12/12/13 18:52
(http://www.gorichka.bg/)

Как изоставените къщи в Милуоки се превръщат в градски ферми

HomeGrownLogo

Дори преди финансовата криза Милуоки страда от опасно високи нива на безработица. Вместо обаче кротко да констатират тъжните факти и вяло да повдигат рамене, управниците на „най-бедния град в Америка“ измислят 10-годишен план за устойчиво развитие. Част от него е инициативата по превръщане на иззетите от банките къщи в центрове за производство, преработка и дистрибуция на храна. Тим МакКалоу, едно от основните действащи лица в общината, заявява:

„Целта ни е да предизвикаме генерална промяна в начина, по който градовете се справят с празните площи.“

Чрез ръководената от него инициатива Home Gr/Own 2 700 празни терена и 1 600 иззети къщи се трансформират, за да бъде постигната целта: установяване на чисто нова икономика, базирана на производството на храна в града. Обединявайки над 10 програми за развитие, инициативата амбициозно се стреми да разреши наведнъж няколко от най-наболелите проблеми на Милуоки, сред които са безработицата, неизплатените ипотеки, цялостния упадък на града. Общината ще предостави безплатни обучения, субсидии, инструменти и по всякакъв начин ще насърчава реализацията на новата местна продукция на фермерски пазари и директно към ресторанти и магазини. Ето така ще изглежда един квартал след ефективната имплементация на плана.

„Случва се съвсем наистина. Хората не се боят да се изцапат.“

Като част от всичко, има и чудесен наръчник за претворяване на изоставени терени в процъфтяващи стопанства. Прегледайте го.

В София сме отвикнали да чуваме за подобни смислени, смели и в същото време прости инициативи на общината, така че добрият пример винаги е полезен.

Общинската инициатив Home Gr/own

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване