Полски политици се намесват скандално в Украйна

/Поглед.инфо/ Като страна Украйна е доста разделена и Европейския съюз трябва да действа много внимателно, за да не провокира сериозен конфликт.

„Стоунър“ е книга на годината според Waterstones

Възкръсналият роман на Джон Уилямс „Стоунър“, разказващ за живота на обикновения американец Уилям Стоунър, бе определен за Книга на годината от британската верига книжарници Waterstones, съобщи ВВС. Търговците отличиха романа след като преиздадената му преди няколко години версия направи през 2013-та голям пробив в европейските класации, разчитайки предимно на препоръки „от уста на уста“. След препубликуването...

Как Йордан Заимов възстанови Битолския надпис на Иван Владислав?

/Поглед.инфо/ Наближава годината 2014, когато ще си спомним за смъртта преди 1000 години на цар Самуил, който пада, поразен от сърдечен удар, когато вижда ослепените си 15 000 войници след поражението си в Беласица от византийския василевс Василий ІІ. Ще се върнем в паметта си и към всички тогавашни събития от различен характер в средата на българското царство, което постепенно върви към падение.

Пиян се подписа на акт: „Е... съм си майката!”

/Поглед.инфо/ 34-годишният почерпен пловдивчанин Димитър Желев реагирал доста емоционално на акт, съставен му от полицията за хулиганство, научаваме от в. "Марица".

Свещеници във Варна заплашвани с чистка

Варненските свещеници, които бяха в основата на бунта, довел до касирането на първия избор за Варненски митрополит, са притеснени, че може...

Нападнатата от сириец продавачка със съмнения за счупена срамна кост, отказала лечение

В „Пирогов" е оказана медицинска помощ на продавачката, която беше нападната от чужденец вчера, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов"....

Онлайн наличност в реално време само в obufki.com

Това че делникът ни става все по-забързан, а свободното време е дефицит, не значи, че жените ще направят компромис с любовта към обувките...

Вкарват емигранти от Турция в България с "подводница"

/Поглед.инфо/ Емигранти от Турция са вкарани в България с "подводница", твърдят полицаи. Става въпрос за машини, които се предвижват под вода на дълбочина до 20 метра и побират до 10 души без екипажа, пише "България днес".

Как да извлечем максимална стойност от събитие

Как да извлечем максимална стойност от събитие
Започваме рубриката с няколко съвета за това как да извлечем максимална стойност от конференции, семинари и лекции. На всички предприемачи им се налага да участват в такива събития. Понякога целите[...]

Глоба по снимка и при паркиране

/Поглед.инфо/ Нов, по-прост и ясен текст, предложен в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), избягва казуса с "фаталната запетайка", заради който съдът отменя електронните фишове на КАТ. Това стана ясно, след като на сайта на парламента бе публикуван проекта за промени в ЗДвП, внесен от Министерския съвет, информира "Труд".

Еленчета от шишарки

С достъпни материали заедно с Ива, Вяра и Дари (Страната отвъд дъгата) може да направите eленчета от шишарки...

4,5 млрд. лева ще изхарчим по празниците

Повече от 4,5 млрд. лева ще изхарчим в двете седмици около Коледа и Нова година, изчисляват търговци. Потреблението през декември...

Започна се! Депутати напускат ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Народният представител от ГЕРБ Георги Марков напуска групата на Бойко Борисов и става независим. Молбата му вече е депозирана пред председателя на парламента Михаил Миков.

37-годишен уби с нож съквартирантката си

/Поглед.инфо/ 37-годишният Ивайло Болгуров, убил с нож съквартиранта си след нелепа свада в къща на столичната ул. "Латинка", ще лежи 8 години в затвора.

В София ще ловят бездомни кучета с доброволци

/Поглед.инфо/ Доброволци, организирани от районните кметове, се включват в борбата за намаляване на бездомните кучета в София. Засега пилотният проект на общината е за район “Надежда”, пише “24 часа”.

50 основни идеи. Философия. Бен Дюпре. Разходка извън Пещерата на Платон

В редица спорове с приятели за Живота, Вселената и Всичко останало (както един галактически стопаджия обобщаваше) стигаме до все едни и същи конфликтни точки: за предимствата на теория или практика, тяло или душа, разум или емоции. Често съм обвинявана, че се крия зад чужди теории. Малката, синтезирана енциклопедия на Бен Дюпре (преподавател по класическа литература...

Всеки десети българин и румънец в Германия получава социални помощи

/Поглед.инфо/ Все повече румънци и българи получават помощи в Германия. Всеки десети от тях в Германия получава подобни обезщетения по програмата Харц-4, пише германският в. Frankfurter Allgemeine Zeitung ("Франкфуртер алгемайне цайтунг").

В Китай откриха най-странния терминал в света (снимки)

На международното летище в китайския град Шенжен бе открит нов терминал, който може да бъде определен като най-странния в света....

Съдят Бисеров през януари

/Поглед.инфо/ Бившият зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров ще бъде изправен пред Софийския градски съд през януари 2014 г.,съобщава в. "Стандарт".

Електронната рецепта заменя хартиената

/Поглед.инфо/ Електронната рецепта трябва да замести хартиената до края на 2014 г. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на здравната каса. На него фондът и Българският фармацевтичен съюз подписаха споразумение за сътрудничество при въвеждането на електронната рецепта, съобщи "Стандарт"

Приказката Мароко (3): Водопадите Узуд и Маракеш

Днес звършваме пътешествието на Ирина през Мароко. В началото се качихме на връх Тубкал, после видяхме каньона Дадес и се разходихме из Сахара с камили, а днес ще посетим водопадите Узуд,

Приятно четене:

Приказката Мароко

част трета

Водопадите Узуд и Маракеш

 

 

Ден осми

Часът е 5.30 сутринта и е време за посрещане на изгрева. Времето е ясно и снимки ще има. Изкачваме се отново на близката дюна. Този път вятърът духа по-силно от предния ден, затова търсим завет и подходящ изглед към изгрева.

 

След около 30 минути започват да се показват и първите лъчи, а заедно с тях пълзи и слънцето, за да заеме своето място. Разбира се ние сме заредени с фотоапарати и пози не жалим. Междувременно събирам набързо пясък от пустинята в две шишета за подарък.

Сахара, Мароко

Сахара, Мароко

 

 

След поредицата от снимки, качваме се на камилите и се отправяме към хотела, където ни чака душ и вкусна закуска. А на последната преяждаме подобаващо –  кифлички с канела, козуначени кифлички, солени питки, сладки питки…..и портокалов сок, прясно изцеден, в изобилие. Не можеш да им устоиш!

Похапнали доволно, качваме се отново на буса и потегляме. Днешният ден минава почти в път. Спирки за забележителности не са предвидени. Наш спътник е Абдул, шефът на камиларите. Той ни кани на вкусен обяд в родната си къща, на около 2 часа път от Мерцуга. По пътя спираме в

един огромен магазин, в който се продават най-различни сувенири и предмети, изработени от камък. По камъка личат различни вкаменили се черупки на охлюви. Някога този район е бил под вода. С течение на времето водата изчезва, а морските обитатели се вкаменяват в скалите. Днес от камъка се правят дори мебели -маси, мивки и други. Омар се изкушава и си купува набързо една маса за вкъщи, която му излиза около 200 евро. Добра цена за такава красива вещ.

 

Продължаваме по пътя и не след дълго паркираме в близост до къщата на камиларя Абдул. Той ни прекарва през огромната си градина, сред множество палми, за да ни доведе до двора на къщата. Масата е вече разпъната и започват да се принасят големи плата с вкусни манджи. Запознаваме се и с четири от 7-те му деца. За спомен от тази среща остават подарените ни камили от палмови листа, сръчно наплетени току-що от един от синовете му. След няколко снимки с най-малките момиченца от голямата фамилия, се сбогуваме и потегляме за

Миделт,

където ще пренощуваме.

В късния следобед се добираме до хотела ни Аячи (Ayachi). Той носи името на най-високия връх в околността – Jbel Ayachi, 3 465 м, Висок Атлас. Хотелът е обзаведен в стар стил, а духът на старата аристокрация все още се усеща.

Момчето от рецепцията ни посреща с традиционния марокански чай и новината за Wi-Fi. Възползваме се от последното за бърза проверка на e-meil-и, Facebook и изпращане на някой друг sms. Малкото часове до вечеря прекарваме в бърза разходка из града. Няма почти никакви забележителности. В центъра, пред сградата на полицията и общината, има огромна червена ябълка – символ на града.

 

 

Този регион е добре известен с отглеждането и износа на ябълки. Други срещани култури тук са орех, кайсия, слива, жито, царевица, нар и други найразлични зеленчуци. В града забелязваме и църква – първата, която виждаме откакто сме в Мароко, и няколко гнезда на щъркели. Както и в Маракеш, тук има много щъркели. Момчето от рецепцията ни обяснява, че мароканските щъркели зимуват в Кения.

Така се изнизва поредният ден от нашето пътешествие. Време е за вечеря и сън, защото и утре ни предстои дълго пътуване до Маракеш.

 

 

Ден девети

Ето, че дойде и последният ден, защото утрешният е изпълнен само с полети. Осем дни в Мароко минават като един, толкова бързо, че дори не можем да оъзнаем какво ни се случва. Този ден е отделен за

водопадите Узуд

(Cascades d’Ouzoud, 1 068 м). Още след отдалечаването ни от Миделт, започват да се нижат обширни зелени поля – гледка, която през последните дни беше рядкост, дори на места и липсваше. Минаваме през няколко по-големи града – KasbaTadla и Beni-Melllal, където се забелязват и блокове на фона на традиционните берберски къщи.

Ouzoud Falls, Мароко

 

Други отличителни белези тук са и няколко големи магазина, навярно част от по-голяма верига. След няколко часа път, почти към обяд спираме на паркинга при водопадите.

Водопадите Узуд, Мароко

Водопадите Узуд, Мароко

 

 

 

Мястото е известна туристическа дестинация и това личи -наоколо има доста сергии и капанчета.

Водопадите Оузуд

са високи 110 м и се намират във Висок Атлас, в провинцията Азилал (Azilal), на 150 км североизточно от Маракеш. Тук могат да се видят Зелените градини, мелници, овощни градини и величественият пролом на реката Ел Адид (El Adid), на арабски Реката на робите (Slaves’River). Самата дума Оuzoud идва от берберски и означава “маслина”, заради намиращите се тук маслинови дървета. Местни обитатели са маймуни, които дебнат туристите в ръцете и търсят нещо да отмъкнат за похапване.

 

Водопадите Узуд, Мароко

Водопадите Узуд, Мароко

 

 

След поредица от снимки, покупка на сувенири и бърз обяд, отправяме се към финала на това пътешествие – град Маракеш, откъдето и тръгнахме. На около 2 часа път преди

Маракеш

претърпяваме лека авария с буса. Това налага смяната му с друг, чийто шофьор отново се казва Азис. Всъщност, оказва се, че всички шофьори носят това име. И за огромно съжаление, аварията проваля плановете ни за последна разходка из Маракаш.

Пристигаме към 22 ч., оставяме раниците в хотела и се отправяме за вечерята, която е в едно местно ресторанче на площада Джамаа Ел Фна. Ястията вече са с типичните марокански подправки, т.е. доста люти. Остава ни единствено време за един финален пазар за подаръци от вече затварящите сергии в медината.

 

 

Вече минава полунощ и се отправяме към уникалния

хотел Riad Dar Nakhla,

който е един достоен завършек на тази вълнуваща мароканска приказка, в която ние сме главните участници. Хотелът се помещава в малка къща от 17-и век. Обзавеждането и разположението на стаите те пренася в един съвсем различен свят. Заключването на вратата на стаята става с катинар, а самата врата е като на двукрилен гардероб. На вътрешната стена пък има декоративни прозорчета с решетки и дървени капаци, които гледат към площадката на етажа и съседните

няколко стаи. За баните няма врата, а само завеса. В някои от баните дори има и  прозорец, през който гостите могат да наблюдават и без да искат какво става вътре.

 

Маракеш, Мароко

Маракеш, Мароко

 

След кратки разяснения за утрешния план на прибиране, отправяме се по стаите, за да стягаме багажа и лягаме. Последен сън на мароканска земя!

 

 

Ден десети

Тази сутрин е тъжна. И въпреки приятнатаобстановкана терасата на хотела, където ни чака закуската и откъдето се наслаждаваме на Маракеш отвисоко, настроението не се подобрява особено. Музиката пък ни осигурява Момчил, който изпълнява няколко рок-парчета на една от китарите, които висят по стените.Часът е вече 9 и е време за  тръгване. Настъпи денят, в който казваме ЧАО на Омар и Мароко с надеждата един ден тази приказка да се повтори.

Мароко

Отново сме на летището в Маракеш, откъдето ни чака дълго прибиране към родната България. Чао, Мароко,и до нови срещи!

 

 

 

Край

Автор: Ирина Салчева

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Мароко – на картата:

Мароко

 

 

Бихме британците!

/Поглед.инфо/ Само България успява да бие Великобритания по пристрастяване към телевизията, пише британският вестник The (Daily) Mail ("Дейли мейл").

Почина братът на Любо Нейков

Масивен инфаркт е покосил 44-годишния инженер Цветан Нейков - брат на актьора Любо Нейков. Това съобщиха близки до семейството на...

Зъл гений: Хастара краде джип за 10 секунди

Безскрупулен единак и зъл гений. Така в ъндърграунда описват 29-годишния Асен Колев-Хастара. Легендарният автокрадец няма много приятели,...

В Македония изгониха момче от клиника, защото е българче - то почина!

/Поглед.инфо/ „Къде си, бе, българин? Хайде изчезвай от Клиниката по хематология! Ходи да се лекуваш в София!".

На първо място сме по страдание

/Поглед.инфо/ През 2012г. за трета поредна година България се е наредила на първо място в света по „страдание”, посочва проучване на Gallup International (Галъп интернешънъл).

На първо място сме по страдание за трети път

/Поглед.инфо/ През 2012г. за трета поредна година България се е наредила на първо място в света по „страдание”, посочва проучване на Gallup International (Галъп интернешънъл).

Юлия Георгиева: Изгнаниците на България

Няма как да не ти се свие сърцето, когато погледнеш безкрайната опашка от възрастни хора пред социалната кухня. Хората стоят и...

Пластмасова фиба хит сред обриджиите на банкомати

Предколедно групите, източващи банкомати, са ни приготвили нова изненада. Нововъведение, използвано от крадците, им помага да припечелят...

За седма поредна година: 400 варненци в нужда разчитат на топла супа и парче хляб

Юлия Георгиева Фото Румен Сарандев 400 варненци на ръба на оцеляването всеки ден ще получават купа топла супа и парче хляб през...

Най-накрая! Whatsapp обновен за iOS 7

Най-накрая! Whatsapp обновен за iOS 7
Е, едно от най-любимите приложения на притежателите на умни устройства получи следващия си ъпдейт за iPhone. Новият дизайн е съобразен с iOS 7 – много бяло, изчистени линии, кръглите аватари[...]

Центърът и част от "Виница" остават без вода

Поради аварии днес без вода ще останат абонатите в района на горната зона на кв.Виница до 19 часа Припомняме, че във връзка с плановия...

Георги Илиев: Надиграхме Левски!

Халфът на Черно море и националния отбор на Черно море Георги Илиев заяви, че правилната селекция и добрата работа на треньора Георги...

Парламентът гласува извънредно бюджет 2014 г.

Парламентът ще заседава извънредно. В дневния ред на заседанието е предвидена една-единствена точка - обсъждане на второ четене на...

Вашият хороскоп за днес

Овен Засилват се маниакалните депресии, обърнете внимание на близките с проблеми. Ден на призив, отворени са каналите към други светове....

Фискалният резерв в края на октомври е 4,9 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към 31 октомври 2013 г. е отрицателно в размер на 443,0 млн. лв. ...

Salt Creek Ballet представляет: “Щелкунчик”

14 и 15 декабря танцевальная компания SaltCreekBallet представляет бессмертный балет П.Чайковского “Щелкунчик”. Он поставлен выпускниками Вагановского училища (ныне – Академия русского балета имени А.Вагановой), бывшими солистами балета Малого (ныне – Михайловского) оперного театра, педагогами-балетмейстерами Жанной Дубровской и Сергеем Казадаевым в лучших традициях русского классического балета. В спектакле принимают участие ведущая солистка Бостонского балета Миса Куранага и солист Хьюстонского балета Илья Казадаев, а также студенты Школы при Salt Creek Ballet. Миса Куранага родилась в Осаке (Япония), училась в Школе американского балета в Нью-Йорке. С 2003 года – в компании Boston Ballet, ...

Chrome с нови правила за Chrome Web Store

Google Chrome
Дразни ли ви да губите време в изтегляне на приложения, които се оказва, че не Ви вършат работа? Chrome Web Store скоро може и да ви накара да забравите за[...]

Windows Phone с 10% пазарен дял в Европа

windows-phone
Според скорошен доклад Microsoft има 10.2% дял от пазара на смартфони в Европа. Във Великобритания ситуацията е още по-добра – там компанията е с дял от 11.9%.  Смартфоните от серията[...]

Маркетингов план и защо е добре да го имаме

Маркетингов план и защо е добре да го имаме
Темата е огромна, но ние с вас не пишем учебник и затова изчерпателността ще оставя за икономическите университети, без да умножаваме същностите повече от необходимото.  И тук задължително трябва да[...]

VSCO Cam за Android излиза днес

VSCO Cam за Android излиза днес
Когато нямам фотоапарат подръка, снимам с iPhone. Когато снимам с iPhone, паля VSCO Cam. Приложението е пъргаво, използва се лесно, а изборът от филтри е толкова богат (с in-app покупки),[...]

Galaxy Note 4 може да бъде с 20-мегапикселова камера

galaxy-note-3j1
Слухове гласят, че Samsung Galaxy Note 4 ще бъде с 20-мегапикселова камера. Поводът за тях е, че компанията разработва нов 20-мегапикселов модул на камера за втората половина на 2014 г.[...]

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване