Будител в Страсбург

http://de-zorata.de/blog/2013/11/19/buditel-v-strassburg/

KovachevМилен Радев

Нарушавам правилото си в този блог да няма чисто политически речи и изказвания.

Нарушавам го, мисля,  с основание. Налага го важността на момента, съдбоносните дни за бъдещето на България, в които всички усещаме, че живеем. Колкото и далеко или близо до събитията да се намираме…

На днешния първи ден от есенната сесия на Европейския парламент в Страсбург, в общия дебат на пленарната зала думата взе депутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Преди един час той призова със следните думи европейските социалдемократи да поемат своята отговорност за разрешаване на политическата и обществена криза, в която другарите им от БСП вкараха за шест месеца България:


Уважаеми колеги,

Искам да се обърна към председателя на Европейския парламент г-н Шулц и към г-н Свобода.

Сигурен съм, че като истински европейски социалдемократи те разбират в каква тежка ситуация са попаднали с избора на техния председател Сергей Станишев, който произлиза от нереформираната бивша Българска комунистическа партия.

Сегашното българско правителство дойде на власт след тежки манипулации в предизборния период и се крепи от съмнителни олигархични кръгове и откровени антиевропейски сили.

Скандалното „етнобизнес-национал-социалистическо“ правителство на България, което обслужва геополитическите интереси на Москва, е срам за европейската социалдемокрация.

Колкото по-бързо се освободите от тази тежест, уважаеми европейски социалдемократи, толкова по-добре и за вашата европейска предизборна кампания и репутация.

Нека дам само два примера.

- първият: министър-председателя обяви, че ще уволнява държавни служители ако протестират срещу правителството и
– вторият: в  България почти тройно е увеличен бюджета за подслушвания, а необоснованите промени в сектора за сигурност сринаха доверието на Народното събрание до 11%.

Надявам се на решителната реакция на европейските социалдемократи за намиране на един демократичен изход от създадената политическа криза в България.


Ексклузивно: трейлърът към „Морелси“ на Чайна Миевил

http://azcheta.com/morelsi-trailer/

Последният роман на Чайна Миевил излиза у нас, придружен от български трейлър към изданието. Очаквайте съвсем скоро и ревю за книгата в „Аз чета“

24 години промяна...

http://radankanev.blogspot.com/2013/11/24.html


... защото тя не започна на 10 ноември. На 10-ти беше вътрешнопартийният преврат. Само с 10-ти ни чакаше съдбата на републиките от Централна Азия, Беларус и други диктатури. Или в най-добрия случай - на смутните Украйна и Кавказ.  (И целта на този текст изобщо не е да споря с тези, които съжаляват, че не е така)

Промяната започна на 18-ти ноември. С първия митинг на опозицията, на хората, които я искаха. Които искаха България да поеме своя път към Западна Европа, колкото и неясен да беше този път, колкото и големи да бяха заблудите, че ще е лек, колкото и непредвидени да бяха трудностите по него. И когато казвам хората, които искаха промяна, нямам непременно предвид, тези, които бяха на трибуната

На 18-ти, на трибуната бяха забележително много ченгета, комунисти и мошеници. Мнозина станаха мошеници по-късно, а не малко сигурно несправедливо са били набедени за такива. Но на площада бяхме ние. Хората, които искаха промяната. Независимо КОЙ говореше от трибуната, там се формулираха идеите, които промениха България. Осъществени недостатъчно, те я промениха недостатъчно. И все пак - за добро. 

Благодарение на 18-ти, ние живяхме четвърт век в граждански и етнически мир. Не допуснахме диктатура, политическо насилие и гражданска война. Трайно установихме частната собственост и получихме шанс за относително материално благополучие по честен път - крайно недостатъчно, но все пак - възможно. Излязохме от крайна международна изолация, влязохме в ЕС и НАТО и имаме относителна стабилност и независимост. Никога не видяхме - до преди седмици - шпицкоманди да раздават правосъдие по улиците...

Всичко положително се случи благодарение на само 4 пълни години реформаторско управление и отделни усилия на отделни хора през останалите години. През цялото време - и през 4-те години на ОДС, и през останалите - в управлението на страната имаше и забележителни боклуци, имаше и свестни хора. И се потвърди старата максима: 
При добри правила, и лошите хора могат да допринесат нещо. При лоши правила - и добрите хора вредят

Днес, България има нужда от нова голяма промяна. Инерцията от предишната е изчерпана. Западният свят, който беше наша цел, е силно променен и значително отслабен. Способността на ЕС да осигури икономическо благополучие е несравнима с тази от 70-те и 80-те години, когато Гърция, Ирландия, Португалия и Испания са се изтегляли от блатото. А нашето блато е много по-дълбоко. Нашата посткомунистическа мафия е все още всесилна, а руското влияние - непреодоляно. Формалното членство в ЕС не може да прекърши мафията, а нейната власт е несъвместима с нашето богатство и нашата свобода. И не е чудно, че икономическата свобода намалява, властта на мафията се засилва, а с нея - бедността и безработицата. Мафията отново размахва етническата карта и насъсква българите едни срещу други. Дъщерните ѝ партии БСП, ДПС и Атака отново разделят обществото на столица и провинция, бедни и богати, образовани и необразовани, отново размахват призрака на класовата борбЪ. 
Нещо напомня '89-та. И не е само икономическият фалит... Докато пиша това, в главата ми се връщат спомените за "Голямата екскурзия", митингите в защита на "Възродителния процес" и срещу връщането на имената, създаването на ДПС като мафиотско-кадесарска схема за овладяване на опозиционните гласове на турците... погромите срещу виетнамски работници - помните ли ги?

Напомня, защото в тези 24 години нещо не се промени. Не се промени правосъдието, не се промениха службите (работещи по Указ на Петър Младенов, лека му пръст - него помните ли? Е, и да не го помните, службите работят по негов указ...), не се промени МВР. 

Днес ние трябва да извършим следващата голяма промяна. Да установим сигурност, правосъдие и законност. Тя трябваше да е първа по ред, не последна. Но - по-добре късно, отколкото никога, казал арменецът, докато гледал как влакът отпътува...

Днес критичен брой български граждани разбират, че без законност няма богатство. Без правосъдие, няма доходи. Без сигурност, няма собственост. Разбират, че тези, които им казват - не протестирай за законност, ами за по-малко хлебарки в студентския стол, са тези, които крадат парите за обезпаразитяване. Тези, заради които има хлебарки. И противникът са крадците, не хлебарките. 

Този критичен брой българи имат своите представители: Реформаторският блок, който има конкретни и сериозни предложения за промяна в тези сфери, Протестна мрежа, ранобудните студенти, нашите приятели "Зелените", които избраха друга пътека към същата цел ... 

Върху тези представители се изсипва същата помия, която вестник "Дума" и десетина отдавна забравени парцала изсипваха върху опозицията през 1990-а. И ако хората, които ходехме на всеки митинг тогава, се водехме от вестник "Дума", днес България щеше да е Беларус, или Централна Азия, или в най-добрия случай - версия на размирните Украйна и Кавказ. Но ние знаехме, че - колкото и да са спорни лицата на трибуната - представителите ни не са вечни, но идеите са извънредно важни. Представителите ни от 18-ти ноември 1989 отдавна са в политическото небитие, а мнозина не са между живите. Но нашата воля за промяна направи живота ни по-добър. 

Надявам се, разбирате защо пиша това, 24 години по-късно. Защото вече съм в друга позиция. Защото съм един от хората, които се опитват да съберат на едно място представителите на всички, които вярват, че без законност няма богатство. 
Със сигурност, не съм ченге, нито комунист. Възможно е обаче да съм мошеник - аз знам, че не съм, но вие няма как да знаете. Възможно е да стана, и това няма как и аз да знам отсега, макар че ми се иска. И е практически сигурно, че ще бъда набеден и за трите. (Говоря само за себе си, макар да е експериментално установено, че хората са податливи на изкушения от една ябълка насам...

В заключение - аз съм щастлив, че 20 години (времето от '89 до 2009, през което не съм заемал публични партийно-политически постове) съм се доверявал на хората, които имат вярната политическа програма. Ще бъда щастлив и ако на мен никой не ми се довери, но само при едно условие - това недоверие да се изрази в активно бламиране, отстраняване и пр., а не в пасивност и въздържане от гласуване. 
Защото ако вие сте пасивни, и ако вие се  въздържите, тогава със сигурност няма да има промяна. А за победата на злото, както е казал Бърк, е достатъчно само добрите хора да не правят нищо. 
И неслучайно промяната винаги започва от понеделник, който свършва след половин час... 
.

Студенти, таксиметрови шофьори и синдикати ще протестират в сряда

http://www.eurochicago.com/2013/11/studenti-taksimetrovi-shofyori-i-sindikati-shte-protestirat-v-sryada/

"Ранобудните студенти" обявиха общостудентски протест за сряда. Тогава в София ще протестират и таксиметровите шофьори, а КНСБ ще проведе протестно шествие с искания за по-високи и сигурни доходи.

Външно министерство призовава да не се пътува до Либия

http://petel.bg/Vanshno-ministerstvo-prizovava-da-ne-se-patuva-do-Libiya__56241

Министерството на външните работи призовава да не се пътува до Либия. В съобщение на пресцентъра на министерството се посочва, че по...

Още държавни дружества излизат на борсата, обеща Бобева

http://petel.bg/Oshhe-darzhavni-druzhestva-izlizat-na-borsata--obeshha-Bobeva__56238

Нов тласък на Българската фондова борса ще се опита да даде правителството. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по икономическото...

Шумен и Русе пропищяха от автоджамбази, крадели коли и части наред

http://petel.bg/SHumen-i-Ruse-propishhyaha-ot-avtodzhambazi--kradeli-koli-i-chasti-nared__56237

Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха извършители на множество кражби на вещи и части и противозаконно отнети...

Редят 30 декара нови плочки във Варна

http://petel.bg/Redyat-30-dekara-novi-plochki-vav-Varna__56259

Майстори ще наредят над 30 декара гранитни плочки в центъра на Варна в отсечката от площад „Независимост” до хотел „Черно море”. Това ще...

Изплащат изцяло парите за болниците за септември

http://petel.bg/Izplashhat-iztsyalo-parite-za-bolnitsite-za-septemvri__56236

Парите за дейността на болниците за септември ще бъдат изплатени 100% до 10 декември, като за октомври и ноември – до 20 януари следващата...

"Труд": Ученици обиждани и псувани вулгарно от преподавател във фейсбук. Той се оправдава с хакери

http://petel.bg/Trud--Uchenitsi-obizhdani-i-psuvani-vulgarno-ot-prepodavatel-vav-feysbuk--Toy-se-opravdava-s-hakeri-__56258

Петя Гайдарова, Труд Снимка на учителя от фейсбук страницата му. Учителят Никола Кисьов от Природо-математическата гимназия в Смолян...

Няма да спрат парите към бизнеса по екопроекти

http://petel.bg/Nyama-da-sprat-parite-kam-biznesa-po-ekoproekti__56234

Плащанията към бизнеса по проекти от ОП „Околна среда" няма да бъдат спирани, стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов....

The "Boeing" that Crashed in Kazan Was a "Wreck of Bulgaria Air"

https://www.bivol.bg/kazan-tim-english.html

tatarstan

Photo: lenta.ru

The aircraft Boeing 737-500, with 50 people onboard that crashed at the Kazan airport on November 17, was previously owned by "Bulgaria Air," wrote Russian media. During the unsuccessful landing attempt, the Boeing exploded, killing all passengers and crew. Irek Minnikhanov, son of Tatarstan President Rustam Minnikhanov, and Alexander Antonov, who headed the Tatarstan branch of the Federal Security Service, were among the victims.

On the very same day, Russian investigators began raids and seized documents from the offices of the Tatarstan airline. It became clear that the craft, with VIN number VQBBN, is 23-years-old and was leased from "Bulgaria Air" in 2008 when TIM Group, owner of the Bulgarian flag carrier, became strategic investor in the Tatar airline. Before "Bulgaria Air," the Boeing was owned by five other companies: Euralair, Air France, Uganda Airlines, Brazil's Rio Sul and the Romanian Blue Air. Russian media quoted a passenger, who yesterday posted on Twitter a short summary of the condition of the plane: "The plane was in terrible condition, we landed somehow, but the shaking was as we were in a washing machine."

"Bloody letter" against TIM from 2009 accuses them of syphoning the airline through old Boeings

The “flagship” of the Varna-based group TIM, "Himimport," was a strategic investor in the airline "Tatarstan" until 2012. During this time, three old Boeing craft were leased from Bulgaria Air. On this occasion, the former Director General of "Tatarstan," M. Zakarzhaev, told the Russian newspaper "Kommersant" the following: "... By filling our fleet with Boeing planes, Bulgarian investors, essentially trade with themselves."

TIM, however, did not miss to pocket the lease payments, amounting to $150-160 thousand per month and $100 thousand more for spare parts. "Everything the Bulgarian consultants do today in “Tatarstan” airline revolves around ensuring timely lease payments for the airplanes they have provided. Bulgarian colleagues are conducting global optimization and cost reduction in the company through cuts of wages and social benefits, while they continue to live in luxury hotels that cost the company more than half a million rubles a month," the outraged authors of the open letter wrote, quoted by the website "Business Gazette." According to them, in order to be profitable, the old machines needed to fly 250 hours a month, but due to frequent repairs, the three Boeings could not execute more than 120 flight hours.

Eventually, in 2012, the Government of the Autonomous Republic of Tatarstan decided to terminate the unfavorable cooperation and transferred the airline to the holding company "Ak Bars." A year later, however, people from TIM, had still not fully left the airline. According to data from September this year, quoted by the newspaper Kommersant, the owner of “Tatarstan” airline is the company "Tat Aero," which belongs to the Republic of Tatarstan (50% and the remaining shares are owned by companies related to TIM - "Bulgarian Aviation Group" and "Eskana Russia," having 25%).

TIM was also a strategic partner of the airport in Kazan, until January 2013, when their firms "Bulgarian Aviation Group" and "Eskana Russia” sold their shares to the public "Tat Avia." However, the strategic partnership still appears in the 2013 interim report of “Himimport.”

In Russia, TIM have a bank and an influential friend - Deputy Prime Minister Trutnev

TIM interests in Russia and Kazan are not limited to aviation business. An investigation of Bivol showed that they also own the bank "TatInvestBank." These people from Varna enjoy high-level patronage, straight from President Putin's entourage. Former Minister of Natural Resources, Yuri Trutnev, who was adviser to President Putin, and recently was also Deputy Prime Minister, is a passionate karate fan. Along this line, he is friend with former commando Ivo Kamenov from TIM. Both are cofounders of the World Union of Kyokushin Karate Style. However, Trutnev’s ties with TIM are not limited to karate. Trutnev’s son, Dmitry, is the manager of "TatInvestBank" and is also a financial advisor for the Bulgarian Central Cooperative Bank, CCB, owned by TIM.

1301345964_royama

Photo: Former Minister and current adviser to Putin, Yuri Trutnev (center, with blue tie) and Ivo Kamenov from TIM (center, in black jacket and turtleneck) are cofounders of Kyokushin World Union.

TIM – the most serious economic concern in Bulgaria

In 2005, US Ambassador to Bulgaria, James Pardew, wrote in a secret diplomatic cable the following about TIM:

“The up-and-coming star of Bulgarian organized crime, the Varna-based TIM group, is increasingly resembling MULTIGRUP in its successful efforts to permeate as many legal and illegal sectors as possible; currently, TIM and its subsidiary business empire is one of the largest and most serious economic concerns in Bulgaria.

As an organized crime group, TIM is involved in a wide range of criminal activities, including extortion and racketeering, intimidation, prostitution, gambling, narcotics trafficking, car theft, and trafficking in stolen automobiles. 

TIM's home base of Varna has a large Russian population, and TIM is thought to have connections to Russian organized crime,” writes Pardew.

България е с най-голям месечен спад на износа, сочат данните на Евростат

http://petel.bg/Balgariya-e-s-nay-golyam-mesechen-spad-na-iznosa--sochat-dannite-na-Evrostat__56232

Търговският излишък на еврозоната за септември 2013 г. е в размер на 13,1 млрд. евро, в сравнение с 8,6 млрд. евро за септември 2012 г. Това показват...

Чуждите инвестиции намалели двойно, емигрантите ни изпращат все повече

http://www.eurochicago.com/2013/11/tchuzhdite-investitsii-i-emigrantite/

Данните на Българската народна банка (БНБ) за платежния баланс показват, че емигрантските пари продължават да изпреварват преките инвестиции в страната, които все повече намаляват. Emigrant2013aПри това обикновено гастарбайтерите ни се връщат у нас един-два пъти годишно и носят немалки суми кеш, а цифрите на БНБ за са само "хванатите" пари, т.е. за трансферите, които БНБ осчетоводява. Сезонните работници в много случаи пренасят заработката си на ръка или чрез познати. Според някои аналитици реалната цифра е в пъти повече.

Вашият хороскоп за утре

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-utre__56253

Овен Днес забравете за лошото си настроение и назидателния си тон, живейте в мир със себе си и обкръжението ви. Бъдете въздържани и...

Районите без ток

http://petel.bg/Rayonite-bez-tok-__56257

Поради профилактика и еотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 19 ноември - вторник, без...

Бюлетина “Против всички!” в новия Изборен кодекс?

http://www.eurochicago.com/2013/11/protiv-vsitchki-izbor/

“При един вот “Против всички!” ще станат безпощадно ясни и очевадни поне две неща. Едното ще е казаното – че ще се види защо не сме гласували. Другото май е по-важно. Ще се преброят най-сетне реално демонизираните “твърди ядра” на основните политически сили и ще се съпоставят с хората, които искат промяна. … Aко гласовете “Против всички!” са повече от 50%!… Анулират се, насрочват се нови избори, но за новите в листите да ги няма ония, дето със самото си присъствие по плакатите са станали причина толкова народ да е против!… Защото е срамота. Тези, дето само физиономиите им са ни пратили да берем гъби в изборния ден, се смятат за законно избрани и си позволяват след това да викат, че който не е гласувал – нямал бил право да ги критикува. Негласуването не е нищо друго, а съзнателно имплантирана апатия, по силата на която демократичното ми право да избирам и да бъда избиран си се превръща именно в задължението ми да избирам едни и същи хора!”

Банкер: Ситито ме превърна в наркоман

http://petel.bg/-Banker--Sitito-me-prevarna-v-narkoman--__56231

До май 2013 г. този човек ръководи взаимната британска банка Cooperative Bank. Той също така е пастор в методистката църква и бивш високопоставен...

Предимно облачно ще е времето утре (прогноза)

http://petel.bg/Predimno-oblachno-shhe-e-vremeto-utre--prognoza--__56244

Утре по крайбрежието ще остане облачно, във вътрешността на района с временни разкъсвания и намаления на облачността. Сутринта ще е...

Нов силно земетресение на 170 км западно от София

http://bulgarski.pogled.info/news/49969/Nov-silno-zemetresenie-na-170-km-zapadno-ot-Sofiya

/Поглед.инфо/ Нов трус на 170 км западно от София е регистриран само няколко минути, след като трус с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтресе Сърбия. Това съобщиха пред ПИК от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Въоръжен с пушка мъж всява паника в Париж

http://petel.bg/Vaorazhen-s-pushka-mazh-vsyava-panika-v-Parizh__56256

Въоръжен с пушка мъж вся паника във френската столица, предадоха Ройтерс и Франс прес. Полицията в Париж издирва нападателя, който бил с...

По 30 000 лв са взели някои епархийски избиратели да гласуват за епископ Борис

http://bulgarski.pogled.info/news/49968/Po-30-000-lv-sa-vzeli-nyakoi-eparhiiski-izbirateli-da-glasuvat-za-episkop-Boris

/Поглед.инфо/ По 30 000 лева са взели някои от епархийските избиратели, за да гласуват за епископ Борис. Това каза днес посоченият за кандидат за Варненски и Великопреславски митрополит епископ Игнатий, цитиран от "Би Ти Ви".

Лекар: Да не се пропуска ваксината срещу детски паралич

http://petel.bg/Lekar--Da-ne-se-propuska-vaksinata-sreshhu-detski-paralich__56254

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев призова всички родители, които не са имунизирали...

Из делниците на един луд (11 – 15 ноември)

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-11-%E2%80%93-15-%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

Гледам как полицията мачка студентите и си викам, че на червените никога няма да им уврят главите. Банкянската тиква излезе по-умна от тях. Разберете бе, другари, разберете веднъж и завинаги, че има две неща, които колкото повече ги мачкаш, толкова по-корави стават. Едното от тия неща е народът! Другото… Другото скоро ще го усетите.

Третокласници смятат за българи и роми в учебник

http://petel.bg/Tretoklasnitsi-smyatat-za-balgari-i-romi-v-uchebnik-__56251

Камелия Цветанова, "Днес бг" Родители на третокласници са възмутени от задача в учебно помагало по математика на издателство...

НАСА изстреля сондата MAVEN

http://www.spacenewsbg.com/news/18/November/2013/3526

На 18 ноември 2013, в 21:28 наше време , от площадка SLC-41 на Кейп Канавера, стартира РН Атлас-5 (AV-401) със сондата MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN)

Мъж, бутнат в пропаст, иска 30 000 лева от нападателя

http://petel.bg/Mazh--butnat-v-propast--iska-30-000-leva-ot-napadatelya-__56249

Младеж, оцелелял по чудо след опит за убийство, поиска в съда 30 000 лева от извършителя, съобщи marica.bg. Това се случи по време на делото в...

Твой завинаги

http://www.eurochicago.com/2013/11/tvoy-zavinagi/

Вярно е, че съм умрял, душице моя, ама като те знам каква си притеснителна порода, и реших да ти драсна два-три реда, че да не се тровиш за мене. От Пъклото ти пиша, душке, и да знаеш, че тук е рахат и половина. Не само защото тебе те няма, гълъбче, да ми трополиш на главата като керванджийска кобила. Изобщо обстановката тук е перфектна и хората са много добри, нищо че са рогонсци до един. А и да си кажа честно, от моите рога, пиленце, никой няма по-големи. Освен това е все тъмно и мрачно, тъкмо ракиено време, та си къркаме с колегите денонощно. Откъм данъци и сметки – Господ здраве да им дава, ама съвсем сме облекчени. Не знам каква им е системата, но вече два месеца откакто съм тука, една стотинка никой не ми е поискал. Това НОИ, ТЕЦ- МЕЦ, Здравна каса, Правна каса... даже и не са чували за тях. А пък е хем топло, хем сме здрави като чукове, само дето малко сме умрели. Питам вчера един Дявол: – Как бе, колега, се оправяте със сметките за тока и парното? Обаче тоя тарикат зъб не обели, душко, та по тази линия не мога да съм ти полезен.

Позиция на стачния комитет в „Транстриумф холдинг" АД по повод решението на комисията по транспорт

http://petel.bg/Pozitsiya-na-stachniya-komitet-v----Transtriumf-holding-AD-po-povod-reshenieto-na-komisiyata-po-transport__56247

Уважаеми журналисти, Днес Постоянната комисия по транспорт към Общинския съвет на Варна разпореди ръководството на нашата фирма -...

Изчезна майка на 6 деца

http://petel.bg/Izchezna-mayka-na-6-detsa-__56246

31 годишна жена от Лом е изчезнала от началото на ноември и все още е в неизвестност. Близките й са я обявили за издирване, съобщиха от...

Почина фенът на Ботев (Пд), който беше 5 месеца в кома

http://petel.bg/Pochina-fenat-na-Botev--Pd---koyto-beshe-5-mesetsa-v-koma__56243

Ужасна трагедия сполетя феновете на Ботев (Пловдив). Един от най-големите запалянковци на отбора Йордан Стойков – известен като Данчо...

Владимир Буковски за конспирацията и политическата борба

http://feedproxy.google.com/~r/komitata/~3/cjZdKgbVuL0/blog-post_18.html

През последните няколко месеца и особено покрай студентския  протест непрекъснато обсъждаме методите и организационните форми на политическата борба. Как трябва да се прави, кой да я организира, кой да я популяризира? Трябва ли да е децентралицирана, за да е по–устойчива на атаки или пък трябва да е централизирана, за да не излъчва противоречащи си послания или пък да не се налага да върши по няколко пъти едно и също нещо? Какво трябва да се пази в тайна и какво трябва да е открито? 

Всички тези дилеми ми напомниха за книга, която прочетох преди около 5–6 години. „Години на дисидентство“ на Владимир Буковски, (който малко незаслужено си спечели върло неодобрение у някои мои приятели при едно гостуване в Червената къща)

Заглавието на руски е друго – „И возвращается ветер

Следва цитат, в който авторът споделя мисли по въпроса за начина на политическата борба и органиционните ѝ форми. Преводът е мой. 



Как е възможно възрастни хора сериозно да вярват, че революциите се случват вследствие на някаква нелегална организация? В страните, където легално съществуват опозиционни партии, процъфтява частното предприемачество и не е имало паспортна система (авторът визира системата на вътрешните паспорти, която закрепостява човека към някакво географско място) – няма никакъв проблем да създадеш нелегална организация! Особено ако не изпращат на каторга за такива неща. Нима е трудно в Англия или Франция да се създаде нелегална партия? Само че защо, щом може и легална?

И ето с това пропагандистко заблуждение хората у нас се сблъскваха двайсет години, копирайки митичната болшевишка революция, че дори и в момента още не на всички им е увряла главата. Достатъчно е да се съберат едва трима съмишленика, и  веднага започват да мислят  – а как да наречем партията си? След това пишат устав, програма и всички влизат в затвора.

Срещал съм и партии от двама души, от петима, от дванайсет. Най–голямата – ВСХСОН, беше от около сто човека. Тъкмо успяха да напишат глупава програма и да прочетат Бердяев, и то не целия (Като че ли не е възможно – без да членуваш в политическа партия да си прочел Бердяев!)

Най–малката партия, която съм срещал, се състоеше от един човек, по фамилия Федорков и се наричаше ПВН, тоест Пряка власт на народа. Така всички го наричаха и в затвора – ПВН, дори и надзирателите. Той беше часовникар от Хабаровск, на 50г., мъничък, пълен, подвижен, като ръчен часовник. В началото само спореше и ни доказваше преимуществата на пряката народна власт, след това се примири – добре де, ПВН – ПВН, вървете по дяволите. Дълго  време в КГБ си трошиха главата с  него – няма как да осъдиш един единствен човек за създаване на политическа партия! След това им падна пердето и го настаниха в лудница.

Припомняйки си сега всички партии и съюзи, на които съм попадал, с гордост отбелязвам, че ние на 15–16– годишна възраст създадохме не само най–многочислената, но и най–законспирираната организация, която просъществува по–дълго от всички и нито веднъж не се провали. 

А нашата тайна беше съвсем проста – ние въвличахме само свои връстници, а на тази възраст още няма агенти на КГБ и хората са по–искрени и по–чисти. А най–голямата ни тайна – ние нищо не правехме. Не пишехме програми, не произнасяхме клетви, не пазехме списъци, не водехме протоколи на нашите сбирки, и дори се забраняваше да говорим по политически теми, дори и нямахме име. И ако и другите организации бяха просъществували толкова, колкото и ние, те биха достигнали до естествения си предел  и те също биха разбрали невъзможността и ненужността на нелегалната работа. Биха стигнали, да кажем, до този опит по експериментален път.

На нас ни провървя повече – ние надживяхме този опасен етап още в ранна възраст. И много по–късно, в съвсем други времена, разбрахме още една, много важна истина – към демокрацията не се отива в нелегалност. Не трябва да се учиш от врага ако не искаш да си като него. 

Конспирациите раждат само тирания, само болшевики в различен цвят. Тогава аз забелязах, че нашият ръководител, който получи в ръцете си безграничната власт на нелегалната организация, мислеше повече за своята власт, отколкото за съдбата на света. Аз тогава не усетих, че се натъкнах на непреодолим закон, а само си помислих – „Защо му е всичко това?“

* * * * * * *

Обикновено се стараехме да обградим четящите на глас със своя публика, за да избегнем провокации, а и можеше да се разчита на публиката да се застъпи за нас, ако се наложи. 

И този път беше така, но твърде много се разяриха оперативните работници, а в тълпата имаше много случайни лица, дори и пияни. Започна истински ръкопашен бой, при което на много им беше непонятно кой с кого се бие и се включиха в боя, за да се позабавляват. За миг площадът кипна – биеха се, удряха се с лакти, пробиваха си път към биещите се. 

Оперативните изядоха доста бой, но все пак успяха да вкарат Щукин и Осипов в милиционерската кола. Милицията по принцип е непопулярна сред народа и появяването ѝ предизвиква злоба. В един момент се боях, че ще преобърнат колата и ще я разбият на парченца. Някак си се измъкнаха от тълпата. Щукин получи 15 денонощия „за четене на антисъветски стихове“, Осипов – 10 денонощия „за нарушение на реда и за нецензурни изрази“. Последното беше особено забавно, защото Осипов беше всеизвестен като върл противник на нецензурните изрази и много се възмущаваше, ако трябваше да ги слуша.

Дори само по това произшествие може да се съди колко необичайно беше това време. Неувереността и нестабилността на ръководството, страхът на Хрушчов да направи лошо впечатбение на Запад, дълго време сковаваха поразяващата ръка на наказателните органи. 

А абсолютната откритост и легалност на нашите действия озадачи КГБ – всички те искаха да разкрият някаква нелегална организация, която „стои зад нас“ и ни ръководи отстрани. Времето минаваше, организацията не се появяваше и КГБ тънеше в догадки. Само че не ни арестуваха, бояха се да не „подплашат“ митичната организация. 

* * * * * * * * 

Трудно е да си спомним какво правихме тогава. Зараждаше се това удивително общество, впоследствие наречено „движение“, където нямаше ръководители и ръководими, не се разпределяха роли, никого не привличаха и не агитираха. Но при пълно отсъствие на организационни форми, дейността беше удивително добре организирана. Отстрани не можеше да се разбере как става всичко това. КГБ по стар обичай търсеше лидери и заговори, тайници и конспиративни квартири и всеки път, когато арестуваше поредния „лидер“, с удивление научаваше, че движението не е отслабнало, а често дори се е усилило.

Така и изследователите на мозъка дълго време смятаха, че мозъкът съдържа специални командни центрове с йерархична система науправление, но всеки път, когато отстраняваха поредния „център“ с удивление констатираха, че съвършено друг „център“  „поема“  функциите му и нищо по същество не се променя. Отстрани изглеждаше, че клетките на мозъка са заети с напълно излишна, нелепа работа, дублирайки се едни други в осъществяването на едни и същи функции. Много по–рационални изглеждат специализацията, подчинението, заповедите и директивите. Създават впечатлението за повече ред.

Но не, този принцип е неприемлив за живия организъм. И всеки от нас, подобно на нервна клетка, участваше в този удивителен оркестър без диригент, движен единствено от чувството за собствено достойноство и от лична отговорност за случващото се. 

Ние не си играехме на политика, не съчинявахме програми за „освобождаването на народа“ не създавахме „Съюза на меча и ралото“. Нашето единствено оръжие беше гласността. Не пропагандата, а гласността, така че после никой да не може да каже – „Ама аз не знаех“ . Останалото е дело на съвестта на всеки. И не очаквахме победа – нямаше ни най–малка надежда за победа. Но всеки искаше да каже на потомците си: „Направих всичко, което можех. Аз бях гражданин, борех се за законност, и никога не тръгнах против съвестта си.“  Вървеше не политическа борба, а борба на живото срещу мъртвото, на естественото срещу изкуственото. 

Никой не „поръча“ на Гинзбург да събира материалите от процеса на Синявски и Даниел, (така наречената „Бяла книга“), а на Галансков – литературния сборник „Феникс – 66“, никой не заставяше Дашкова да печата всичко това, а мен и Вита Хаустов – да правим демонстрации, когато ги арестуваха. 

Скоро ще ви преведа още ;)

КТ „Подкрепа” против смяната на шефа на ВиК-Варна

http://petel.bg/KT----Podkrepa----protiv-smyanata-na-shefa-na-ViK-Varna__56240

От КТ „Подкрепа” възразиха срещу новите разпоредби на регионалното министерство за насрочване на ново събрание за смята на управителя...

Температурите се покачват в четвъртък

http://petel.bg/Temperaturite-se-pokachvat-v-chetvartak__56239

снимка: Румен Сарандев През нощта ще има разкъсана облачност. След полунощ на места в низините и котловините отново ще се образува...

Студентите в СУ наваксват пропуснатото - учат и в събота

http://petel.bg/Studentite-v-SU-navaksvat-propusnatoto---uchat-i-v-sabota-__56235

От днес лекциите в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ се провеждат нормално, а ректорът проф. Иван Илчев подписа заповед за...

Как четеш: Павлина Върбанова

http://azcheta.com/kak-chetesh-pavlina-varbanova/

Павлина Върбанова е от хората, които се опитват да носят по няколко дини под една мишница. Работи като редактор и коректор, поддържа създадения от нея много важен сайт „Как се пише?“, страницата му във Facebook, личния си блог и ежедневно отговаря на всевъзможни езикови въпроси, които се задават на всевъзможни места в интернет. Интересува се от...

Земетресение в Сърбия се усети в София

http://petel.bg/-Zemetresenie-v-Sarbiya-se-useti-v-Sofiya-__56230

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Сърбия, съобщиха от Европейския сеизмологичен център....

'Мангальян' достигна предстартова орбита

http://www.spacenewsbg.com/news/18/November/2013/3525

Първата индйска марсианска сонда 'Мангальян' направи последна маневра преди отлитането към Марс. Височината на орбитата, след корекцията на 16 ноември , достигна 192874км и следващата маневра , която трябва да се проведе на 30 ноември ще бъде в посока Марс.

2 години и 6 месеца затовр за мъж, пребил жестоко бившата си до работното й място

http://petel.bg/2-godini-i-6-mesetsa-zatovr-za-mazh--prebil-zhestoko-bivshata-si-do-rabotnoto-y-myasto__56229

Две и половина години ще лежи в затвора мъж, пребил жестоко жена си. 44-годишният мъж призна пред магистратите от районния съд, че на 21 април...

Най-желаната работа в България e ...

http://petel.bg/-Nay-zhelanata-rabota-v-Balgariya--e----__56228

Най-желаната работа в България се оказа управител на остров. Над 200 души са кандидатствали само за седмица за позицията, обявена от община...

Позиция: Аз платих митинга! Искам сметката!

http://www.eurochicago.com/2013/11/pozitsiya-az-platih-mitinga-iskam-smetkata/

Вие луди ли сте или на луди ни правите? И двете! При всяка друга нормална ситуация дори и в България, досега да сте изритани не само от властта, но и от политическата сцена. Защото с нашите пари се произвеждат лъжи и клевети, разработки и компромати, манипулации и дезинформации. Пак с тях самозабравили се националистчета си пият шампанското в Париж, вдигат скандали по кръчми в Брюксел и си правят партийни телевизии, за да ни тровят. Безогледния цинизъм на нашите политици за нас е стигнал дъното, но за тях дъно няма.

Отпускат по 50 лв. за Коледа на пенсионерите

http://petel.bg/-Otpuskat-po-50-lv--za-Koleda-na-pensionerite-__56227

През декември пенсионерите ще получат по 50 лв. допълнително към своите пенсии. Това ще важи за хората, чиито пенсии или сбор от пенсии...

Музика от френския кралски двор

http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/49967/Muzika-ot-frenskiya-kralski-dvor

/Поглед.инфо/ Концерт в рамките на Седмия фестивал "Изкуството на барока" 20 ноември 2013 г. /сряда/, 19.30 часа, Концертната зала на Националното Музикално училище "Л.Пипков", ул. Оборище, № 17

"Ройтерс": САЩ ще обучават хиляди либийски войници в България

http://petel.bg/Royters--SASHH-shhe-obuchavat-hilyadi-libiyski-voynitsi-v-Balgariya__56225

dnevnik.bg Съвместни българо-американски военни учения на полигона "Ново село" Фотограф: Красимир Юскеселиев Военните в САЩ разработват...

Репортаж на "Петел": Община София остави приют с 500 кучета на произвола на съдбата

http://petel.bg/Reportazh-na-Petel--Obshhina-Sofiya-ostavi-priyut-s-500-kucheta-na-proizvola-na-sadbata__56217

Розина Борачева, кореспондент на "Петел" в София снимки: авторът За съжаление в страната ни безодомните кучета се конкурират по...

Семейно тържество завърши със стол в главата

http://petel.bg/Semeyno-tarzhestvo-zavarshi-sas-stol-v-glavata__56223

Млад мъж от монтанското село Замфирово е пострадал по време на семейно тържество, съобщиха от полицията в града.В събота в местен...

Най-страшният път в света (снимки)

http://petel.bg/Nay-strashniyat-pat-v-sveta--snimki-__56222

Добре дошли на най-страшния път в света. Той се намира на 110 м височина върху огромна скала и е единствената връзка на малко китайско село с...

Къща в село Тополи гори (Снимка на читател)

http://petel.bg/Kashha-v-selo-Topoli-gori--Snimka-na-chitatel-__56215

Снимка Георги Петков Къща гори във варненското село Тополи. Това съобщи Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР-Варна,...

Община София остави приют с 500 кучета на произвола на съдбата

http://petel.bg/Obshhina-Sofiya-ostavi-priyut-s-500-kucheta-na-proizvola-na-sadbata__56217

Розина Борачева снимки: авторът За съжаление в страната ни безодомните кучета се конкурират по емблематичност с киселото мляко и...

Полиция около всички големи медии в Париж след стрелба в "Либерасион"

http://petel.bg/Politsiya-okolo-vsichki-golemi-medii-v-Parizh-sled-strelba-v-Liberasion-__56218

Полицаи бяха разположени пред сградите на големи парижки медии малко след стрелбата тази сутрин в редакцията на вестник "Либерасион", при...

Шефът на „Черно море“ черпи за рожден ден

http://petel.bg/SHefat-na----CHerno-more----cherpi-za-rozhden-den__56219

Изпълнителният директор на „Черно море“ Марин Маринов почерпи днес футболистите за рождения си ден. По същия повод маса в съблекалянта...

Изписаха Искрен от Пловдив, който бе наръган 12 пъти от съученик

http://petel.bg/Izpisaha-Iskren-ot-Plovdiv--koyto-be-naragan-12-pati-ot-sauchenik__56220

Искрен Ангелов от Пловдив, който бе наръган нечовешки 12 пъти от съученика си Иван Генчев е изписан, съобщиха от Университетска болница...

Авария остави без вода живеещите в района на Арменската църква

http://petel.bg/Avariya-ostavi-bez-voda-zhiveeshhite-v-rayona-na-Armenskata-tsarkva__56221

Район на Варна е без вода поради авария, съобщиха от местното водно дружество, цитирани от Радио "Фокус". Без водоподаване са абонатите,...

Обвиниха побойниците Акулата и Скинара в убийство

http://petel.bg/Obviniha-poboynitsite-Akulata-i-Skinara-v-ubiystvo__56216

Калин Димитров-Скинара и Ивайло Миланов-Акулата вече са с нови обвинения, каза окръжния прокурор на Враца Светлозар Лозанов. Към момента...

Автобусите на "Градски транспорт" нямат нови гуми, директорите се крият

http://petel.bg/Avtobusite-na-Gradski-transport-nyamat-novi-gumi--direktorite-se-kriyat__56212

Веселин Симеонов Автобусите на „Градски транспорт“ нямат нови гуми вече 11 месеца, а с приближаването на зимния сезон няма изгледи това...

Специална смесена комисия ще разнищва имането на Бисеров

http://petel.bg/Spetsialna-smesena-komisiya-shhe-raznishhva-imaneto-na-Biserov__56213

Пламен Георгиев - председател на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество, съобщи пред БНР, че утре за първи път ще се...

Данаил Папазов: Влаковите билети с 5% по-скъпи от януари

http://petel.bg/Danail-Papazov--Vlakovite-bileti-s-5--po-skapi-ot-yanuari__56214

От януари 2014 г. ще има поскъпване на билетите за влаковете. Тогава ще бъде въведена нова тарифа и ново разписание, като средното...

Новите шефове в „Спартак 1918“ наследили куп дългове

http://petel.bg/Novite-shefove-v----Spartak-1918----nasledili-kup-dalgove__56211

Новото ръководство на „Спартак 1918“ е наследило куп дългове, съобщи за petel.bg шефът на УС Антон Фажев. „Постоянно ми звънят и искат пари –...

Бомба уби бивш германски национал

http://petel.bg/Bomba-ubi-bivsh-germanski-natsional__56210

Бившият германски национал от турски произход Бурак Каран е бил убит при бомбена атака на силите на Башар Асад в региона Азаз в близост до...

Къща пламна във Вълчи дол

http://petel.bg/Kashha-plamna-vav-Valchi-dol__56208

Сигнал за пожар в къща във Вълчи дол е получен в около 20,30 часа в неделя, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Причината за...

Във „Възраждане“ задържаха двама докато източват резервоар

http://petel.bg/Vav----Vazrazhdane----zadarzhaha-dvama-dokato-iztochvat-rezervoar__56209

Двама млади мъже са били хванати от полицията докато точат нафта от чужд резервоар. Сигналът бил подаден в полицията от 42-годишният...

20-годишна се заби в бетонна ограда

http://petel.bg/20-godishna-se-zabi-v-betonna-ograda__56207

20-годишна шофьорка се заби в бетонна ограда с пежото си заради несъобразена скорост, съобщават от пресцентъра на полицията. Инцидентът...

"Ню Йорк Таймс": Във Варна е живяла най-старата цивилизация в света

http://petel.bg/Nyu-York-Tayms--Vav-Varna-e-zhivyala-nay-starata-tsivilizatsiya-v-sveta__56206

За изложбата в Ню Йорк „Изгубеният свят на Стара Европа", The New York Times пише, че дълго преди разцвета на Гърция и Рим, дори много по-рано от...

Ванга: "Виждам много кръв в София през 2014 г. 100 човеци ще умрат по улиците"

http://petel.bg/Vanga--Vizhdam-mnogo-krav-v-Sofiya-prez-2014-g--100-chovetsi-shhe-umrat-po-ulitsite__56203

Украинският пътешественик и бизнесмен Анатолий Лубченко е записал сензационно прогноза на Ванга за България в месеците преди смъртта й,...

Касапница в Девня! Дядо-бандит намушка свой съгражданин, не можели да се търпят от години

http://petel.bg/Kasapnitsa-v-Devnya--Dyado-bandit-namushka-svoy-sagrazhdanin--ne-mozheli-da-se-tarpyat-ot-godini__56205

Истинска касапница е станала на ул. "Райко Даскалов" в Девня в петък. Около 17:40 часа е получен сигнал за това, че на улицата лежи мъж, а от...

Общината Варна не иска "Транстриумф" като подарък. Връща офертата на Шакариян

http://petel.bg/Obshhinata-Varna-ne-iska-Transtriumf-kato-podarak--Vrashha-ofertata-na-SHakariyan__56200

Веселин Златков Комисията по транспорт към варненския общински съвет отказа да вземе принципно решение дали да приеме или да отхвърли...

Счетоводител проиграл на тото 100 000 лева от пари за психично болни

http://petel.bg/Schetovoditel-proigral-na-toto-100-000-leva-ot-pari-za-psihichno-bolni__56202

Бившият главен счетоводител на психодиспансера във Велико Търново се изправя пред съда, защото е проиграл на тото пари, които са били...

Общината връща офертата на Шакариян

http://petel.bg/Obshhinata-vrashha-ofertata-na-SHakariyan__56200

Веселин Златков Комисията по транспорт към варненския общински съвет отказа да вземе принципно решение дали да приеме или да отхвърли...

Огромен натиск върху България да махне охраната на границата

http://www.eurochicago.com/2013/11/ogromen-natisk-varhu-balgariya-da-mahne-ohranata-na-granitsata/

В България пристига на изненадваща кратка визита върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш (22 ноември 2013 г., петък). Предвижда се среща в МВР между министър Цветлин Йовчев и г-н Гутериш. Очаква се единствената тема на срещата да е желанието на Комисариата да се продължи с приемането на бежанци на българска територия. По рано този месец (6 ноември) комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс обяви в интервю за БНТ, че идеята за затварянето на българската граница за бежанци не е добра. Той определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци. Муйжниекс се обяви и срещу затварянето на бежанците във временни центрове. Фактите със стената в Гърция обаче са красноречиви – тя подпомага граничния контрол и рязко намали нелегалният трафик към южната ни съседка, като същевременно го пренасочи към България.

Над 100 човека блокираха входа на община Варна

http://bulgarski.pogled.info/news/49966/Nad-100-choveka-blokiraha-vhoda-na-obshtina-Varna

/Поглед.инфо/ Над 100 човека блокираха входа на община Варна тази сутрин с искане кметът Иван Портних да преразгледа заповедта, която тотално спира достъпа на автомобили до Морската градина.

Станка Златева: Софиянци да не ядат живи кокошки?

http://petel.bg/Stanka-Zlateva--Sofiyantsi-da-ne-yadat-zhivi-kokoshki-__56199

Станка Златева, която спечели "ВИП брадър", е обидена от нещата, които чете във форумите за себе си. "Четох няколко неща и определено не ми...

Две земетресения разлюляха Гърция и Румъния

http://petel.bg/Dve-zemetreseniya-razlyulyaha-Gartsiya-i-Rumaniya__56197

Две земетресения бяха регистрирани само в рамките на няколко часа в съседните Гърция и Румъния. Рано сутринта е бил регистриран земен...

Задържаха прочут автоапаш с четири откраднати джипа

http://petel.bg/Zadarzhaha-prochut-avtoapash-s-chetiri-otkradnati-dzhipa__56198

Криминалисти от регионалната дирекция на МВР - София-област проведоха специализирана полицейска операция по линия „престъпления с МПС“...

Геша и Фажев бистрят бъдещето на „Спартак“

http://petel.bg/Gesha-i-Fazhev-bistryat-badeshheto-na----Spartak----__56196

Кратък 25-минутен разговор имаха днес на стадиона треньорът на „Спартак 1918“ Георги Иванов и новият председател на УС Антон Фажев....

Бракониери гръмнаха поп, помислили го за прасе

http://petel.bg/Brakonieri-gramnaha-pop--pomislili-go-za-prase__56192

Ловци-бракониери простреляха поп в околностите на Жабленския манастир близо до Земен. Раненият е транспортиран в критично състояние в...

Епископ Игнатий се оттегля от битката за поста на дядо Кирил

http://petel.bg/Episkop-Ignatiy-se-otteglya-ot-bitkata-za-posta-na-dyado-Kiril__56193

Един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - Проватският епископ Игнатий, се оттегля от избора. Той е изпратил...

Владо Вълев-Питбула е спортист №1 на Варна за октомври (снимки)

http://petel.bg/Vlado-Valev-Pitbula-e-sportist----1-na-Varna-za-oktomvri--snimki-__56194

Състезателят по кикбокс Владимир Вълев бе избран за спортист №1 на Варна за октомври и добави още една титла към богатата си колекция....

Две жени от Сливен се опитаха да се самоубият

http://petel.bg/Dve-zheni-ot-Sliven-se-opitaha-da-se-samoubiyat__56195

Жена на 46 години от Сливен е в много тежко състояние и с пряка опасност за живота след опит за самоубийство с фосфор-органично съединение....

cMailPro – нова комуникационна услуга на българския пазар

http://feedproxy.google.com/~r/socialevo-rss/~3/5YNdsbZr5y0/cmailpro-nova-komunikacionna-usluga-na-balgarskiya-pazar-440400

Хостинг компания ICN.Bg пуска нова услуга на пазара
Новата услуга cMailPro, която хостинг компания ICN.Bg пуска на българския пазар е  единно комуникационно решение, предлагащо надеждна имейл услуга, уебмейл, календар, чат, управление на контактите, съхранение и споделяне на файлове[...]

Благодаря Ви, г-н Станишев!

http://www.eurochicago.com/2013/11/blagodarya-vi-g-n-stanishev/

И отговорът на последния въпрос не е труден. Наемане на автобус за случаен превоз излиза 1,6-2 лв. на километър. Да приемем, че на площада пред Народното събрание в събота е имало 60 000 човека. Ако съдим по предишните контрапротести и митинги на БСП, над 50 000 от присъстващите са били докарани със „случаен превоз”. При средно изминато разстояние от 150 км в едната посока, по груби сметки, само транспортирането на поддръжниците на правителството е струвало около 1 млн. лв. БСП и ДПС могат да си го позволят. Общо двете партии получават от държавата субсидии в размер на 15,9 млн. лв. годишно. Така че трябва да благодарим на г-н Станишев. Той не само не задръсти София с контрапротестиращи в работен ден, но и можеше да докара далеч повече хора от страната. Т.е. дори спести от парите на данъкоплатците. Благодаря Ви, г-н Станишев! Ако трябва да бъдем честни, митингът на ГЕРБ в Пловдив не беше много по-различен от този на БСП в София. Наистина беше по-малък, но също така добре организиран и с подсигурен транспорт. Не можем да се сърдим и на г-н Борисов. Водената от него партия все пак е в опозиция и пестеливостта му е разбираема.

България се превръща в столицата на кол центровете

http://www.extremecentrepoint.com/archives/14576

Под заглавие "Забравете Индия … кол центровете се преместиха в България" лондонският вестник The Independent обобщава, че британските компании изнасят дейността си все по-близо до Великобритания. Британските компании Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и Zumba Fitness са изнесли някои аспекти от потребителските си услугите в България, посочва изданието. Според публикацията тази тенденция навежда на мисълта, [...]

The post България се превръща в столицата на кол центровете appeared first on ExtremeCentrePoint.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition с премиера във VIVACOM

http://feedproxy.google.com/~r/socialevo-rss/~3/0xKCl6b7658/samsung-galaxy-note-10-1-2014-edition-s-premiera-vav-vivacom-440404

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Новият първокласен таблет на Samsung – Galaxy Note 10.1 2014 Edition, прави премиера в търговската мрежа на VIVACOM от тази седмица. Моделът може да бъде намерен в магазините на телекома[...]

ПротивоГаз(пром)

http://ivo.bg/2013/11/18/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc/

Насложиха ми се сюжетите на протестиращи студенти с противогази и настъпващия по всички фронтове ( срещу България) руски имперски инструмент Газпром-гигантът идва и в „Левски” през януари, радват се на благоволението посредниците.

По отношение на проникването във футбола се сбъдва прогнозата ( ми), базирана на осведомени източници още преди три години, че предстои нова инвазия на руското влияние в България по спортна линия.

Но това е само част от проблема с превземането на България от чужденци, които са си извоювали статута на недосегаеми за изблиците на българския т.н. национализъм.

Студентското символично шоу с противогазите тази сутрин пред Народното събрание показа омерзението им от задушаващата атмосфера. Защо обаче, извън този смътен протест, липсва съпротивата срещу задушаващия Газпром?

Как така хипотетичното дупчене на „майка България” в търсене на на шистов газ – само за проучване, а не за добив дори, предизвика толкова митингаджийски шум и такава отзивчивост в тройната коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, че те дружно забраниха със закон през януари 2013-та да знаем дали „газ газим, жадни за газ ходим”?

В същото време за прокопаването надлъж на снагата същата тази мащеха България ( по отношение на неруските интереси) не причинява никакви неудобства на мегапатриотите ни.

В „Южен поток” са закопани милиарди, които предстои да бъдат разпределени между победителите в задкулисната битка за тяхното „усвояване”. Нали не си въобразявате, че руският раздавач на икономическите порции „Газпром” ще остави на случайността наградата за най-послушните?

Ако искате да разберете същината на подземните вълнения, свързани с раздаването на порциите, каквото не е имало в такъв мащаб в рамките не едно сервиране от поне четвърт век насам в България, трябва да следите менюто, колкото и да е оскъдна информацията за него.

Ето малко от него:

Седем консорциума са поискали да участват в проектирането и изграждането на българския участък на газопровода “Южен поток”, а един кандидат се е отказал поради липса на време, пише в днешния си брой “Капитал” източници, запознати с провежданата процедура. Проектната компания “Южен поток България” АД със съсобственици БЕХ и “Газпром”, не съобщава нито колко, нито кои фирми са подали писма за намерение до изтичане на крайния срок 15 ноември. В тайна остават и сроковете за пресяване на кандидатите и на обявяването на победителя.

Прогнозната стойност на проекта е 3.5 млрд. евро.

Според източници на изданието обединенията са от руски, германски, австрийски и турски фирми са сред кандидатите, а най-често споменаваното име е на руската “Стройтрансгаз”. В консорциумите като подизпълнители участват и български фирми, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки – като “Главболгарстрой” (на Симеон Пешов), “Енергоремонт холдинг” (свързано с Богомил Манчев), “Адванс инженеринг” (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), “Водстрой 98″ (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др., допълниха източници.

Изборът на строител на българската отсечка не става по правилата на Закона за обществените поръчки. Процедурата е наречена “Публичен конкурс”.

В публикацията се напомня, че конкурсът беше обявен на 31 октомври, а фирмите имаха едва две седмици, за да кандидатстват. Съмнения предизвиква и събирането на всички основни дейности в една процедура – проектиране, доставка на тръби, изграждане на компресорни станции , обучения на персонала, въвеждане на тръбопровода в експлоатация.

Според обявения график същинската дейност по проектиране и строителство трябва да се извърши между декември 2013 и декември 2017 г., което означава, че до следващия месец победителят ще бъде определен”. ( Дневник)

Мадански: Китанов не вижда с едното око

http://petel.bg/Madanski--Kitanov-ne-vizhda-s-ednoto-oko__56190

Селекционерът на младежкия национален отбор на България Михаил Мадански разкри, че Георги Китанов не вижда с едното око. Поради тази...

Стоянка Мутафова: От човешка злоба ме изкарват тежко болна

http://petel.bg/Stoyanka-Mutafova--Ot-choveshka-zloba-me-izkarvat-tezhko-bolna__56191

През последните дни се тиражира новината, че Стоянка Мутафова е тежко болна и е била повалена от пневмония. В същото време тя продължава...

Репортаж на "Петел": Роми обсадиха кметството във "Владиславово" (Снимки)

http://petel.bg/Reportazh-na-Petel--Romi-obsadiha-kmetstvoto-vav-Vladislavovo--Snimki-__56186

Виолета Гурнакова, снимки: Румен Сарандев Около 50 души от ромски произход застанаха пред сградата на кметството в квартал...

Десето земетресение за ноември удари Вранча

http://petel.bg/Deseto-zemetresenie-za-noemvri-udari-Vrancha__56187

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано снощи в румънския земетръсен район Вранча, съобщи Медиафакс. Трусът,...

Приеха Калашников в болница

http://petel.bg/Prieha-Kalashnikov-v-bolnitsa__56188

Руският оръжеен конструктор Михаил Калашников е бил приет по спешност в болница. Той се намира в реанимацията на кардиологичния център в...

Откриха генетичен "ключ" в рака на гърдата

http://petel.bg/Otkriha-genetichen-klyuch-v-raka-na-gardata__56189

Австралийски специалисти са открили генетичен "превключвател", който показва дали ракът на гърдата е агресивен и има вероятност да се...

Снимки от ромското недоволство във "Владиславово"

http://petel.bg/Snimki-ot-romskoto-nedovolstvo-vav-Vladislavovo__56186

Виолета Гурнакова, снимки: Румен Сарандев Около 20 души от ромски произход са застанали пред сградата на кметството в квартал...

Говори Пловдив: ПОД ЗНАКА НА ЧЕРНАТА КОТКА

http://asenov2007.wordpress.com/2013/11/18/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be/

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Държавата, наречена България, очевидно е родена под зодиакалния знак на черната котка, граждани.

Казвате, че такъв знак изобщо няма ли? Дори и в китайския календар? Има, има, току-що го измислих.

Защото иначе няма как да си обясним трагикомичната простотия, която ни дебне отвсякъде и прескача мозъците ни още приживе, та вампирясваме. Нито начина, по който се разхождаме наоколо и си подвикваме разни неща един на друг. Например някои, все още недокрай вампирясали, сутрин, обед и вечер подвикваме – Ос-тав-ка! Аз даже на якето си залепих такава лепенка, та да не ме заболява orbicularis oris, мускулът, който движи устните. А на поканата за оставка изцяло вампирясалите не се уморяват да отговарят – Няма пък!

Малко морал? Няма пък! Парички поне? Няма пък!

И така нататък.
Няма пък!

Но и изцяло вампирясалите изобщо не ни остават длъжни, казвам ви. Подвикват и те разни неща по наш адрес, щом се сетят за нещо смешно. Онзи ден например слушам Антон Кутев, депутат от БСП и известно яркочервено плямпало, да вика, че протестите срещу тяхното любимо правителство са „тежка форма на десен болшевизъм”.

Оригинално. Твърде оригинално даже. Ако някъде в света имаше начертана граница на оригиналността, това щеше да я прескочи.

Десен болшевизъм…..Напрегнах силно целия си ментален апарат, граждани, но въпреки това едва успях да си представя само контурите на екзотичния политически образ, който този тип сътворява пред очите ни с безспорно нестандартната си мисъл и слово, които демонстрира не за първи път. За сметка на това обаче в мен светкавично се зароди представата, че човек, способен да плещи толкова големи глупости, трябва да е съставен изцяло от летва с набити в горната част пирони, които отдалече съвсем леко напомнят за глава.

Нещо фалическо – каза жена ми , когато я попитах на какво би и заприличало това чудо, ако го срещне насред тъмна нощ.

Разбираемо, те жените почти във всичко виждат нещо фалическо, особено нощем, но иначе тезата и е спорна. На мен лично този въображаем образ – „Кутев като летва, набита с пирони”, ми прилича на модернистична скулптура. Това не изключва изцяло фалическото начало, де, но, представен като изкуство, образът може да добие малко допълнителна дълбочина. Или плитчина, зависи какво точно е искал да изобрази чрез него Създателят. А защо Създателят именно при създаването на червения политик и общественик Антон Кутев се е правил на модернистичен скулптор, това вече не мога да знам, доколкото наистина са неведоми пътищата господни.

Десен болшевизъм…..И онези хаховци от червената парламентарна група, дето ченгетата им пишат политически опорни точки, защото иначе кой знае какви ще ги надрънкат пред камерите, сигурно с гордост коментират помежду си тежката артилерия на кутевото словоблудство.

Но какво съм седнал да се учудвам? То отдавна е известно, че именно така се прави комунистическа политика в България – с комбинация от простотия и наглост. Хак да им е и Кутев, и неговата величествена мисъл!

Друг велик мислител на нашето време и по нашите географски ширини за пореден път се оказа министър-председателят Пламен Орешарски. Той пък неочаквано изтърси, че ще уволнява държавните служители, които участват в протестите, защото участват в протестите. С което за пореден път доказа, че като човек може да е всякакъв, но като премиер е тъп, тъп, та чак вдлъбнат. Ако не беше тъп, щеше добре да знае, че не може да уволнява така фриволно, най-малкото – заради наличието на определени текстове в българската Конституция и в редица международни договори, по които България е страна. Както и защото държавните служители са служители на българската държава, тоест, на нас, нейните граждани, а не на мръсните руско-комунистическо-мафиотски интереси, свързани с тази територия, които самият Орешарски представлява в момента.  

Не знам откъде точно му е хрумнала идеята, че има правомощия да уволнява наред, само защото някой си чиновник не ходи да му целува ръка, а е излязъл на улицата да вика „Оставка” заедно с децата и внуците си. И в името на тяхното бъдеще.

Едната възможност – да е надъхан от някои висши ченгета, които са му пъхнали под носа снимки в едър план на протестиращи държавни служители и са го излъгали, че има право да се саморазправя с тях. Те, ченгетата, са известни интриганти и премиерът да внимава с техните съвети – не за себе си да внимава, за него на никого не му пука, а да внимава да не го вкарат в някаква схема, която да изведе страната на съвършено лош край, свързан с масови сбивания и стрелба по кьошетата.

Другата възможност за споменатата по-горе проява на крайна простотия, е това да е следствие от честите контакти, които премиерът има напоследък с такава обществено значима фигура като всеизвестния Бисер Петното. Имам предвид, че още през август господин Петното, човек, осъждан седем пъти, но, кой знае защо, все пак на свобода, беше казал, че ако мъ-ъ-ъ-ъничко власт му се даде, веднага ще започне да арестува протестиращи. Та оттук и маята на премиерското вдъхновение, струва ми се. Е, Орешарски явно съзнава, че неговата власт също е мно-о-о-ого по-мъничко от необходимото, за да вземе направо да арестува, затова само ще уволнява, но и това е нещо, нали.

А хич?

Знаех си аз, че тези контакти с криминалния контингент няма да доведат премиера ни до добър край. Един път вече се опари покрай Черепа, но явно не си взе урок и затъва още. Така де, то не, че пачите яйца, насред които той се намира, предвиждат какъвто и да било добър край за него. Но поради съветите на господин Петното пък може да стане така, че предстоящият му лош край да се превърне в още по-лош. Или кошмарен, не да Боже.

Няма как, граждани, в компанията на дрънкащите изключителни простотии през тази седмица, да не поставя и самия червен лидер Сергей Станишев. Той и без това си е редовен абонат в класацията, но сега прехвърли мярката. На митинга в събота Станишев с половин уста се извини заради тъй наречения „възродителен процес” – циничното име, под което неговата бандитска партия преди близо 30 години насилствено смени имената на турците в България, опита се да забрани изповядването на религията им, спазването на техните обичаи и дори разговорите на майчиния им език. И той сега им се „извини”.

Първо – чак сега. Второ – е-га ти гнусния пазарлък, който са направили с ченгето Лютви Местан, за да залъжат за пореден път хората от турското малцинство в името на политическата съсипия на България. Как ви се струва – ти ще докараш твоите хора, за да изглеждаме повече на съдбовния митинг, пък аз ще им се извиня за възродителния процес.

Пито – платено и всички са доволни. Според тях.

С изключение, разбира се, на онези, които реално ручаха жабетата на гнусния комунистически акт на насилие. Защото Станишев не спомена нищо за някакви си престъпления, извършени от партията му и нейните любими специални служби по време на процеса. Не спомена също за паметта на жертвите, за психологическите травми върху живите, за съдбата и митарствата на прогонените от родната си страна граждани. Не обели и думичка за наказание на виновните, доколкото за престъпления срещу хуманността давност няма. Не, той просто сдъвка с видимо неудоволствие нещо като думата „извинете”, но и досега си стоя учуден – как не се задави с нея.
Ще се обадя на приятелката ми Зейнеп в Истанбул да я питам дали е доволна от това извинение. Но и сами можете да се сетите дали ще е доволна, като ви разкажа малък епизод от начина, по който тя и семейството и бяха изхвърлени от България през 1989 година. След много митарства те стигат на границата, където смелите и национално-отговорни български граничари им казват делово, че имат право да пренесат само по една чанта на човек. Те първо са смутени за малко, защото само принадлежностите за бебето са няколко чанти, но в края на краищата – какво да правят, двамата с Хасан взимат по една чанта във всяка ръка,  тригодишният им син гушва тримесечната им дъщеря и се отправят към свободата. Граничарят обаче ги спира и започва да ги нагрубява и заплашва, защото двамата носят общо четири чанти.

- Нали по една на човек, ние сме четирима с децата – смутени са моите приятели.

- Децата да си ги носят сами – отвръща троснато онзи.

За думите и делата на този точно идиот искам да се извини Станишев. И за срама, който аз, като българин, брах в Истанбул, когато научих тази история.

Казвам ви, граждани – наистина сме родени под знака на черната котка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Илияна заплаши Виктор, че ще напусне студиото, ако обижда симпатизантите на БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/49964/Iliyana-zaplashi-Viktor-che-shte-napusne-studioto-ako-obizhda-simpatizantite-na-BSP

/Поглед.инфо/ Червената депутатка Илияна Йотова скочи на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев. Журналистът коментира, че присъстващите на митинга на БСП са били стоварени в центъра на София, изправи на нокти Йотова.

Снимки от обсадата на общината

http://petel.bg/Snimki-ot-obsadata-na-obshhinata__56181

Снимки: Румен Сарандев Тази сутрин над 100 човека блокираха входа на община Варна с искане кметът Иван Портних да преразгледа заповедта,...

Роми окупираха кметството във "Владиславово". Очаквайте подробности!

http://petel.bg/Romi-okupiraha-kmetstvoto-vav-Vladislavovo--Ochakvayte-podrobnosti-__56182

Роми от гетото Гъбената махала, нарочено за събаряне от кмета на "Владиславово" Неделчо Михайлов, са окупирали кметството.  Наш екип отива на място. Очаквайте подробности!  

Мики Маус навършва 85 години днес

http://petel.bg/Miki-Maus-navarshva-85-godini-dnes__56183

Един от най-любимите герои от семейството на Уолт Дисни (Walt Disney), Мики Маус, става на цели 85 години днес. Дисни създава любимия на деца и...

Полицайка загина в тежка катастрофа

http://petel.bg/Politsayka-zagina-v-tezhka-katastrofa__56184

Тежка катастрофа отне живота на служителка в системата на МВР, съобщи "Конкурент". 37-годишната полицайка от село Търнава е загинала вчера...

Янев и Сидеров са едни пудели

http://bulgarski.pogled.info/news/49963/YAnev-i-Siderov-sa-edni-pudeli

/Поглед.инфо/ Яне Янев и Волен Сидеров са едни пудели, не ме сравнявайте с тях. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в сутрешния блок на БНТ.

Предколеден бонбонен календар

http://krokotak.com/2013/11/predkoleden-bonbonen-kalendar/

Един забавен и лесен проект за домашен предколеден календар от “Страната отвъд дъгата” и Ива, Вяра и Дари....

Кърджали приема извинението на Станишев

http://bulgarski.pogled.info/news/49962/Kardzhali-priema-izvinenieto-na-Stanishev

/Поглед.инфо/ Извинението на лидера на БСП Сергей Станишев за възродителния процес по време на съвместния митинг с ДПС в София се приема нееднозначно от жителите на Кърджали и района.

Откриха вулкан дълбоко под ледовете на Антарктида

http://petel.bg/Otkriha-vulkan-dalboko-pod-ledovete-na-Antarktida__56178

Американските геолози откриха в Западна Антарктида вулкан под ледовете, разположен на километър дълбочина. Това свидетелства за...

Момиче остана без пръст след бой от съученички

http://petel.bg/Momiche-ostana-bez-prast-sled-boy-ot-sauchenichki__56179

Седмокласничка остана без среден пръст, след като съученичките й решили да я научат да не говори зад гърба на другите. Двете агресивни...

Областният управител Иван Великов: Забраната за Морската създава напрежение

http://petel.bg/Oblastniyat-upravitel-Ivan-Velikov--Zabranata-za-Morskata-sazdava-naprezhenie__56180

Веселин Златков, снимка Румен Сарандев Областният управител Иван Великов се срещна с протестиращите срещу тоталната забрана за достъп...

Есенна салата с ябълки и моркови

http://www.babapena.com/?p=5135

Продукти за 4 порции:
четвърт прясно зеле
2 моркова
1 малка глава червено цвекло
2 ябълки
100г раци от консерва
2- 3с.л.  майонеза
няколко стръка пресен копър

Приготвяне:
Червеното цвекло се бели и реже на малки кубченца с къдраво ножче. Прехвърля се в малка тенджера. Налива се вода един пръст под нивото на продуктите. Съдът се похлупва. Цвеклото се вари на бавен огън, около 40 минути. Останалите зеленчуци се почистват. Ябълката и морковът се рендосват на едро. Зелето се скълцва на дребно. Продуктите се смесват в обща купа. Добавя се свареното цвекло и майонеза. Рачешкото месо се отцежда от марината. Реже се на дребно. Прехвърля се в купата със съставките. Салатата се обърква. Поръсва се ситно нарязан пресен копър. Оставя се на студено. Поднася във високи купички на столче.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

продължаваме.

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6234

повече от бройката на дните. повече от тъгата и умората. повече от боя и болката. повече от заплахите и страха. продължаваме. повече от всякога. --- нещо ужасно се случва в моята България началото на края всичко лошо е възможно спонтанните митинги на мизерията писмо до Пламен Орешарски милиционерската държава вместо статия #оставкаПриета #occupysu #occupy272 #протестнамрежа #оставка #дансwithme

Прага 1939. Атина 1973. София 2013. ранобудните. респект.

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6238

"През 1939 г. нацистката армия атакува Карловия университет. На 17 ноември девет студенти са убити и над 1200 са изпратени по лагерите. Две години по-късно започва да се отбелязва 17 ноември като ден на студентите. През 1973 г. гръцки студенти окупират Политехническия университет в Атина, в знак на протест срещу ...

Няма как да е имало натиск върху студентите

http://bulgarski.pogled.info/news/49961/Nyama-kak-da-e-imalo-natisk-varhu-studentite

/Поглед.инфо/ Няма как да е имало натиск върху студентите, окупирали Софийския университет. Това каза ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев в ефира на БНТ и Би Ти Ви тази сутрин по повод решението за олекотения режим на окупацията.

Няма да допуснем погроми над парламента. Ще има толкова полиция, колкото е нужна

http://bulgarski.pogled.info/news/49960/Nyama-da-dopusnem-pogromi-nad-parlamenta-SHTe-ima-tolkova-politsiya-kolkoto-e-nuzhna

/Поглед.инфо/ Никой не ми пази гърба и не ми пука дали утре ще съм министър. Няма да се подам на натиск и ще правя това, което е нужно.

Сградите на Варна: Беглишките хамбари съхранявали зърното за износ от пристанището

http://petel.bg/Sgradite-na-Varna--Beglishkite-hambari-sahranyavali-zarnoto-za-iznos-ot-pristanishheto__56177

“Сградите на Варна” е рубрика на вестник “Народно дело” в съавторство с изследователя Георги Кацарски, арх. Юлия Железова и арх. Живко...

Над 700 000 души избраха Топ 3 на Чудесата на България

http://petel.bg/Nad-700-000-dushi-izbraha-Top-3-na-CHudesata-na-Balgariya__56172

Над 700 000 хиляди гласа бяха дадени до края на третия етап на класацията от националния електронен вот за Чудесата на България, който...

Акция по кръводаряване тази седмица във Варна

http://petel.bg/Aktsiya-po-kravodaryavane-tazi-sedmitsa-vav-Varna__56174

Българска асоциация на пострадали при катастрофи съвместно с Български Червен кръст и Районна здравна инспекция Варна обединяват...

В Токио продават коледна елха за 5 милиона долара

http://petel.bg/V-Tokio-prodavat-koledna-elha-za-5-miliona-dolara__56175

Коледна елха от чисто злато за 5 милиона долара беше изложена за продажба днес в Токио от компанията на ювелирни артикули "Танака...

Бареков обеща лустрация за Борисов и мутрите в политиката

http://petel.bg/Barekov-obeshha-lustratsiya-za-Borisov-i-mutrite-v-politikata__56176

Нашето движение иска пълна лустрация на мутрите, които участват в политиката. Другото ни желание е да се разследват финансовите далавери...

Борбата на студентите е предварително обречена - не знаят какво искат!

http://bulgarski.pogled.info/news/49959/Borbata-na-studentite-e-predvaritelno-obrechena-ne-znayat-kakvo-iskat

/Поглед.инфо/ Сривът в България е тотален и много дълбок. Това каза пред TV7 журналистът Петко Бочаров. Според него оправянето на нещата зависи само от нас. Трябва време и хора, които са способни да го направят, подчерта Бочаров.

Глоби и призовки ще идват на електронната ни поща

http://petel.bg/Globi-i-prizovki-shhe-idvat-na-elektronnata-ni-poshha__56171

Глоби и призовки вече ще се изпращат и по електронната поща. Държавната и общинската администрация, както и съдебната власт ще могат...

75 хиляди без ток около Чикаго

http://www.eurochicago.com/2013/11/75-hilyadi-bez-tok-okolo-tchikago/

Около 50 бури торнадо връхлетяха вчера Средния запад на САЩ. Най-малко шест души загинаха и 37 бяха ранени, седем от които тежко. Очаква се броят на жертвите да нарасне, предупредиха представители на властите. Около 350 хил. души останаха без ток от тях 75 хил. около Чикаго. Над 230 полета до и от международното летище O’Hare в града бяха анулирани. Спрян бе и трафикът от и до аерогарата на Детройт. Основният удар бе понесен от град Вашингтон (в щата Илинойс), на 230 километра югозападно от Чикаго (вж. видеото). Стотици сгради бяха разрушени, дървета – изкоренени, електропреносни ...

Портокаловият сок намалява риска от инсулт

http://zdraven.pogled.info/news/49958/Portokaloviyat-sok-namalyava-riska-ot-insult

/Поглед.инфо/ Редовната консумация на цитрусови плодове понижава с 19% риска от инсулт. Това установи изследване на Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия. То се основава на 14-годишни наблюдения, тестове и анализи, в които участват 70 000 пациенти.

Над 100 човека блокираха общината заради забраната за колите в Морската

http://petel.bg/Nad-100-choveka-blokiraha-obshhinata-zaradi-zabranata-za-kolite-v-Morskata__56170

Веселин Златков  Над 100 човека блокираха входа на община Варна тази сутрин с искане кметът Иван Портних да преразгледа заповедта, която...

Македония ще строи жп-линията до България

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/49957/Makedoniya-shte-stroi-zhp-liniyata-do-Balgariya

/Поглед.инфо/ Строителството на жп-линията до България е най-значимият проект за източната част на Република Македония.

"Южен поток" ще даде силен импулс на икономиката

http://bulgarski.pogled.info/news/49956/YUzhen-potok-shte-dade-silen-impuls-na-ikonomikata

/Поглед.инфо/ "Южен поток" ще увеличи значително сигурността на газовите доставки не само за нас, но и за региона. Това ще подпомогне и развитието на диверсификацията на енергийните маршрути, като е съобразено с изискванията на ЕС.

Езера, ветрове и приятели (5): През Дурмитор: Жабляк, Черно езеро и река Тара

http://patepis.com/?p=43865

Продължаваме с пътуването на Петя из близките Западни Балкани. Започнахме със Скопие и Хераклея край Битоля, продължихме с Охрид и Албания. В третата част влязохме в Черна гора, а за последно тръгнахме към Острог и Пивското езеро, за да спрем в планината Дурмитор. Днес през Дурмитор ще минем към Жабляк, Черното езеро към каньона на река Тара

Приятно четене:

Езера, ветрове и приятели

част пета

През Дурмитор: Жабляк, Черно езеро и река Тара

 Дурмитор, Черна гора

 

Снегът се появява навсякъде около нас – на отделни, твърди, степани  кристални преспи. Изключителността на мястото е именно в съчетанието – зелената мекота на поляните, цъфналите на туфи лилави и жълти цветя, преспите сняг и сивкавата, сякаш надрана от гигантски нокти скала. Няма такова място…

 Дурмитор, Черна гора

 

Впечатлението ми се допълва  и от ефекта, с  който слънцето ни изненадва –огрените поляни и двуострият връх в далечната сянка.

 Дурмитор, Черна гора

Съвсем изумена оставам от двете деца на колело и с широкополи, кокетни шапки край пътя… Чудесата на Дурмитор не стихват…

Пътуваме към Жабляк

Времето постепенно се смрачава. Започва да вали. Непосредствено преди този красив високопланински курорт, попадаме на бунгала (новопостроени) със забавното име „Катун”.

Катун – Дурмитор, Черна гора

Ники пита за цената – удовлетворява ни. Момчетата също са съгласни да останем. Прекарваме една неповторима вечер хапвайки местни специалитети в компанията на австрийски моторист. Катун се оказва лятна ферма, където през топлия сезон се отглеждат домашни животни, в конкретния случай – крави.  Всичко на масата е произведено тук – прошуто, сирене,  солен каймак, баница, хляб, салати от маруля и червено цвекло.

 

Разговаряме с чужденеца, доколкото е възможно, „газдата” (стопанинът) си бъбре с нас, опрял големичкия си корем на отсрещната пейка. Намираме се в „заведението” към фермата – място самобитно и екзотично, с грубо одялани пейки, застлани с ръчно тъкани постелки, бар – от камък и лакирано дърво, сякаш направен от начинаещ дърводелец.

 

Толкова е натурално, обикновено и първично… като докосване до живия живот, до природата, до пулса на нормалното човешко ежедневие…

После спим в миришещо на дърво бунгало с весели сини чаршафи и преносима луминесцентна лампа.

 Катун – Дурмитор, Черна гора

 

 

 

Красиво, спокойно преживяване,  докосване до местния бит. За нас тази вечер носи от вкуса на Черна гора, от мириса и цвета на непокорството й… А навън дъждът напоително продължава да вали.. Но – какво от това, имаме всичко, от което се нуждаем…

 

Ден шести

Црно езеро (Дурмитор); Джурджев мост; каньонът на р. Тара; къмпинг „Зелени рай”.

 

Жабляк, си е

Жабляк

Без модерно и масивно строителство, с гъсто разположени дървени къщички, една централна улица с множество разклонения и достатъчен брой обозначителни табели за местонахождението на различни забележителности.

 Жабляк, Черна гора

 

За съжаление някои от тях са достижими само пеша, което ни лишава от възможността да ги посетим. Нашите „другари по оръжие” не са виждали

Црно езеро

Пазя за него ярък спомен. Искам да се уверя, че не греша, както се и оказва. По същата асфалтова алея, със съответните закачки по пътя (Ники „кара” огромен чопър, всъщност яхва  извития ствол на иглолистно дърво) стигаме до езерото.

Црно езеро, Черна гора

Дълго се разхождаме по обиколна крайбрежна пътека. Присядам на пейка и обичайно – плъзгам се мислено по синьозелената повърхност и спирам до отражението на планинския връх във водата.  Мисля за съвършенството на природата, за лекотата, с която създава най-гениалните си творения…

 

Брегът до водата е обрасъл със свежа яркозелена трева. Сетне рязко започва гъст иглолистен пояс, над чиито предел още по-контрастно надничат скалистите чела на планинските върхове, сурови и изсечени, диви и непристъпни. Езерото мирно се разлива между бреговете си, играе си с отраженията – едно природно огледало, събрало в рамката си и небе, и земя. Горите наоколо дремят непокътнати, човешкото присъствие е ненатрапчиво. Някак всички се съобразяват с едва доловимия дъх на безкрая.

 

 

На брега си почиват с обърнати нагоре дъна няколко лодки. Все пак намираме една на вода и Денислав се снима в нея. Ники я клати заплашително, а Бобан умира от смях, виждайки физиономията на неустрашимия гребец.

 

Това са моментите. На пълно откъсване, когато, слят с мига, си истински жив. Истински жив.

Следва

каньонът на р.Тара

Този път минавам по Джурджев мост до противоположния му край. Известен с това, че е един от най-високите (или най-високият) автомобилни мостове в Европа. Поне така прочетох някъде. Наистина внушителен, сега гъмжи от туристи.

 

И аз – щракам ли, щракам, а реката се вие в подножието синя и недосегаема, на полянките дремят малки къщички. Гъсто обрасли склонове тръгват от самата река под лек наклон и създават известно усещане за мащабност. Бодящо високите каменни стени обаче напомнят, че това е все пак един от най-дълбоките каньони на планетата.

 

Очаквайте продължението

Автор: Петя Стефанова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани със Западни Балкани - Общо – на картата:


Западни Балкани - Общо

 

Huawei Ascend P6 ще получи ъпдейт до Android 4.4 Kit Kat

http://feedproxy.google.com/~r/socialevo-rss/~3/qk1VnOvWbfQ/huawei-ascend-p6-shte-poluchi-apdeyt-do-android-4-4-kit-kat-440126

Huawei Ascend P6 ще получи ъпдейт до Android 4.4 Kit Kat
Huawei обяви, че Ascend P6 ще получи ъпдейт до Android 4.4 Kit Kat в началото на януари следващата година. Устройството излезе на пазара преди няколко месеца с операционна система Android[...]

Социалистите печелят на първи тур за президент в Чили

http://svetoven.pogled.info/news/49955/Sotsialistite-pechelyat-na-parvi-tur-za-prezident-v-CHili

/Поглед.инфо/ Според предварителни данни в Чили кандидатката на социалистите Мишел Бачелет е спечелила първото място на първия тур на президентските избори в страната.

Писмо до Пламен Орешарски

http://feedproxy.google.com/~r/gospodin-i/~3/Myd17YVtYko/pismo-do-oresharski.html

г-н Орешарски,

Пиша Ви това писмо, тъй като макар и да не изпитвам уважение към Вас, то поне все още съм запазил достатъчно хуманност да мога да съчувствам на друго човешко същество, намиращо се в беда. Пък и била тя самопредизвикана.

Г-н Орешарски, притеснявам се, че хората, с които сте се обградили и на които дължите назначението си за министър-председател, никак не Ви мислят доброто. Вие имате достатъчно житейски опит и (предполагам) интелект, за да си давате сметка, че сте

просто една пионка, попаднала на правилните място и време, 


която е била възнаградена за това с царска корона. Няма лошо. 


Моето притеснение произтича от това, че не осъзнавате колко ограничена е информацията, която достига до Вас. Затова бих искал да се опитам да Ви представя една малко по-различна картина за това какво е мнението и отношението на повечето българи към Вас.

Освен че правителството Ви има рекордно ниско доверие, дори по българските политически стандарти, все повече българи изпитват сериозна неприязън лично към Вас. Тя е предизвикана от челната среща с това, което определят като наглост от Ваша страна. Тъй като вярвам в изначалната доброта и порядъчност на всеки човек, аз отказвам да повярвам, че Вие сте чак толкова нагъл. Склонен съм да отдам поведението Ви на това, че сте манипулиран и не знаете какво е реалното настроение на българите към Вас. 

Факт е обаче, че с всяка минута, която продължавате да сте мин.-председател на България и с всяко недоразумение, което сътворявате, словесно или законотворческо, все повече хора изпитват силен радикализиращ гняв лично към Вас. Сигурен съм, че сте го усетил по групите хора, които Ви освиркват и нагрубяват където и да отидете. Сигурен съм и че не Ви е приятно да чувате такива неща за себе си..

Не съм сигурен обаче, че си давате сметка докъде ще Ви заведе упорството Ви. 
Убеден съм, че и кръгът от т.нар. “съветници” също не иска да Ви го каже.

Г-н Орешарски, опасявам се, че съвсем скоро ще се превърнете в една от онези печални фигури, с които е пълна българската политическа история. “Отритнатите" да ги наречем. Може и “Употребените”.

Жан Виденов е пример, който, сигурен съм, добре помните


За разлика от Жан Виденов обаче, за Вас ще е твърде трудно да убедите когото и да било, че сте имали добри намерения за държавата ни. Навярно смятате, че високият Ви пост ще Ви донесе други облаги, които биха могли да оправдаят тоталното дискредитиране в очите на сънародниците Ви. Но замислете се — заслужава ли си високата и добре платена позиция във водеща евразийска академия, ако не можеш да се разходиш спокойно по улиците на собствената си страна?


Каква е алтернативата? Да се разграничите от политическите сили, които Ви направиха мин.-пред. и да си подадете оставката. Бързо. Незабавно. Изненадващо дори. Да, знам, че има много интереси и конци, с които Ви държат, но това е единственият разумен вариант за Вас самия. Не че изведнъж аз или някой от приятелите ми ще Ви зауважаваме, но може би ще е точно навреме, за да можете все пак да си запазите сравнително нормалния живот на университетски преподавател без да бъдете гонен и освиркван където и да се появите.

Надявам се, че тези редове са Ви накарали да се замислите.

Без уважение,
Един обикновен лумпен

Писмо до Пламен Орешарски

http://feedproxy.google.com/~r/gospodin-i/~3/e4-4eqKZnkU/pismo-do-oresharski.html

г-н Орешарски,

Пиша Ви това писмо, тъй като макар и да не изпитвам уважение към Вас, то поне все още съм запазил достатъчно хуманност да мога да съчувствам на друго човешко същество, намиращо се в беда. Пък и била тя самопредизвикана.

Г-н Орешарски, притеснявам се, че хората, с които сте се обградили и на които дължите назначението си за министър-председател, никак не Ви мислят доброто. Вие имате достатъчно житейски опит и (предполагам) интелект, за да си давате сметка, че сте

просто една пионка, попаднала на правилните място и време, 


която е била възнаградена за това с царска корона. Няма лошо. 


Моето притеснение произтича от това, че не осъзнавате колко ограничена е информацията, която достига до Вас. Затова бих искал да се опитам да Ви представя една малко по-различна картина за това какво е мнението и отношението на повечето българи към Вас.

Освен че правителството Ви има рекордно ниско доверие, дори по българските политически стандарти, все повече българи изпитват сериозна неприязън лично към Вас. Тя е предизвикана от челната среща с това, което определят като наглост от Ваша страна. Тъй като вярвам в изначалната доброта и порядъчност на всеки човек, аз отказвам да повярвам, че Вие сте чак толкова нагъл. Склонен съм да отдам поведението Ви на това, че сте манипулиран и не знаете какво е реалното настроение на българите към Вас. 

Факт е обаче, че с всяка минута, която продължавате да сте мин.-председател на България и с всяко недоразумение, което сътворявате, словесно или законотворческо, все повече хора изпитват силен радикализиращ гняв лично към Вас. Сигурен съм, че сте го усетил по групите хора, които Ви освиркват и нагрубяват където и да отидете. Сигурен съм и че не Ви е приятно да чувате такива неща за себе си..

Не съм сигурен обаче, че си давате сметка докъде ще Ви заведе упорството Ви. 
Убеден съм, че и кръгът от т.нар. “съветници” също не иска да Ви го каже.

Г-н Орешарски, опасявам се, че съвсем скоро ще се превърнете в една от онези печални фигури, с които е пълна българската политическа история. “Отритнатите" да ги наречем. Може и “Употребените”.

Жан Виденов е пример, който, сигурен съм, добре помните


За разлика от Жан Виденов обаче, за Вас ще е твърде трудно да убедите когото и да било, че сте имали добри намерения за държавата ни. Навярно смятате, че високият Ви пост ще Ви донесе други облаги, които биха могли да оправдаят тоталното дискредитиране в очите на сънародниците Ви. Но замислете се — заслужава ли си високата и добре платена позиция във водеща евразийска академия, ако не можеш да се разходиш спокойно по улиците на собствената си страна?


Каква е алтернативата? Да се разграничите от политическите сили, които Ви направиха мин.-пред. и да си подадете оставката. Бързо. Незабавно. Изненадващо дори. Да, знам, че има много интереси и конци, с които Ви държат, но това е единственият разумен вариант за Вас самия. Не че изведнъж аз или някой от приятелите ми ще Ви зауважаваме, но може би ще е точно навреме, за да можете все пак да си запазите сравнително нормалния живот на университетски преподавател без да бъдете гонен и освиркван където и да се появите.

Надявам се, че тези редове са Ви накарали да се замислите.

Без уважение,
Един обикновен лумпен

Извинението на Станишев за Възродителния процес е добър жест

http://bulgarski.pogled.info/news/49954/Izvinenieto-na-Stanishev-za-Vazroditelniya-protses-e-dobar-zhest

/Поглед.инфо/ Извинението на Сергей Станишев от името на цялата партия, която безспорно носи цялата отговорност за Възродителния процес, е добър жест. Някой може да каже "не е ли малко закъснял", но все пак по-добре късно, отколкото никога.

Изтекоха спецификациите на HTC M8

http://feedproxy.google.com/~r/socialevo-rss/~3/azlCoi_J9gU/iztekoha-specifikaciite-na-htc-m8-440137

HTC-ProductDetail-overview
Днес изтекоха спецификациите на HTC M8, който се смята за наследника на HTC One. Според информация от туитър акаунта @evleaks, M8 ще бъде с най-новия Snapdragon 800 процесор, 5-инчов дисплей[...]

Задава се нов десен блок

http://bulgarski.pogled.info/news/49953/Zadava-se-nov-desen-blok

/Поглед.инфо/ Задава се нов десен блок. Това става ясно от анонс за пресконференция утре в 12.00 часа в пресклуба на БТА.

Грип с ужасна хрема и повръщане поваля хиляди

http://petel.bg/Grip-s-uzhasna-hrema-i-povrashhane-povalya-hilyadi__56168

Няколко респираторни вируса циркулират в момента в страната и разболяват масово деца и възрастни, съобщава за "Преса" д-р Атанас Мангъров,...

Престъпността в София скочи

http://bulgarski.pogled.info/kriminalen/news/49952/Prestapnostta-v-Sofiya-skochi

/Поглед.инфо/ Най-охраняваният от полицията район в София сега е карето в центъра между бул. “Тодор Александров”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Христо Ботев”, информира „24 часа”.

България е женска държава, тъй като народът не знаел какво иска

http://bulgarski.pogled.info/news/49951/Balgariya-e-zhenska-darzhava-tai-kato-narodat-ne-znael-kakvo-iska

/Поглед.инфо/ Аз си тръгвам. Това каза тв водещият Мартин Карбовски в предаването си днес, докато разговаряше с момичета, част от новия кръг протестиращи, известни като Ранобудните ученици.

Фалираме по френски

http://petel.bg/Falirame-po-frenski__56167

Не само фирмите, но и гражданите ще могат да обявяват фалит. Тази идея възродиха депутатите от БСП и ДПС Янаки Стоилов, Иван Иванов, Хамид...

В селото на Станка Златева са обидени на Мира Радева

http://petel.bg/V-seloto-na-Stanka-Zlateva-sa-obideni-na-Mira-Radeva__56166

Димо Станков, кметът на Крушаре, родното село на Станка Златева, в неделя отишъл да поздрави майка й Веска за победата на дъщеря й във "ВИП...

Температури до 11 градуса по Черноморието днес

http://petel.bg/Temperaturi-do-11-gradusa-po-CHernomorieto-dnes__56162

Над Черноморието облачността днес ще е значителна. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури - между 9° и 11°....

Спим с един месец по-малко всяка година заради стреса

http://petel.bg/Spim-s-edin-mesets-po-malko-vsyaka-godina-zaradi-stresa__56163

Стресът, на който е подложен съвременният човек, го лишава от един месец сън годишно заради тревоги. Това пише в. "Дейли експрес",...

Извънредно положение в САЩ. Най-малко петима загинали заради торнадо

http://petel.bg/Izvanredno-polozhenie-v-SASHH--Nay-malko-petima-zaginali-zaradi-tornado__56164

Извънредно положение е обявено в седем окръга на американския щат Илинойс заради серията мощни бури-торнадо, бушуващи в Средния Запад на...

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__56161

Овен  Овните трябва да са готови за финансови загуби. Денят може да бъде свързан с нещо, което да предизвика понижение на заплатата,...

Писмо до Пламен Орешарски

http://feedproxy.google.com/~r/gospodin-i/~3/8eK_5swNAOo/

г-н Орешарски,Пиша Ви това писмо, тъй като макар и да не изпитвам уважение към Вас, то поне все още съм запазил достатъчно хуманност да мога да съчувствам на друго човешко същество, намиращо се в беда. Пък и била тя самопредизвикана.Г-н Орешарски, притеснявам се, че хората, с които сте се обградили и на които дължите назначението […]

Писмо до Пламен Орешарски

http://feedproxy.google.com/~r/gospodin-i/~3/MwooWwsy160/

г-н Орешарски,Пиша Ви това писмо, тъй като макар и да не изпитвам уважение към Вас, то поне все още съм запазил достатъчно хуманност да мога да съчувствам на друго човешко същество, намиращо се в беда. Пък и била тя самопредизвикана.Г-н Орешарски, притеснявам се, че хората, с които сте се обградили и на които дължите назначението […]

18 шедьовъра за реклама на безопасен секс

http://www.extremecentrepoint.com/archives/14568

13 ноември, 1987, с цел да се насърчи “безопасният секс” и да се предотврати разпространението на епидемията от СПИН, по телевизионния канал BBC  първи показват търговска реклама на презервативи. От този момент нататък на международно ниво започва сериозна кампания за информиране на хората за това как да се предпазят от “болестта на века.” Избрахме за [...]

The post 18 шедьовъра за реклама на безопасен секс appeared first on ExtremeCentrePoint.

Виден продуцент произнесе морална присъда над обикновен митингуващ

http://bulgarski.pogled.info/news/49950/Viden-produtsent-proiznese-moralna-prisada-nad-obiknoven-mitinguvasht

/Поглед.инфо/ Телевизията показа участник в митинга, който не можа да каже името на премиера, за чиято подкрепа беше дошъл в София.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване