Этот учитель — настоящий гений!

Профессор экономики из одного колледжа рассказал, что у него никогда не было ни одного «провалившего» курс студента, но однажды его курс «завалила» целая группа. Эта группа настаивала, что идея социализма Обамы действительно является великолепным уравнивающим фактором, при помощи которого никто не будет бедным и никто не будет богатым. Тогда профессор сказал: «Хорошо, мы проведем в вашей группе эксперимент в соответствии с планом Обамы». Ваши оценки будут усреднены, то есть все студенты в группе будут получать одинаковую оценку, так что никто не получит 2, но никто и не получит 5…

Леко е намалена видимостта по Аспаруховия мост

Леко е намалена видимостта по Аспаруховия мост във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Трафикът в посока центъра на Варна...

Кървав обир в Москва: Въоръжени отмъкнаха 48 млн.рубли и убиха охранител (видео)

Бум на банковите обири отчита руското вътрешно министерство предновогодишно. В Москва още издирват обирджиите, които отмъкнаха 48 млн....

Дядото Мраз от Благоевград

Димитър Благоев не е от любимите ми исторически фигури, въпреки че съм посещавал родното му място – Загоричани (сега Василиада) и съм бил на мястото, където местните твърдят, че е била неговата родна къща. 

Загоричани (Василиада)

Предполагаемото място на къщата

Също така смятам, че той не е толкова проблематичен като историческа фигура, колкото е проблематична интерпретацията му, която ни завеща комунистическият режим. Благоевград носи неговото име, защото той е единствената фигура от този мащаб, свързана с българското и с международното социалистическо и комунистическо движение, родом е от тази част на България, някога в миналото е имал възгледи по македонския въпрос, съвпадащи с текущата политика на БКП, а името на Георги Димитров вече е било заето.  

Аз съм родом от Загоричане, а между другото не съм и българин, а македонец, по-точно съм македонски славянин! (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония, като славянска земя, която ще има собствено управление! (Смях в залата)!“ (от тук)

Въпреки всички интерпретации на боядисания паметник на Благоев в Благоевград, които варират в трите си обичайни форми – „вандализъм“, „изкуство“, „политически протест“, оцветеният като „дядо Мраз“ паметник направи нещо добро – повдигна още няколко въпроса в общественото пространство – за реалната историческа роля на Димитър Благоев, за оценката на пред–болшевишкия период на социалистите в България, както и мястото на социалисти и болшевики в македонското революционно движение и в създаването на съюзната република Македония в състава на Югославия. 

Личното ми мнение е, че това е политически протест – така интерпретирам идеята на украсата, че „Дядото“ Мраз носи на сегашното правителство, което се смята на думи за негов идеен наследник, ОСТАВКА. Неособено удачен, обаче, защото горните въпроси са тежки и още не са изяснени напълно. Но изглежда това ни е участта – да опитаме да постигнем мир с цялото си минало наведнъж, щом не го направихме постепенно.

Снимка: Ники Караколев

Няма да имам място да ви споделя всичко, което мисля по въпроса, затова сега публикувам спомена на Царевна Миладинова, дъщеря на Димитър Миладинов (да, един от двамата „братя Миладинови“, които са повече от двама) за нейната случайна среща във влака с Димитър Благоев.

„...Ние се намерихме веднага в един голям вагон с няколко отделения, в които въпреки лятното време бяха наслагани самовари, а около тях – куп насядали мъже, жени и деца. Нашата група се запъти към едно от по-малките отделения, в което бяхме въведени. Там трябваше да бъдем представени на двама пътуващи българи, погрижили се да се настанят предварително, за да запазят места и за нас. Единият от тези съпътници бе широколик, твърде къс на ръст, с черна дълга брада, която не отговаряше на едва ли не младенческото му лице, а другият – сух, слаб, с подвижни живи очи и доста високо чело. И двамата седяха насреща до малките прозорчета и беседваха разпалено.

Не помня кой ни въведе и кой ни запозна с тези млади българи. Но спомням си, те и двамата като ни видяха, скочиха от местата си, погрижиха се да бъде прибран багажът ни и скоро ние, трите българки, завършили образованието си и пътуващи за родните места, станахме добри събеседници и узнахме техните имена.

Първият бе Димитър Благоев [1], учил някъде из Русия, къде – не зная. Той се каза родом от костурските села из Югозападна Македония. Какво бе учил този на вид толкова оригинален младеж, нищо не мога да си спомня в тоя момент. Зная само, че той бе твърде краен в политическите си убеждения. Чух даже да се произнася прозвището му "нихилист".

Нихилистите по онова време бяха низвергнати от руското общество. Смятаха ги за опасни и ги преследваха. Благоев говореше буйно. Търсеше винаги да уязви богати и властници. Особено ненавиждаше тези, които изпращаха съмишлениците му в Сибир. Той самият бил неведнъж преследван поради крайните си убеждения.

Трябва да кажа тука, че такива и подобни разговори не бяха нещо ново за нас. Още в киевския Левашовски пансион и в гимназията бяхме чували да се говори за руския нихилизтм. Тогава социализмът не бе още много на мода.

Нихилисти е имало и ученички, за щастие – нито една от българките. Колкото до някои млади българи, слушахме, че са се били увлекли в пътя на крайностите, а някои от тях, от ония времена още, отнасяха тази евтина стока със себе си и в България. От устата на млади момичета рускини, наши съученички, неведнъж се чуваха проповеди за бунт против учители и учителки. Когато това достигнеше до ушите на учителите ни, тези проповеднички биваха наказвани и уволнявани.

Насреща, в другия ъгъл на новия железнопътен вагон, върху една торба спеше един снажен русин, по всяка вероятност – помешчик. Благоев често показваше на него. Наричаше го "бездушна твар", напълнил торбата си с "рубли". Младият българин бе готов едва ли не да държи цяла реч против този безгрижно спящ човечец, без да го познава, без да знае нищо за живота му.

На Благоева отговаряше вторият наш съпътник, за когото чухме, че бил Трайко Китанчев [2] от Ресен. Колкото този втор наш спътник бе слаб и сух, толкова той ни направи впечатлението на смел защитник на здравите български убеждения. За него проповедите за руския нихилизъм нямаха никакво значение. Китанчев забравяше и Русия, забравяше и целия свят. Нему не влизаха в работа вътрешните раздори сред руското общество. Той не искаше да знае нито за крутите мерки, които взимаха руските управници против разпространяващия се руски нихилизъм, нито за страданията на эаточениците в Сибир. Трайко Китанчев говореше само за освобождението на българския народ в Мизия, Тракия и Македония – трите географически понятия, трите големи български области, съдбата на които по онова време вълнуваше нашата просветена младеж; доколкото я имаше и доколкото тя влизаше в контакт с руската мисъл и с руските намерения да се помогне за освобождението на българския народ.

За този млад разпален патриот свободата на родината бе всичко. Той укоряваше руските нихилисти и техните последователи като събеседника си Благоев и ги наричаше бъдещи разорители на народа си. Колкото и да бе нервен в обясненията, Китанчев имаше и нещо свежо в себе си. Когато Благоев не разбираше от дума, Китанчев махаше с ръка и ставаше весел и пускаше една след друга шегите. Тези шеги твърде много забавляваха нас, младите абитуриентки, но дразнеха "нихилиста" Димитър Благоев.

Тия спорове и тия разговори бяха безкрайни през целия път от Киев до Одеса. Ние бяхме вече престанали да ги следиме. Нас ни занимаваха нашите мисли. Ние си мислехме за родния край, за майка, за учебното дело, което ни очакваше. Но ние не скривахме, че сме на страната на Китанчева. С желанията и стремежите си той бе толкова близък до идеалите на целокупния български народ, до болките му, до нуждите му. Пък той бе и по-внимателен към нас, присъствувашите млади българки. Той говореше за освободителното движение, за Букурещ, за българските дейци там. Често шеговито подмяташе на мен и на Царачинска, че ще пътуваме за Цариград при "патрици и владици". Споменаваше името на Петко Каравелова [3], който по същото време бил на учение в Русия. Носталгията, която ние всички имахме за България, бе безкрайна. Нашият копнеж бе час по-скоро да стигнем дома.

Слава богу, Одеса тури край на споровете на двамата млади българи.

Дълги години по-късно научих за съдбата на двамата съпътници. Димитър Благоев бил станал водител на тесните социалисти в България, а Китанчев, по образеца на всички будни умове, възпитани в духа на букурещката школа, по-късно стана водител на първата македонска революция [4], а именно на тая откъм деветдесетте и пет години на миналия век.

Рошавият "нихилист" Димитър Благоев от 1874 година не бил се много изменил до края на живота си – толкова силно е била подействувала руската "нихилистическа школа". Щом си спомнех за Благоева, все ми е идвал на ума спящият помешчик с "пълната торба рубли".

Китанчева срещнах много по-късно като учител в Солунската гимназия. След учителството си в тая първокласна българска гимназия Китанчев, както е известно, вдигна казаното македонско въстание в Пирина през 1895 година и с това и той на свой ред оправда придобитата от най-млади години руска националистическа и славянофилска школовка.

Не помня закъде заминаха Китанчев и Благоев от Одеса, но тук те се отделиха от нас почти скарани...“


колаж – Благовест Цветанов.


Инфаркт удари китаристът Иван Стоянов от „Шуото на Слави”

Китаристът от "Ку-ку бенд" Иван Стоянов е получил инфаркт преди няколко дни, научи блиц. Състоянието на музиканта вече е стабилно и той е...

Какво никога не трябва да питаме мъжете?

Ние, жените, обожаваме да разпитваме мъжете за предишните им връзки, за истории от детството, за приятелите им и общо взето за каквото се...

Почина работникът, обгорен най-тежко в „ЛУКойл Нефтохим”

51-годишният Валентин Стоянов, който беше с най-тежки изгаряния при инцидента в „ЛУКойл Нефтохим” на фаталния 13 декември, издъхна навръх...

Тест: Проверете своята интелигентност

Предлагаме ви 20 въпроса, каквито се срещат в официалните IQ тестове на МЕНСА, пише obekti.bg. 1. Мария и Павел изяждат общо 60 шоколадови...

Вижте едно уникално писмо до съпругата от любовницата

На връх Коледа прочетете едно уникално писмо до съпругата от любовницата, поместено в jenite.net. „Не знаеше за мен, нали? Понякога радарът...

Eто как ще изглежда планетата без нас. Гледки, от които ще настръхнете!

Апокалиптичните истерии, които ни завладяват през няколко години, според нас са плод на нечий гениален корпоративен ум, търсещ нови...

Към шефа на Хелзинския комитет: Защитавате бандите

/Поглед.инфо/ Вие и вашият комитет защитава бандите, които тормозят и тероризират българското население. Така се обърна юристът и бивш политик Павел Чернев към председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в сутрешния блок на Нова тв.

Перничанин скочи на полицаи: „Каиши! Ще ви убия!”

Глоба от 250 лева отнесе перничанинът Тодор Й., защото нарекъл полици тъпаци и каиши. Инцидентът станал на 13 октомври тази година на улица...

Андреа се подигра с Николета навръх Коледа. Подари й пуловер с еленови рога

Дори най-светлите християнски празници не успяха да укротят Николета Лозанова и фолк певицата Андреа. Двете звезди се хванаха за косите...

Черна Коледа в Перник: 50-годишен мъж се хвърли от балкона на блок

Мъж се самоуби, хвърляйки се от блок на улица „Струма” в центъра на Перник, съобщи zaPernik.com. Мъжът вечерял със семейството си, но се скарали....

Митрополит Йоан ще отслужи свети литургии в четири града

Програмата на новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан за следващите дни включва посещения в Шумен, Търговище, Провадия и...

Облачността днес ще е значителна

/Поглед.инфо/ Облачността днес ще е значителна, но само на отделни места в югозападните райони е възможно да превали слаб дъжд. В крайните северозападни райони преди обяд все още ще има мъгла. Над източната половина от страната ще преобладава слънчево време.

Оставката на Борисов отключи нов политически процес

/Поглед.инфо/ За България събитието, което бележи годината, безспорно е начинът по който се случи оставката на правителството и характерът на последвалите избори. Оставката на правителството на Бойко Борисов отключи нов политически процес. В международен план важно събитие е политическата криза в Украйна и ядреното споразумение с Иран.

7-месечно бебе издъхна на автогарата в Белица

7-месечно бебе издъхна по неизяснени причини тази нощ. В 3.30 часа от автогарата в град Белица е подаден сигнал за бебе в тежко състояние,...

Без пострадали в 11 катастрофи през денонощието

11 катастрофи са регистрирани във Варна и региона през изминалото денонощие, съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният служител в КАТ...

До 50 метра е намалена видимостта в повечето райони на Варненска област

До 50 м е намалена видимостта, поради мъгла в повечето райони на Варненска област. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Областно...

Затвориха пристанище Варна-Запад заради мъгла

Пристанище Варна-Запад е затворено за кораби поради намалена видимост от мъгла, съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Координационния...

Промоция! Зуека и Рачков струват 6500 лева за участие на Коледа

Господарите на ефира Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека струват по 4000 лв. поотделно и промоционално 6500 лв., ако бъдат поканени за...

Шофьор уби 20-годишен на пешеходна пътека

20-годишен мъж почина след пътен инцидент край разложкото село Бачево. Това съобщи за Фокус дежурният полицай от ОД на МВР Благоевград....

Ранен, но разлютен сенатор, прогони трима бандити, нахлули в дома му

Уругвайският сенатор Хорхе Саравия, който през 2014 г. смята да участва в президентските избори, бе ранен при нападение в дома му от...

10 неща, които промениха живота ни през 2013 година

1 Танцът харлем шейк Няма човек, който да не е чувал за този танц, подлудил света през 2013 година. Водещ началото си от далечната 1981 година...

Около 5 градуса е температурата във Варна

Около 5 градуса е температурата във Варна тази сутрин по данни на НИМХ. Над Черноморието днес ще има разкъсана облачност, над южната част -...

Нова буря заплашва Европа

Нова буря застрашава района на Ламанша след стихията, която бушува сега във Великобритания, Северна Европа, части на Франция и дори...

Последната оцеляла къща – сама и горда (снимки)

Някога тези къщи са били част от дълга поредица жилищни сгради и изпълнени с глъчката на улицата и забързания ежедневен живот, пише Bored...

Отбелязваме Деня на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят на Бащата, пише obekti.bg. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и...

27 умряха в САЩ и Канада от студ и отравяне

Броят на загиналите при извънредните ситуации, свързани с обилните снеговалежи, градушки и торнадо в САЩ и Канада, достигна 27 души,...

Зарадваха с коледен подарък самотно живеещи майка и дъщеря

Национално движение „България си ти” направи коледен подарък на самотно живеещи в Добрич майка и дъщеря, предаде кореспондентът на...

Победителката в „Х Фактор” Жана с концерт във Варна

Броени дни след като спечели риалити формата по Нова тв – „Х Фактор”, Жана Бергендорф ще гостува във Варна. Тя ще се включи в празничен...

Нова телевизия сгафи с "Българската коледа"

С досаден гаф стартира прякото предаване на Нова телевизия от “Българската коледа”. Малко след началото на концерта в 20 часа изведнъж се...

Ето какъв трябва да бъде идеалният мъж

Ако идеалният мъж един ден реши, че иска да търси своята голяма любов в сайт за запознанства, то неговият профил щеше да изглежда така,...

Кои са най-ревнивите жени според зодията?

Ако ви кажем, че повечето жени са супер ревниви, едва ли ще се учудите. Но някои го правят в умерени граници, а други избухват и от невинен...

Как да си направим Star Wars снежинки

Коледа е. Без съмнение искате да украсите елхата или стаята си по нестандартен начин, пише obekti.bg. Ако сте фенове на „Междузвездни войни“,...

Ревнива седмокласничка запали война в елитно столично училище

Все по-често научаваме за какви ли не неприсъщи за деца престъпления, дори за убийства! Помните как преди време две ученички убиха...

Слънце грее над Черноморието (прогноза за времето)

Над Черноморието днес ще има разкъсана облачност, над южната част - до предимно слънчево. Вятърът от югоизток ще се усили до умерен....

Днес величаем св.Богородица, родила Спасителя

На следващия ден след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да...

Американски мошеник мамил яко родни ВИП-ове. Заплашен е от 75 години затвор

Американският „инвеститор“ Алън Фредерик Уичтендал е мамил години наред българи и янки да купуват акции на компанията му „Ню Вижън...

Вашият дневен хороскоп

Овен: 21 март – 20 април Денят разкрива хубави възможности за вашата реализация, но е твърде вероятно повечето от родените в зодията да...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване