11/28/13 11:12
(http://patepis.com/)

Късно лято в Тасос (2): Алики, Потамия и Панагия

 Продължаваме с разходката из остров Тасос. В началото Анжело ни води до Потос и манастира Св.Архангел Михаил, а днес ще тръгнем към Алики, Потамия и Панагия. 

Приятно четене:

Късно лято в Тасос

част втора

Алики, Потамия и Панагия

Залив на русалките  „Алики”(Aliki, Alyki)

gps: 40º 36’ 17.39”, 24º 44’ 28.57”

Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива и самото място е невероятно красиво. Това е един от най-популярните плажове на Тасос. Водата е кристално чиста и това е прекрасно място за всички – деца, плувци и просто излежаващи се на брега.

Достъпът до плажа е малко проблематичен, тъй като местата за паркиране са ограничени, затова повечето посетители паркират на главния път и за пет минути по пътечките стигат до брега.

Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики, построени с материали от храмовете, на носа. Над светилището има пещера, в която са открити дарове за боговете и от най-бедните, напр. рибарски куки (Не може човек да не си спомни „Занемелите камбани” на Елин Пелин…). Смята се, че селището е било много проспериращо заради мраморните кариери, чиято работа е прекъсната внезапно, вероятно след земетресение. Полуостровът в древността е бил доста по-голям, но добивът на мрамор е намалил площта му. Скалите са прекрасно място за къпане, но има опасност да се набодете на многобройните морски таралежи. Все още могат да се видят останки от постланата с мрамор пътека „marmarostrata“, водеща към храмовия комплекс, както и недообработени мраморни блокове.

Останки от древно светилище

Останки от древно светилище

Базиликите са построени с материали от светилището

Базиликите са построени с материали от светилището

 

Мраморна пътека свързва светилището и базиликите

Мраморна пътека свързва светилището и базиликите

Мраморът се е обработвал на място

Мраморът се е обработвал на място

Старите кариери са прекрасно място за плаж

Старите кариери са прекрасно място за плаж

 

Морските таралежи са реална заплаха за плувците

Морските таралежи са реална заплаха за плувците

Зад таверните се сушат октоподи

Зад таверните се сушат октоподи

 

Потамня (Потамия, Potamia)

е малко традиционното село, разположено в най-източната част на острова, в непосредствена близост до Панагия и Хриси Акти. Потамия е построено в подножието на планината и  се състои от красиви малки къщи с каменни стени и дървени покриви.

 

 

Музей Вагис

Намиращ се в Потамия, този музей е посветен на световноизвестния гръцки художник и скулптор Полигнотос Вагис, който живее и работи в САЩ. Щастлив знак е, че творецът носи името на най-известния художник от древността Полигнотос.

Панагия

е планинско село на 7 км от Лименас, приело името на местната църква, посветена на Богородица. То впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и калдъръмените улици. Построено е на склоновете на планината и предоставя един секващ дъха изглед към морето. Що се отнася до тесните улички на Панагия, характерна черта за тях е, че ширината им е такава, че на някои места трудно може да премине дори и мотопед. Построени са били през епоха, при която не са съществували автомобили и транспортът на хората и на стоките се е извършвал с магарета. В днешно време има по-голям околовръстен път в местността, който не нарушава традиционния характер на селото.

 

 Уличките са извънредно тесни

 

 

 

Всяка година на 15 август в село Панагия се организира голямо празненство в чест на празника на Успение Богородично. Главната улица на селото се затваря от всички страни за жителите и посетителите на селото, присъстващи на празненствата, които са едни от най-големите в Християнството.

Друг известен празник в село Панагия е деня преди празника на Вси Светии, когато жените от селото приготвят курбан от козе месо и сварено жито. Приготвянето на храната се извършва навън, в двора на църквата, и се раздава на вярващите след края на литургията. За съжаление църквата е затворена от обяд до 17 ч., така че не можахме да я посетим.

След изхода на селото се намира пътят, който води към морето и към един безкраен плаж, наричащ се Хриси Амудя (Златни пясъци). Той представлява морска местност, разположена между нос Пиргос и края на остров Гамвуса. Както почти всяко село на остров Тасос, така и Панагия има свое пристанище – Скала Панагия, което се намира на 4 километра от селото. Тук се намира и Golden Beach – един от най-големите и най-благоустроените къмпинги на острова, достъпен и за каравани. Нощувката за двама души с кола и палатка е около 20 € на вечер. Разполагате с душове с топла вода, места за готвене, детски площадки, магазини и заведения, интернет.

 

Изгледът към плажа е зашеметяващ

Изгледът към плажа е зашеметяващ

 

На много места има извори, като най-известният е Изворът на любовта. На няколко километра от селото в посока Хриси Амудя е Дракотрипа, пещера със сталактити и сталагмити, чиято дължина все още не е напълно изследвана.

 

Изворът на любовта

Изворът на любовта

В центъра на Панагия, в двора на хотел „Хермес“ е разположена семейната

фабрика на Сотирелис за преработка на маслини

От 1915 г. тя работи само с местния сорт „фруба“ и в малкия магазин можете да си купите зехтин, сапун, сувенири от маслиново дърво. Цената на зехтина е стандартна – 20 €/5 л., но поне имате гарантиран произход и качество. Много любезно г-н Сотирелис показва, разказва, по стените на магазинчето множество документални снимки задоволяват любопитството. От него научаваме също за маслиново дърво на около 3500 години (показва ни и снимка), което продължава да ражда, но е не тук, а на остров Крит.

 

Sotirelis Olive Oil Museum

Panagia, Thassos GR-64004

gps: 40.730928,24.729462

тел.: +30 2593 061220

e-mail: thassosoliveoil@gmail.com

web: thassosoliveoil.gr

Фабрика за зехтин от началото на 20. век

Фабрика за зехтин от началото на 20. век

 

Очаквайте продължението

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с о.Тасос – на картата:

о.Тасос

Публикувана на 11/28/13 11:12 http://patepis.com/?p=44067
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване