайта на Агенцията за национална сигурност на САЩ заради подслушването

/Поглед.инфо/ Сайтът на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която се оказа в центъра на международния скандал с подслушването, остана недостъпен много време през последното денонощие, съобщава ”Паризиен”.

12-годишно момиченце се обеси, за да отиде при мъртвия си баща

/Поглед.инфо/ 12-годишно момиче се обеси, за да отиде при мъртвия си баща на небето, пише "Дейли мейл". Тялото на Мария Кисло било открито от майка й в дома им в полският град Лезно.

Започваме да броим албиносите у нас

/Поглед.инфо/ Малката Мария създава уникално за България явление - за първи път ще бъдат преброени албиносите в България и така ще се установи закономерността на появяването на това рядко заболяване.

Щастието ще си има министерство

/Поглед.инфо/ Президентът на Венецуела Никола Мадуро обяви за създаването на Служба за постигане на най-високо социално щастие, която ще работи към правителството.

Ректорският съвет на СУ "Св. Климент Охридски" заседава извънредно. Причината - безсрочна окупация

Заради безсрочната окупация на сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес ще има заседание на Ректорския съвет,...

Пускат от затвора лекаря, сочен за убиец за Майкъл Джексън

inews.bg Бившият личен лекар на покойния Майкъл Джаксън ще бъде пуснат от затвора, пишат световните агенции. Д-р Конрад Мъри ще бъде...

„Списъкът на живота“ на Брет Болинджър. А вашият? Грабвайте химикалката!

“Списъкът на живота” от писателката Лори Нелсън Шпилман (издателство “Книгопис“) е втората книга, която захващам и в която се говори за една рязка промяна на досегашния начин на живот. За осъзнаване на скритите ти желания. За споделянето им с най-близките ти хора… И все се сещам за Лори от „Малки жени“ (екранизацията от 1994г. по едноименния...

Още седмица циганско лято

/Поглед.инфо/ Циганското лято ще продължи още една седмица. До сряда ще се радваме на топли и слънчеви дни, съобщиха пред "Новинар", позовавайки се на информация от метеоролозите от БАН.

Окупаторите слагат вериги на Софийския университет

/Поглед.инфо/ Студентите, блокирали зала 272 на Софийския университет (СУ), обявиха "безсрочна и ефективна" окупация на висшето учебно заведение до оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Още 30 българи са освободени като Боевски от бразилски затвори

/Поглед.инфо/ 30 българи са пуснати от бразилския затвор по модела "Гълъбин Боевски", пише "Телеграф".

Анджелина Джоли ще се кандидатира за президент на САЩ

/Поглед.инфо/ Анджелина Джоли смята да се кандидатира за президент на САЩ в изборите през 2016 г., пишат американски медии. За целта актрисата активно посещава различни срещи на върха и се движи в средите на американски и чуждестранни политици.

Не мога да си позволя съдебни дела

/Поглед.инфо/ Писателят сатирик, бивш кадър на “24 часа” и основен сценарист на “Шоуто на Слави” Иво Сиромахов представи вчера в столична книжарница новата си книга “Уважаеми зрители” (ИК “Сиела”).

Драго Драганов-Чая си падал по рапъра Криско

/Поглед.инфо/ Драгомир Драганов-Чая си падал по рапъра Криско, пишат жълтите издания.

Драгомир Драганов-Чая си падал по рапъра Криско

/Поглед.инфо/ Драгомир Драганов-Чая си падал по рапъра Криско, пишат жълтите издания.

Регистрацията в Medium – възможна за всички

Регистрацията в Medium възможна за всички
Платформата за споделяне на съдържание Medium обяви, че регистрацията в сайта вече  е свободна за всички. За целта трябва да имате Twitter акаунт и имейл, и вече не е необходимо да бъдете поканени, за да можете да се регистрирате. В сайта на платформата можете да …

Samsung пусна първия си Tizen таблет в Япония

tizen-logo
Samsung със сигурност няма да изостави Android платформата скоро, но компанията вече разработва алтернативната платформа Tizen, която ще се използва в таблети и смартфони.  Днес корейците показаха първия Tizen таблет за разработчици. Спецификациите му включват 10.1-инчов дисплей с резолюция от 1920 на 1200 пиксела, четириядрен …

Google подарява безплатно облачно пространство на собствениците на HTC One, One mini и One max

google-drive
Потребителите, които притежават HTC One, HTC One mini или възнамеряват да си закупят HTC One max ще се радват на подарък от 50GB облачно пространство за съхранение на данните в Google Drive. Google и HTC ще предоставят на собствениците на One и One mini 25GB …

БЛИЦ: Полугола жена тича пред президентството на разсъмване

Полугола жена на около 50 години разбуди с крясъци пазачите на президентството в ранното утро днес, видя репортер на БЛИЦ. Около 6,30 ч....

Седмица мързел след смяната на часовника

Поне седмица е необходима, за да свикнем със зимното часово време. Към него ще преминем в неделя, 27 октомври, в 04,00. Тогава трябва да...

Няма да правим бюджет за 10 месеца

/Поглед.инфо/ "Нямаме намерение да правим бюджет за 10 месеца. Той е за една година, а от бюджет 2014 ще спечелят както хората, така и бизнесът, а и образованието". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНТ.

ASUS представи предусилвателя Essence III

ASUS представи предусилвателя Essence III
ASUS представи новия си продукт Essence III – цифрово-аналогов преобразувател (digital-to-analog – DAC), работещ посредством USB. Essence III има изключително изчистен дизайн, като поддържа и формата Direct Stream Digital (DSD), удовлетворявайки претенциите на любителите и на най-чистия и качествен звук. Essence III е снабден с …

Клуб Бегач и Пощенска банка в Борисовата градина

Клуб Бегач и Пощенска банка в Борисовата градина
Пощенска банка подкрепи Корпоративната щафета на клуб „Бегач“, която е част от организираното за втора поредна година събитие Sofia Evening Run. Надбягването ще е тази неделя, 27 октомври, от 15 ч. в Борисовата градина в София и за него са се регистрирали над 120 отбора от …

Днес почитаме празника на Св. Димитър - Честито на имениците!

/Поглед.инфо/ Днес Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

В Харвардския университет раниха седем човека

/Поглед.инфо/ Най-малко седем души, сред които и двама полицаи бяха ранени в Харвардския университет, предаде Ройтерс.

Преносимият тънък клиент HP mt41 Mobile Thin Client

Преносимият тънък клиент HP mt41 Mobile Thin Client
Хюлет-Пакард обяви ново решение за тънки клиенти, имащо за цел да увеличи производителността на мобилните служители с едно по-леко устройство, съчетаващо висока производителност, надеждна свързаност и сигурен достъп до данни. С мобилния тънък клиент HP mt41 Mobile Thin Client потребителите могат да останат продуктивни в …

Не забравяйте - Тази нощ връщаме стрелките с час назад

Тази нощ преминаваме към зимното часово време. Точно в 4 часа тази нощ (26 срещу 27 октомври) стрелките на часовниците трябва да се върнат с...

Вече ще ходим на лов с чип вместо с билет

Ловците ще ходят в гората с пушка на рамо и специална карта с чип в джоба. Пластиката ще събере в едно няколко документа, които и в момента...

Притискат САЩ до стената за подслушването

/Поглед.инфо/ Европейските политици настояват за ново споразумение със САЩ, за да се избегне повтарянето на неприятната ситуация с подслушването, пише ”Морнинг стар”.

Лишават свещениците от Фейсбук

/Поглед.инфо/ Свещениците в Македония няма да могат вече да ползват Фейсбук и останалите социални мрежи. Това става със забрана, издадена от Синода на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, съобщава „Нова Македония“.

Димитров ден е!

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име:...

Хороскоп: Звездите вещаят изненади, любов и прозрения

Овен Овните днес не трябва прекалено дълго да се колебаят, опитвайки се да оценят всички нюанси на ситуацията, за да вземат вярно решение....

Църковен календар: Св. Димитър Солунски (Димитровден)

Днес Православната църква чества деня на свети Димитър Солунски Чудотворец. Свети Димитър е роден и живял в гр. Солун през III век и умира като мъченик за християнската вяра в началото на IV. Според народните представи, от Димитровден започва зимата.

С. Гаспаров: Без средна класа се връщаме във феодализма

Журналистът Симеон (Мони) Гаспаров: "Няма лесна имиграция! Беше ми много тежко, когато си тръгвах от България. Като че ли едно парченце от сърцето ми се откъсна, търкулна се по улиците на нашата София."

Веселин Златков: Евромилиони или проклятие?

Веселин Златков Протестът на работещите в „Транстриумф холдинг“ пред община Варна можеше да бъде избегнат. Даже не само можеше, а...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване