12/07/13 12:30
(http://www.gorichka.bg/)

Над 700 еко-активисти са били убити в света за последните 10 години

kensarowiwa

В началото на ноември отбелязахме 18-годишнината от съртта на Ken Saro-Wiwa, писател и активист. Той и осем негови колеги бяха убити от нигерийското правителство заради продължителните им опити да възпрат добива на петрол от Royal Dutch Shell в земите на племето Огони в делтата на река Нигер. След години на заплахи и тормоз, през 1995 нарочен съд отправя фалшиви обвинения на активистите и без процес ги осъжда на екзекуция. Макар и общественият отклик освен голям да е и интернационален, присъдата е изпълнена.

Организацията за защита на човешките права Global Witness разкрива, че това изобщо не е изолиран случай. През последното десетилетие са били убити повече от 700 активисти, а можем само да гадаем колко хиляди са били тормозени, бити, насилвани. Заради опитите си да възпрат разрушителните действия на някои компании. Множество случаи са от страни, известни с брутално липсващата си политика за опазване на човешките права – Шри Ланка, Гватемала, Демократична Република Конго. Но за огромно учудване повечето нападения над активисти се случват в държави с демократично избрани правителства, като Бразилия, Мексико и Филипините, държави, подписали международното споразумение за защита на човешките права.

Грубото потъпкване на права и изострени реакции от страна на различни правителства продължават със страшна сила. На 19 септември тази година в Русия бяха арестувани членовете на Arctic 30, организация, състояща се от 28 активисти на Greenpeace и 2 журналисти на свободна практика. Те бяха хвърлени в затвора след мирен протест срещу добива на нефт в Арктическо море; опитали са се да окачат банер на една от сондите. За това тежко престъпление бяха държани в затвора 2 месеца, последен от тях бе освободен Колин Ръсел, след 71 дена зад решетките. Сега им предстои процес по скалъпени обвинения в пиратство и тежко хулиганство. Групата се опита да защити всички нас, всъщност, така че опитай и ти да защитиш тях, като се присъединиш към призива на Greenpeace за отпадане на обвиненията.

Повече за доклада на Global Witness

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване