11/03/13 09:15
(http://vasvalch.com/)

(Не)театрално ревю: Stand-Up комедия

Подобаващо е в началото на пост с това заглавие да ви поговоря за Seth MacFarlane, Jimmy Carr, Louis C.K. и други звезди, които са били достатъчно талантливи и достатъчно късметлии да се родят в държави със Stand-up традиции. НО! Спирам веднага и започвам да ви говоря за Stand-Up комедия в България. Оказа се, че такова животно има и по стечение на обстоятелствата за последната седмица ходихме точно на две такива шоута.

Първо, нещо общо и за двата екипа: не им завиждам. Не им завиждам, защото момчетата и момичетата работят в среда, за която им е ясно, че никога не може да бъде професионална. Ако в други държави (че дори и в съседна Румъния, както се оказва) можеш да си изкарваш хляба със stand-up, тук това не може да ти бъде повече от хоби. Но въпреки това усилията са видни, а хъса явно е неизчерпаем.

“Смешници” – българска стендъп комедия

Зад това изключително общо име се крие сборна формация от рекламисти, IT-специалисти и (по непотвърдена информация) екскурзовод, които ще предложат по нещо забавно за всеки. Гледах ги с група от 5 човека и след края на шоуто не постигнахме консенсус кой ни е допаднал най-много. Това за мен е доказателство, че са си свършили работата и са подбрали битовете така, че да има по нещо за всеки гост на Студио 5. Впечатляващо е, че комиците сменят сетовете си всеки път, когато посещават същото заведение – това по мои сметки значи грубо по 1 нов сет на месец, което си е доста впечатляващо. Толкова малко време за подготовка, репетиция и “живи тестове” с публика никой от световните stand-up звезди не си дава.

Както вече казах, в тази група има по нещо за всеки – за мен някои от изпълненията бяха по-слаби, докато Боби, Жоро и Калин са моите фаворити. Следващата изява е още утре в Backyard. И за да усетите поне малко атмосферата, вижте едно видео от Студио 5 и внимавайте за ключовата реплика около 50-тата секунда, която цяла седмица повтарям на приятели:

Ножаров и Кирков

В студената зала на кино Влайкова освен любимците ми от ХаХаХа Импро Театър се изявяват и stand-up комици. Васил Ножаров и Иван Кирков са странно дуо. Ножаров се отличава с адски добре структурирани битове и способност да владее публиката, дори когато в нея се намират субекти, желаещи да допълнят човека на сцената. Той ме впечатли най-много от всички stand-up комици – нещата са отрепетирани, полирани, въобще всичко е както трябва. Не спрях да се смея и въпреки огромното ми желание да намеря видео, за да докажа точно колко е добър, не ми се получи. Затова просто отидете и гледайте.

Кирков, от друга страна, определено не е мой тип – изключително разхвърлян, с преплетени изречения, неясни punch line-ове. Нееднократно са ме обвинявали, че аз мъжки хумор не разбирам, та може и това да е проблемът – когато стигнем до шеги тип “fart jokes” и постоянно “чичо ми ме е*еше”, аз съм дотам. За сметка на това, по заръка на Любо съм длъжна да кажа, че контрастът между двамата е готин и има хора, които явно харесват Кирков.

Информация за следващо тяхно участие не мога да намеря, но може да хвърляте по едно око на сайта, където трябва да обявят повече.

Постът (Не)театрално ревю: Stand-Up комедия е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване