Откриха обгорял труп в кола край Пловдив

Изгорял труп бе открит в кола тази сутрин в пловдивското село Градина. Возилото също е овъглено, уточняват от полицията. Служителите на...

Външнополитическата интуиция на Путин

/Поглед.инфо/ Руските експерти са на единно мнение, че изминалата 2013 година беше ознаменувана с триумфална победа на руската дипломация. Москва постигна успех в конфликтите около Сирия, Украйна и Иран. През следващата година експертите прогнозират мирно разрешаване на конфликта в Сирия, нарастване на напрежението в Афганистан, а в Западна Европа - успех на десните политически сили в изборите за Европарламент.

Каквото направиш, това ще ти се връща

От новата ми книга с български легенди и митове, преразказана в съкращения.

Едно време Господ ходел по земята – да види как живеят хората. Богаташите се надпреварвали да го канят на гости, че да се похвалят със стока и имот. Решил и един беден човек да го покани у дома си. Добре, но те били такива сиромаси, че имали в къщи само малко брашно и една кокошчица. Казал той на жена си какво е решил, та да замеси една баница и да направи малко брашнена каша. Жената се възпротивила - де се е чуло и видяло да се канят гости на брашнена каша?! Но мъжът настоял на своето, решил да заколят и кокошката.
Това, което сиромасите не знаели, било, че Господ, като не успявал да види всичко по земята, повел със себе си и светиите. Тъкмо мъжът бил подгонил кокошката по двора да я колят и къщата се напълнила с народ. Господ, като видял каква сиромашия е легнала у тях и колко са притеснени домакините, благословил трапезата и яденето стигнало за всички, даже гостите похвалили стопанката каква вкусна баница е омесила.
Почерпили се каквото се почерпили и Господ попитал мъжа какво да ги благослови, от какво имат нужда.
– Господи, – отвърнал беднякът, – ние в тоя живот не видяхме прокопсия, барем да ни запазиш една рогозка в рая, та поне там да видим добро.
Господ обещал да им запази рогозка в рая на най-хубавото място. През това време свети Петър смушкал стопанина да не е такъв ахмак, ами да поиска от Господ да му посади вълшебна ябълка. Сиромахът поискал и нея и Господ му дал ябълката и едно тесте вълшебни карти. Ябълката благословил да ражда много и вкусни плодове и който посегне да ги откъсне, да залепва за нея и да не може да се освободи, докато стопанинът не каже. А тестето карти било такова, че с него да победи и най-големите майстори в играта.
Тръгнал сиромахът с божия дар по селата. Търсел комарджии и ги предизвиквал, та за кратко време понатрупал пари и си купили стока и имот. Но още не бил успял да им се порадва, когато един ден се явил архангел Михаил да му взима душата. Помолил го човекът за отсрочка, но архангелът отвърнал, че с него пазарлък не става.
– Добре, – рекъл селянинът,  – остави ме поне да се простя с жената и стоката.
Архангелът разрешил и докато чакал, понечил да си откъсне една ябълка от дървото. Както посегнал, така и залепнал за него. Почнал да вика стопанина да го освободи.
– За какво да те освобождавам, като си дошъл да ми вадиш душата? – рекъл човекът. – Барем 10 години отсрочка да ми дадеш, че да те пусна.
– Не 10, 30 години ще ти дам, само ме пусни, че сума работа ме чака!
Пуснал го човекът, а като минали 30-те години без повече пазарлъци поел с него към рая. Хубаво, обаче пътят минавал край ада и като се озовали там, дяволите се подали и почнали да дърпат човека към предизподнята. Архангхелът теглел към рая, ония към ада и най-накрая дяволите победили. Като се озовал човекът в ада, поискал да дойде най-големия майстор на картите да се надиграват. Дошъл тарторът на дяволите и се хванали да играят, като облогът бил, ако човекът победи, да го пуснат да иде в рая. И той победил. Предложил още една игра – ако бие, да вземе още една осъдена душа със себе си в рая. Така освободил 12 души. Накрая дяволите се ядосали и го изхвърлили с освободените души от пъкъла. 
Поели те към рая и потропали на портите.
– Чакайте да ви видя кои сте, че още не съм отворил тефтерите – рекъл свети Петър.
– Какво има да гледаш, – отвърнал човекът, – не помниш ли, като идвахте у дома, че Господ ми обеща една рогозка в рая?
– Ти ли си бе, грешнико? – възкликнал свети Петър. – Добре, ама имаш запазена само една рогозка в рая. Ти можеш да влезеш, но другите да се връщат, откъдето са дошли.
– Брееей! – викнал човекът. – Значи аз поканих един, дойдохте 12 и всичките ви срещнах в сиромашката си къща. А тук имате цял рай и не можете да приемете 12 души?!
Свети Петър се засрамил и ги пуснал всичките.
Каквото направиш, това ще ти се връща, ако ще и да е на оня свят!


Чака ни пролет на Нова година

/Поглед.инфо/ С пролетни температури ще посрещнем Нова година в цялата страна, съобщи Петър Янков, шеф на метеорологичния център ТВ-МЕТ.

Ново тълкувание на Нострадамус вещае Трета световна война през 2014-а

Шокиращо тълкувание на предсказанията на Нострадамус прави инженерът от Украйна Александър Лазарев. През настъпващата 2014-а ще бъдат...

Паника сред бежанците у нас заради имунизации

/Поглед.инфо/ Скандалът с нашите медици в Либия, който отдавна вече заглъхна, а нашите лекари и сестри бяха оправдани, се оказа, че все още плаши имигрантите от Близкия Изток.

Честност за пример: Безработен ром намери портмоне с пари и го върна

Безработен ром от село Златна нива намери изгубени портмоне с пари и го върна, без да вземе и стотинка. В навечерието на Коледа Здравко...

Варненската библиотека обяви Дни без глоби

По време на празниците Варненската библиотека се опитва да събере своите изгубени книги и обявява Дни без глоби. До 25 януари догодина...

Цената на марковите парфюми падна до тази на ментетата

Цените на марковите парфюми паднаха до тези на ментетата. В големите търговски центрове 100 мл луксозен аромат върви по 30-40 лева, колкото...

Митрополит Григорий се води управител на 8 манастира в епархията си

/Поглед.инфо/ Великотърновският митрополит Григорий се води управител на 8 манастира в епархията си, установи проверка на “Труд”.

ТВ гафовете през годината

/Поглед.инфо/ Никой не е безгрешен! Това е безспорно! Но нашите политици, новинари и медийни лица понякога надминават с много границите на понятието „грешка-човешка“. Те канят по концерти покойници, клонират се в няколко телевизии едновременно, спъват се, падат, пак стават, пише HotArena.net.

Пълен абсурд! Здравна наредба праща мъже на гинеколог

Поправка в здравна наредба праща мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение при гинеколозите,...

Крадци наръгаха с нож 43-годишен, който бранел дома си

43-годишният Костадин Лазов е настанен в реанимация на хирургичното отделение в общинската болница в Дупница, след като е намушкан с нож в...

Пироман подпали ферибот с 950 пътници

Полицията задържа мъж, който е заподозрян за палеж на борда на ферибота MS King Seaways в Северно море край бреговете на Великобритания. Той е...

Хороскоп за 29 декември: Внимавайте в общуването с близките

Овен Далеч не всички Ваши желания през това денонощие могат да се изпълнят. Свободата Ви ще бъде ограничена от правилата на поведение(...

Времето: Денят започва с мъгла на Източна България, после – слънчево

Днес по поречието на Дунав, на места в Лудогорието и Добруджа ще бъде мъгливо с максимални температури от 2 до 7 градуса. В останалата част...

Поправка в наредба на НЗОК праща хиляди мъже на гинеколог

/Поглед.инфо/ Поправка в здравна наредба праща мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение при гинеколозите, т.е. при специалистите по женски полови болести.

Зимата дойде и на Марс

/Поглед.инфо/ Сняг е паднал на Червената планета, регистрираха учени, цитирани от MIGnews. Това доказва още едно относително сходство между Марс и Земята.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване