12/09/13 20:06
(http://www.gorichka.bg/)

Гласувай за зелена сграда на годината за България

Националният конкурс „Сграда на годината“ е в ход. В категория „Сгради с елементи на зелена архитектура“ има цели 4 участници с присъствие, съобразено и с непосредствената, и с цялостната околна среда. Особено ни харесва фактът, че освен прокрадващото се зеленеене, в повечето от сградите е вложена и наричаната от нас „истинска аритектурна промисъл“ – синергия на дизайн и функция, тъй често ненамираеми при строителите на съвременна България. Ето ги, подредбата е непроизволна:

 

Детски екостационар „Бели брези“

C_f959271e5152ccd51c3146ca1c94057a

Детски екостационар “Бели Брези”

Информационен, образователен и изложбен център, сградата в Природен парк „Витоша“ е съвсем нова, изградена по проект на ЕС „Възраждане и запазване на традиционни строителни техники и умения, използвани в България”. Изглежда страхотно и с радост бихме завели децата си там. Използвани са естествени строителни материали: камък, дърво, непечена глина и слама. Идеята е самата тя да служи като демонстрация на традиционни и екологични сторителни методи;          в процеса на случването й са приложени строителни техники с екзотични имена от неблизкото минало: каменна зидария, паянтови дървени конструкции, стени от непечени тухли (кирпич), стени от плет, стени от коб, дървен гредоред с глинен пълнеж, покрив от дървени шиндли, глинени мазилки и др. Дървените трупи са добити при санитарното почистване на гората. Отоплението е със зидана печка и въздушно-подово отопление.

 

Академична база София на Европейски колеж по управление

D_e5708de95ffeeabce48364936ac42ced

Европейски колеж по управление, клон София

В представянето на сградата четем, че „вложените материали и инсталационни системи правят сградата „устойчива“ и „зелена“, с поглед към бъдещето, каквото е и предназначението й.“ Чудесна аналогия, подкрепена от естествено осветление от тавана по системата „sun pipe” и подходящ избор на дограма с високо ниво на светопропускливост; сградата е с нискоенергийно потребление, обусловено от качествена топлоизолация, напълно автоматизирания контрол на отоплителната вентилационна термопомпена инсталация и диодното осветление.

 

Strand, Бургас

C_adfaf788c5e539fb37c9c8e25c6d4a38

Странд мол

Най-сетен и тук си имаме разчупен мол по подобие на немалко популярните „на Запад“ шопинг-градчета. Ако трябва да харчим за стоки със съмнителна за битието ни потребност, по-добре да го правим на открито, нали. На площ от над 60,000 кв.м. Странд съчетава какво ли не, като сме високо впечатлени от „най-голямата изложбена площ за графити на закрито в Европа“, което всъщност е една прекрасна употреба на паркинг-пространството. Използвано е от 20 артиста понастоящем, като идеята е да се установи ежегоден графити-конкурс. Не по-малко впечатлени, но пък особено скептични сме към достиженията на техниката, намираеми там, например 4D киното, в което, казано е, майките могат да гледат филм заедно с нероденото си бебе. Ако на някого му дотежи, отива да се разходи из 4-те разкошни градини. На тема „зеленост“ освен с тях молът се гордее особено и с факта, че е изграден в съответствие с утвърдени международни стандарти за устойчивост „BREEAM EUROPE” и е отличен на шестия годишен форум за енергоефективни практики в управлението на сграден фонд.

 

България мол, София

C_0822e7233c9b099b4b872203114caebf

Атриумът на България мол

Погледнато от хубавата страна, явно моловете и тук се стремят да ги строят все по-добре. Кандидатурата на този конкретно гигант е обусловена от енергоспестяваща активна термодинамична рекуперация, за първи път приложена в България за подобен обект, отопление, вентилация и климатизация на пасажите
посредством водоохлаждаеми рууфтопи. Атриумното пространство вероятно също играе своята роля в намаляване на енергийния разход. Молът е с BREEAM сертификат за намаляване негативното въздействие върху околната среда,

Гласуването на публиката е отворено до 11 декември, така че имаш време да дадеш едно ЗА.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване