11/05/13 09:14
(http://www.gorichka.bg/)

PBL: През 2012 е намалял растежът на въглеродните емисии

Индустриализираните страни са намалили емисиите си, делът на развиващите се обаче се увеличава

Индустриализираните страни са намалили емисиите си, делът на развиващите се обаче се увеличава.

Годишният доклад на холандския държавен институт PBL за 2012 година е готов, а заключението му е забележително. Въглеродните емисии са достигнали нов рекорд през 2012 година с 34,5 милиарда тона в световен мащаб. Следва обаче едно много важно „но“. Увеличаването на растежа им е забавено до 1.1%, по-малко от половината от приблизителните 2.9%, които бяха норма за последното десетилетие. Още по-добра новината става от факта, че в същото време глобалната икономика отбелязва ръст от 3.5%. Това ясно бележи тенденция в използването на възобновяема енергия, както и пестенето на енергия. Делът на източниците на възобновяема енергия – вятър, слънце и био-гориво отдавна не са нови такива – се повишава стремглаво. Отне 15 години, от 1992 г., да се удвои от 0.5% до 1.1%, но само 6 години, за да се случи това отново и сега той е 2,2%.

Три остават регионите, отговорни за 55% от емисиите въглероден диоксид в световен мащаб. От тях Китай е с дял 29% и увеличени за 2012 година емисии с едва 3% – отлично постижение, предвид обичайните за последното десетилетие 10%. САЩ е с 16% и техните емисии са намалели с 4%, основно благодарение на продължаващата тенденция за преминаване от въглища на газ в енергийния сектор. ЕС има дял от 11% в челната тройка, но и 1.6% намаляване на емисиите, предимно поради намаляване на консумацията на петрол и газ и намаляване на тежкотоварния транспорт.

Всичко това е реално доказателство, че нискоемисионно икономическо развитие е възможно. Възможно и дори вече се случва. Дано положителната промяна продължи и през следващата година. И всички след това.

Повече на PBL

Пълният доклад можеш да видиш тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване