11/04/13 17:03
(http://ivo.bg/)

Мълчанието на пожертвания Бисеров крие сделка

Спомняте ли си последните думи на Бойко Борисов в пленарната зала на Народното събрание, когато той напусна след оставката си от поста премиер на 21-ви февруари?

Да ви ги припомня: „Аз Вас не искам да Ви слушам” (главната буква в обръщението е моя „редакция”, защото в репликата на Борисов нямаше нищо уважително- бел. авт.)!

Вбесеният Борисов подхвърли това към Христо Бисеров, който отговори на твърдението му, че е бил „поръчан” от Ахмед Доган с репликата от трибуната, че трябва да се отвори папката „Лале” от едно полицейско разследване, в която пишело как Борисов е взел пари от подземен бос, убит след това.

Ето че вчера, след повече от три месеца протести, взривени от наложената от ДПС кандидатура на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС, исканията за оставка постигнаха неочакван резултат: оставка, но не на Орешарски, който отказва да отговори на въпроса кой му е наложил Пеевски ( когото той се опита да представи като „експерт”, заслужаващ да оглави ДАНС), наистина беше подадена, но от Христо Бисеров.

Вярвам на всички изненадани, които чистосърдечно (според мен) си признаха, че били „ошашавени”. Така се изрази Йордан Цонев, а пък Камен Костадинов- третият от „светата троица” най-високопоставени дейци на ДПС с български имена, е автентично смаян.

И как няма: Доган размаха ятаган над „гяурите” в ръководството не за друго, а за да покаже, че не ги бръсне ( с ятаган не истина не се получава бръсненето) и те трябва да продължават да прекланят главица, очаквайки всеки момент нещо да им се случи.

Така се управлява мафията! Дон Доган трябва да пуска кръв и да държи в страх най-близките си изпълнители на сухи поръчки ( за сухото става дума, за сухото!).

Другарят Сталин е прилагал тази тактика в особено големи мащаби и му е било важно никой да не разбира защо някой от най-близкото му обкръжение изведнъж се оказва враг, за да трепери и да се подчинява автоматично, очаквайки да му се случи същото.

Разбира се, смаяни са всички- от Валерия Велева, която не иска да си признае, че не са я повикали този път за интервю ( и „предполага”, че Бисеров е извършил някакъв тежък политически гаф), до сайтовете, които пък „разболяха” не особено хуманно Бисеров с хипотезата, че се оттегля от постовете си в Народното събрание и в ръководството на ДПС по здравословни причини.

Моята хипотеза, защото всички боравим с хипотези в случая и при липсата на достоверна информация от първо лице това е легитимен метод за анализ, е съвсем друга: Бисеров нито е болен ( Аллах здраве да му дава), нито е сгафил нещо- щеше да се чуе и да се види и най-малкото рязко движение на този лоялен на Доган пришълец, издигнат почти на върха на ДПС лично от него само за няколко години.

Бисеров вероятно „просто” е спазарен.

Може би е дошло време Доган и Борисов да обърнат палачинката и да отворят нова страница от тяхната баница, а Бисеров да е включен в ценоразписа по искане на отмъстителния Борисов.

От страна на ГЕРБ пък на олтара на жертвоприношението вече беше положен Цветан Цветанов, подложен на прокурорска трапанация на черепа, от която няма как да се отърве без увреждания на имиджа и при най-щастлива развръзка.

Зъб за зъб, Христо за Цецо, за да има рокада на шахматната дъска при равностойна жертва на фигури.

Няма как Борисов да поиска главата на Местан или на самия Доган, докато вбесилият го на 21-ви февруари Бисеров е достатъчно едър жертвен агнец и същевременно- лесен за отстрелване, защото зад него не стои турски етнически вот и никой няма да пролее електорална сълза в регионите.

За завоя на Борисов стана ясно още щом се опълчи срещу вълната от недоволство, която иначе така задушаващо подкрепя, в частта за Пеевски.

Насред протестите Борисов се опита да оневини Пеевски с рефрена, че той не е толкова виновен, колкото Станишев. Съответните медии от империята на Пеевски моментално приглушиха атаките си срещу Борисов и сега се борят предимно за охулване на президента Плевнелиев сред подозрително съглашателското мълчание на неговия уж ментор ББ, който няма да има нищо против едни предсрочни президентски избори с подкрепата на ДПС ( без тази подкрепа, открита и или пасивна, никой още не е ставал президент през изминалия четвърт век).

Прогнозирам пълно мълчание на самия Бисеров. Възможно е идеята да е била той „само” да бъде понижен в йерархията, да се е обидил и действително да е напуснал постовете си по лично желание. Възможно е също дори да бил уговарян само да направи крачка назад.

Мълчанието му ще покаже, че е спазарен в рамките на сделка от която той също е получил нещичко.

Сделката е лична между Доган и Борисов, поради което смайването на непосветените везири е напълно автентично.

В авторитарните партии е така: двамата еднолични партийни лидери се договарят пряко без никакви демократични глезотии в процедурата по договарянето и без значение колко инфаркти ще предизвикат с това в обкръжението си.

Впрочем, ще бъде интересно да се проследи отражението на ситуацията върху проекта „България без цензура”. На него вече му спряха кранчето, що се отнася до пътуванията из страната на Бареков и антуража му с джипове, сателитни чинии и всякакъв обслужващ персонал, пазен от малка армия мислители, готови без да му мислят много да претрепат някой враг, подвикващ нещо нецензурно срещу пътуващия директор на луксозния цирк.

Ако е вярно, че Борисов и Доган са се спазарили, продължаващите обещания на новоназначения политик Бареков да срине, да помете, да унищожи Борисов биха означавали само едно: че Корпоративна търговска банка също се е разделила с Доган. Защото така са наредили от империята, закупила тази пролет чрез своята Външнотърговска банка солидните 10 процента от акциите на този трезор, съхраняващ парите на най-големите български държавни предприятия.

Как точно началниците възнамеряват да разделят елементите на петата си колона, за да владеят България, не смея да предположа, за не се изложа- което не знам, не знам. Но съм сигурен, че няма така лесно да се откажат от инвестицията и намерението си да стрижат дивиденти от нея.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване