Радан Кънев не изключи прегръдка с ГЕРБ в името на целите на реформаторите

/Поглед.инфо/ Няма да можем да съставим самостоятелно правителство след изборите, призна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него "при всяко положение ще е необходимо сътрудничество".

Вигенин към Македония: Не сте добри съседи!

/Поглед.инфо/ „Вигенин ни дойде на гости, за да ни каже, че не сме добри съседи“. С това заглавие гръмна на първата си страница македонския вестник „Вечер”.

Не бих защитавал Сидеров

/Поглед.инфо/ Няма да бъда адвокат на Волен Сидеров, дори да ме покани

Роми убили със сопи старец и го запалили

Двама роми са задържани за убийството на 67-годишния Йосиф Узунов от пазарджишкото село Априлци, за когото първоначално се смяташе, че е...

Първанов цели да спаси Борисов

/Поглед.инфо/ Излизането на Първанов отново на политическата сцена цели да спаси Борисов. Ако Първанов успее да овладее БСП, аз съм категоричен, че той ще обърне партията към ГЕРБ. Това съобщи в Смолян Николай Бареков.

Борисов е притеснен, но и обнадежден от евролистата на Георги Първанов

/Поглед.инфо/ Днешно интервю на Бойко Борисов предизвика множество реакции. В него той признава, че е притеснен, но и обнадежден от евролистата на Георги Първанов и че според него той е силният човек в БСП, а не Сергей Станишев. Това предизвика спекулации в интернет, че ГЕРБ се готви да си сътрудничи с АБВ.

Ледени топки задръстиха езерото Мичиган (видео)

След като преди дни видяхме кадри на замръзналия Ниагарски водопад, сега екстремно ниските температури от другата страна на Океана ни...

За сбирката на Г. Първанов: Ситуацията учудва всеки нормален социалист!

/Поглед.инфо/ И аз се питам какво се случва, ситуацията учудва всеки нормален социалист. Това обяви пловдивският бизнесмен Георги Гергов в предаването ДикOff по повод информацията, че експрезидентът Георги Първанов реабилитира АБВ, за да участва в евроизборите с движението.

Забравеното пророчество на Уилям Гладстон за България, което попари всички

beu.bg От историята знаем, че Уилям Гладстон (четири пъти министър-председател на Великобритания) е човекът, който привлича вниманието към...

Десетки хиляди протестират срещу Ердоган в Анкара

Десетки хиляди се събраха в Анкара на протест срещу ислямско-консервативното правителство на Реджеп Ердоган, което се тресе от...

50 лева за спане в килия

50 лева за нощ в килия! Толкова струва спането в напълно реставрирания манастирски комплекс на остров Света Анастасия край Бургас....

Двама са загинали, а петима са ранени в зверската катастрофа на пътя за Добрич

Двама са загинали, а ранените са петима в зверската катастрофа, станала днес на обяд на пътя за Добрич, съобщават от пресцентъра на...

Пет температурни рекорда, най-топло в Пловдив - 17 градуса

Пет положителни температурни рекорда отчетоха метеорологичните станции в страната, съобщиха от НИМХ.В Пловдив днес е било най-топло. Там...

Бургазлия е собственик на взривения във Виена автомобил (снимка)

Георги Станков е собственик на взривеното във Виена бургаско БМВ, в което загинаха двама души, съобщи "Флагман".  Мъжът е живял преди...

Параванов

От два дни близкият до медийната империя на Корпоративна търговска банка сайт БЛИЦ разпространява в снимки и текст новината, че Георги Първанов реанимира своя проект АБВ с предизборна цел. Вярвате ли, че това може да е случайно?

Днес и заслужаващият доверие „Медиапул” се присъедини с потвърждение на тази информация, цитирайки свои източници.

Работата явно е толкова напреднала и неудържима, че и Бойко Борисов не може вече да се сдържа с коментар, който потвърждава неговата многократно отричана връзка с Първанов през годините, през които двамата ту си правят комплименти, ту са официално скарани, но същевременно поддържаха тайно близки отношения.

Борисов, цитиран от агенция „Фокус”, днес подновява реверансите си към Първанов като към предпочитан опонент. Направо му предлага взаимодействие в името на националните интереси (както, позволявам си да припомня, съм прогнозирал, че ще се случи рано или късно).

Не искам да приличам на т.н. леви публицистични остриета, на които е забранено да се занимават с проблемите в партията и поради това са насъскани да плачат непрекъснато на гробищата на врага в дясно. Те дори и крайнолявото нямат правото да коментират- няма ги една антифашистка дума да проронят около скандалите на Сидеров, които тежат на шията на БСП в Брюксел като каменен пречупен кръст.

Ето защо, като свободен коментатор, ще използвам повода, за да кажа, че заиграването на десните с Борисов е отстъпление, което може да предизвика само недоумение. Това е същият, който вече оневини Пеевски, а сега се е устремил към открита дружба с Първанов. Има ли нужда да пояснявам за какви зависимости и топли връзки със студения Север става дума в навечерието на развръзката с натиска България да премине от фазата на заговора срещу Украйна в отбора на Путин чрез заобикалящия украинските земи „Южен поток”?

На фона на порнографията със скандалите на Сидеров, българското общество е практически изцяло лишено от ориентири за наистина важните събития в държавата и тя потрива ръце, разигравайки троянския си кон на неосветения манеж на лобитата в енергетиката, свързани с клановете на Първанов и Станишев. Те са готови да си прегризат гърлата за потенциалните небивали милиардни поръчки за български подизпълнители. Именно това е истинската причина за размразяването на атаката на Първанов срещу набиращото сила лоби на Станишев.

Ето една малка документална илюстрация за бълбукащата зад кулисите война. Вижте как чужда фирма, желаеща да участва законно като подизпълнител за „Южен поток”, недоумява що за процедури вървят в България ( в нарушение на европейските директиви за допускане на трети страни до подобни търгове).
Надявам се, че чрез документа, който публикувам, не навреждам на жалбоподателите, но в името на прозрачността и разбирането на истината какво се случва далеч от „интереса” на българските медии, съм готов да поема рисковете в ivo.bg

Изх. № 5-09.01.2014

От: Делян Тодоров Гривишки
Управител
„Балмс Абогадос България” ЕООД

ДО:

Г-н И. Елкин
Изпълнителен директор
„Южен поток България“ АД

и

Г-н И. Иванов
Изпълнителен директор
„Южен поток България“ АД

1303 София, ул. Три уши № 8

Република България

e-mail: office@southstream-bulgaria.bg

И С К А Н Е

Във връзка с участие в конкурса за избор на изпълнител за:
„Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал
и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод “Южен поток”
на територията на Република България“,

Уважаеми господа,

„Балмс Абогадос България” ЕООД е консултантска компания, регистрирана и работеща съгласно законите на Република България, която предоставя специализирани услуги на чуждестранни инвеститори в следните области: чуждестранни инвестиции, управление на инфраструктурни проекти, публично-частни парньорства, концесии, изработване на проекти за кандидастване за финансиране по Европейски програми и проекти, възобновяеми енергийни източници, финансови услуги, данъчно планиране и консултиране, юридическо и счетоводно обслужване.

„Балмс Абогадос България” ЕООД е част от международната адвокатска група Балмс Груп Интернешънъл (Balms Group International) – www.bgi-law.com – обединение на повече от 30 независими правни кантори на пет континента. Групата е основана през 1996 година от Балмс Абогадос (Испания) и Блек Граф и Ко (Великобритания) като първата международна организация с испано-английски произход.

С настоящето Ви уведомяваме, че нашите клиенти:

- УСАБИАГА ГРУП (GRUPO USABIAGA) – Испания (www.usabiaga.com);

- ФОМЕНТО ДЕ КОНСТРУКСИОНЕС И КОНТРАТАС (FOMENTO DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS) – Испания (www.fcc.es);

- ИМАСА, ИНХЕНЕРИЯ И ПРОЕКТОС (IMASA, INGENIERÍA Y PROYECTOS) – Испания (www.imasa.com);

- ОХЛ (OHL) – Испания (www.ohl.es);

- ИДОМ (IDOM) – Испания (www.idom.com);

- ИНТЕРГЕО ТЕХНОЛОГИЯ (InterGeo Tecnología) – Испания (www.intergeotecnologia.com);

- АЛСТОМ (ALSTOM) – Франция (www.alstom.com),

проявяват интерес за участие в конкурса за избор на изпълнител за: „Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод “Южен поток” на територията на Република България“, обявен на 21.12.2013 г. от дружеството „Южен поток България“ АД,.

Горепосочените дружества заявяват официалното си намерение да участват в настоящата процедура, подкрепяно от факта, че отговарят на съответните изисквания на Възложителя и са изпълнявали идентични проекти, с което доказват необходимия опит, съгласно условията на конкурсната документация.

Във връзка с гореописаното, и с възможността им да подготвят съответните документи за участие в упоменатия търг, отправяме към Вас настоящото ИСКАНЕ за удължаване на срока от 10.01.2014 г. Това удължаване ще спомогне за детайлна подготовка и на по-добро представяне, както и за едно професионално и качествено изготвяне на изисканите документи.

Имайки предвид значимостта и сложността на обекта, както и многото неясноти в тръжната документация, в бъдещото изпълнение на проектирането и изпълнението на СМР, доставката на материали и оборудването, това е свързано с голяма отговорност и съпричастност от страна на всички участници в гореописания конкурс – Кандидат-изпълнители и Възложител.

С оглед на гореизложеното, Ви уведомявам, че от публикуването на обявлението на 21.12.2013 до крайния срок 10.01.2014 г за представяне на документи, периода е изключително кратък – 9 работни дни, а следствие на многото празници като Коледа, Нова година и Денят на Трите Крале (Мъдреци) в другите европейски страни те са само 5-6 дни. Всичко това сериозно възпрепятства възможността да се подготви професионално съответната документация, защото много от официалните държавни институции и администрации са във ваканция.

Освен това, е необходимо да се разполага с повече време, защото за подготовка и издаване на изискваните от Вас официални документи, съществуват определени законови административни срокове, съгласно законодателствата на различните европейски държави – като референциите за специфични строежи, сертификатите от необходимите администрации и регистри, преводите и др.

Нашето намерение е да представим в процедурата за възлагане строителството на газопровода „Южен поток“ в Република България, реалния опит и възможностите на гореописаните дружества, и както е отбелязано в т. 5.1 от Обявлението, с документи които биха могли да бъдат от съществено значение за решението на Възложителя и за участието в Етап 2 на конкурса.

Намираме, че за един процес на неутрална и безпристрастна тръжна процедура с участието на чуждестранни фирми, както и за едни строително-монтажни работи от такова естество с национална значимост за България и Европа, следва да се определи разумен срок за подаване на документи, който да даде възможност за една сериозна и подробна подготовка. Това е съществена предпоставка за добро последващо изпълнение на СМР и е от първостепенна важност за имиджа на Българската държава пред европейските инвеститори и институции.

Поради, което Ви молим да предоставите равни условия на всички участници, относно възможността да представят документи и информация в приемлив срок.

Град София
09 януари 2014 година

С уважение: ______________

Делян Тодоров Гривишки
СЕО
BALMS ABOGADOS BULGARIA

Ако се върна на изходната си политическа теза, ще бъде полезно да я илюстрирам с още едно разкритие от електронната поща на Светлана Шаренкнова, от което се вижда как в навечерието на последния конгрес на БСП привържениците на Първанов в партията са били инструктирани с опорни точки, писани от политолога Теофан Германов. Изваждам пред скоби една от тях, поради актуалността й от днешния ден, белязан от реверансите на Борисов към Първанов. Надявам се да съм полезен с това не само на привърженицитге на БСП, но и на десните, които се правят, че не забелязват скандала с изобличаването на „ръката на Москва”, олицетворявана от механизмите на задкулисието в България, станали видими може би за първи път по толкова контрастен начин от електронната поща на Шаренкова.

• „Това е гьобелсовски подход – да се повтаря постоянно, че Първанов бил близък с ГЕРБ”, пише до съмишлениците в битката срещу Станишев политологът. Ето инструктажа в целия му „блясък”:

From: teofan germanov
Date: Fri, 18 May 2012 13:06:40 +0300 (EEST)
ТЕЗИСИ ПО АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ:
1. Мажоритарният елемент в изборите:
• Президентът на Републиката по конституция е надпартиен. Той не просто не е злъжен да защитава партиен интерес, а ако работи с оглед на партиен интерес, то той нарушава конституцията.
• Президентът няма законодателна инициатива. Така приетият закон е плод на „усилията” на парламентарното мнозинство.
• Законът за мажоритарен избор на практика не беше такъв. Изборът на един мажоритарен депутат от район, при това на един тур и по вишегласие направи избора равен на пропорционалния, но не това предлагаше президента.
• Мажоритарния вот е негова стара идея. Тя не му е „хрумнала” през 2009 г., за да провали БСП.
• По изчисления на математици без тези мажоритарно избрани депутати, БСП щеше да има не 40, а 47-48 депутати. Да се твърди, че с 47 депутати БСП е щяла да бъде в по-добро положение е цинизъм и размиване на отговорността за загубата.
• БСП е традиционно силна в мажоритарен вот. Тя печели кметски избори в градове, които са били сини крепости, благодарение на силните личности, издигнати там. Защо през 2009 г. БСП не показа този си рефлекс.
• И защо лидерът на партията даде сигнал тогава, отказвайки да се кандидатира като мажоритарен. Ами този сигнал бе, че цялата БСП я е страх от този вид избор.
2. АБВ:
• Явно опонентите на Др. Първанов толкова говорят за този проект, че се чудим ние на конгрес на БСП ли сме или на АБВ?
• Важно е да си напомним, че АБВ не бе учредено, нито издигна кандидати за изборите, но от това БСП по-силна ли стана?
• Идеята за АБВ беше идея за граждански форум на широка основа, който да дебатира и дискутипра политики. Какво лошо има в това. Нека напомним, че през 2004-2005 г. БСП проведе над 20 дискусии по управленските проекти, именно на базата на тогавашния Граждански форум „Нова левица”. Защо тогава да е било добре, а днес – зле.
• Не президентът е създал разногласия, чрез АБВ, а абсурдните забрани да се присъства на дискусиите на АБВ, които бяха открити за граждани и експерти.
• БСП постоянно издига лозунга за връзка с гражданското общество. Ако не чрез АБВ, то утре, друг подобен формат БСП ще трябва да си създаде, за да е на „равна нога” със синдикати, граждански организации, работодатели, граждански инициативи. Да ги чакаме да дойдат и да почукат на вратите на „Позитано” 20 и да ни помолят да ги представляваме е немислимо. То е проява на липса на реализъм и на високомерие към тях.
3. „Коалицията” с ГЕРБ:
• Георги Първанов бе най-отявления опонент на Бойко Борисов във времето, когато към БСП нямаше и грам чуваемост, когато всички медии, всички партии неглижираха и изолираха БСП. Тогава само Първанов бе чуваемата опозиция в държавата.
• И как така именно Първанов бе обект на най-острите атаки на властта – три опита за импийчмънт, атаки заради посланиците, атаки заради негови мнения, статии, изказвания.
• Може ли президентът целенасочено да пали война в държавата, да откаже да говори с премиера и министрите. Това е част от едно друго време, но то не е равносилно на сътрудничество с ГЕРБ.
• А кога Др. Станишев започна да опонира на ГЕРБ, на Бойко Борисов? Не беше ли твърде късно и твърде неадекватно – с клопове с брадви, с измислена лидерска битка през 2009 г.
• През 2011 г. самият станишев говори за възможна коалиция, която би била възможна, но при строго определени правила. Значи и той е бил близо до идеята за коалиция с ГЕРБ.
• Това е гьобелсовски подход – да се повтаря постоянно, че първанов бил близък с ГЕРБ.
• Да се изяснят, тогава, кои близки на лидера на БСП работят по договори с днешните управляващи, защото как той ще бъде активен по темата за здравеопазването, при положение, че близка до него дама има договор със здравното министерство. БСП случайно ли няма остри, активни реакции към здравните министри и здравната реформа, при положение, че днес това е най-големия провал на ГЕРБ. Знаем, че това са лични неща, но в политиката и личното има значение, защото ако твърдим, че водим безкомпромисна борба с ГЕРБ, то тя наистина трябва да е безкомпромисна и ясна.
4. Левият и десен изход от кризата:
• Много атакуват Др. Първанов, че някъде бил казал, че няма ляв и десен изход от кризата. Това е негово право на мнение, на политически анализ и коментар.
• Виждаме, че и сега, в ЕС, има подобни дебати и как Оланд и Меркел търсят диалог и компромис между левите и десните мерки, а не са застанали на барикада в ЕС.
• А каква е визията на ПЕС за „ляв” изход от кризата – даване на пари за младежка безработица, данък върху финансовите транзакции, европейска кредитна агенция. Добри и интересни мерки, но това ли е мащабният и автентнично ляв подход към кризата, която не е криза на един или два икономически инструмента, а криза на целия капитализъм във вида му, наложен от Рейгън, Тачър и другите представители на дясната вълна преди години.
• А кой наложи най-десните мерки в българската история, каквото бе плоския данък. Днес авторите и изпълнителите на това не могат да се скрият зад закъсняла лява фразоеология и зад носене на дънки и кожено яке на митингите.
5. Дали се цепи БСП:
• Безпрецедентно за БСП в новите условия е самата атака срещу нормалния човешки и политически акт да се кандидатираш за политически пост. Това е нормално във всяка демократична партия и въобще приравняването на това един влиятелен политик да ти опонира с „разцепление” е проява на политическа комплексарщина и липса на демократичен рефлекс.
• Значи може срещу Сергей станишев да се кандидатира някой по-малко изместен партиен функционер, но не може никой от по-влиятелните. Огава било разцепление, създаване на разделителни линии.
• Нека самият Станишев каже как БСП ще използва политическия капитал от един успешен президент с два пълни мандата. Но не с общи приказки, а конкретно, за да видим дали въобще ръководството дължи на честта на партията.
• Партията се цепи много повече с насаждането на страх, апаратен натиск и заплахи, отколкото от свободната волеизява на един или друг партиен член.
• Съгласието в БСП не може да е съгласие на БСП с председателя Станишев. То е съгрласие на цялата партия около определени принципи и идеи.
• Не може когато ръководството си прави кампания да е нормално и правилно, а когато я прави друг – да е разцепление и разколебаване.
• Сегашният председател е от 10 години на поста. Иска още 4 години доверие. Не смята ли, че за 10, а още повече – за 14 години, е направил всичко, което може. Как смята той, че с багажа от 10 години като лидер ще е „новото” лице, с какви алгументи твърди, че е неопетнен. Какво ново може да предложи, и най-вече –как ще спечели изборите срещу ГЕРБ, след 5 поредни загуби, както и най-яловата победа в новата ни история – едва с 82 депутати и с премиерство с мандата на ДПС, на която БСП почти стана присъдружна партия.
6. Пречи ли се на издигането на Сергей Станишев за постоянен мандат в ПЕС:
• Издигането на Сергей Станишев в ПЕС не може да е единствената свръхзадача в БСП. Тя е важна, но не може заради това да изоставим всичко друго. Това значи, че СП се е превърнала в партия за лична употреба, в партия, която решава въпроса на служебното положение даже и на лидера си.
• В ПЕС всички председатели са бивши лидери на своите партии. Днес е важно конгресът да даде мандат за нова кандидатура на Станишев в ПЕС, и после да реши лидерски въпрос по съвест.
• Сергей Станишев да обясни как възнамерява да води битката и с Бойко Борисов, изискваща толкова време, и да е председател на ПЕС. А и да каже отсега ще се кандидатира ли за премиер, защото не може държавата ни да се управлява дистанционно.
• Да си обясним ясно – сега избираме лидер за 4 години, или лидер до есента, защото ако е второто, тогава партията трябва да знае какъв е хоризонта ни на мислене и действия.
• А какво трябва да направим, ако Станишев не бъде избран в ПЕС наесен, защото днес това се издига като водеща негова заслуга и като ЕДИНСТВЕНО основание днес да го изберем за лидер и на БСП. Ако е така, то ако отпадне единственото основание за неговия избор, той трябва да е любезен да подаде оставка наесен и без условно наклонение.
• Не може единственото ти основание да си лидер на БСП, е че си и в ПЕС. От това вдигна ли се доверието в БСП? От това намаляха ли петте загуби в парламентарни, президентски, местни и европейски избори? От това вдигна ли се организационното състояние на БСП – някога милионната партия, която днес е под 150 хиляди човека, повечето, от които не са в активна възраст? От това съживи ли се партийния живот? От това БСП по-реална артернатива ли е, ако изключим това, че пуска балони с образа на Бойко Борисов? От това БСП по-силна ли е, въпреки, че всеки вторник слушаме проповеди как трябва да сме силни, единни и да сме алтернатива?

да победи по-добрата тъпота


във фейсбук човек без да иска става свидетел на странни разговори. видна активистка (не от списъка ми) агресивно държа сметка на нейна позната (от списъка ми), че не била достатъчно активна срещу пеевски. нападнатата кротко се опита да обясни, че е срещу него, но не може да пише непрекъснато за това, но видната активистка затропа с крак, не, та не, не си достатъчно активна. 
това е типично комсомолско поведение. който не го е живял не знае, но аз помня, и ми се повръща от него толкова, колкото от пеевски. и смятам, че по принцип за да си голям полит-активист трябва да си леко тъп. и няма справедлива кауза, която да ме убеди в обратното. но нека по-добрата тъпота да победи по-лошата. нямам нищо против.

Сред загиналите във взривената българска кола във Виена няма наши сънародници

inews.bg Загиналите във взривената кола с българска регистрация във Виена не са наши сънародници. Това информираха от външно...

Зов за помощ: Търси се приемно семейство за изоставени близначета във Варна

Отделът за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ - Варна, търси приемно семейство за изоставени близнаци, съобщи за...

Спечели награди със Cinexio – приложението на любителите на киното

Спечели награди със Cinexio - приложението на любителите на киното
Вчера, докато резервирах билети за 47 Ронини с телефон в ръка, си припомних за момент колко по-сложно и трудно беше, преди да го има приложението Cinexio. Особено ако имаш навика[...]

1,9 млрд. лв. неплатени глоби ще се събират от съдебни изпълнители

1,9 млрд. лв. са несъбраните глоби от административни нарушения, чиято давност не е изтекла. Това показва съвместен анализ на...

Свидетелка на екшъна със Сидеров: 6-7 души изведнъж започнаха да бият едно младо момче

Свидетелка на екшъна в самолета с лидера на “Атака” Волен Сидеров разказва, че нападателите на младежа са се държали безогледно. Те не се...

Психологът в училището на обесилия се Христо: Понякога силните умират!

Психологът от СОУ „Христо Проданов” в Карлово Росица Иванова изпрати писмо до БЛИЦ. В него специалистът характеризира самоубилият се...

Откриха опасна и нерегистрирана змия в зоомагазин

Екоинспектори откриха опасна и нерегистрирана змия боа в зоомагазин във Враца, съобщи „Конкурент". Екоинспекцията веднага е направила...

Зов за помощ – да помогнем на Васил Бамбурски!

В редакцията на Еврочикаго се получи писмо от Албена Иванчева от Пловдив, което съдържа следния зов за помощ: "Както знаете, преди година бяхме загрижени да помогнем на Иван Замярски да се справи с левкемията. Сега ви призовавам да спасим още един човешки живот - живота на Васил Бамбурски. Всеки един от вас, който е с фирма, може да се включи в инициативата. А всеки един от вас, който иска да дари, може да го направи на дарителските му сметки и ДМС компанията. Инициативата 500x500 за Васко е инициатива за благотворителност, създадена от негови приятели и доброволци. Искаме да дадем възможност на 500 фирми да дарят на Васко по 500 лв., за животоспасяваща операция."

Обама ще обяви на 17 януари план за реформа на спецслужбите

Президентът на САЩ Барак Обама ще оповести плана си за реформиране на специалните служби на 17 януари, съобщи прессекретарят на Белия дом Джей Карни. През декември Обама получи доклад от група експерти, които по молба на Белия дом анализираха ефективността и целесъобразността на програмата за събиране на данни за гражданите от Агенцията за национална сигурност /АНС/. Тези дни Обама се срещна и разговаря и с шефовете на ЦРУ, ФБР, АНС и Националното разузнаване. Президентът имаше консултации и с изявени конгресмени, наблюдаващи на дейността на службите, сред които и изявени противници на програмата за подслушване на АНС.

По-високите сметки за ток плащали командировки на служители в ЕРП-тата

inews.bg Българите вече могат да спят спокойно – тяхната саможертва, плащайкинепосилни сметки за ток, е била с благородна цел. Всеизвестно...

България е 14-та по IQ в света

Класацията е съставена от британския психолог Ричард Лин и финландския политолог Тату Ванханен, които са изследвали резултатите от 113...

Дани Милушев с 21 точки във Франция

Варненският волейболист Данаил Милушев се завърна в титулярния състав на своя Тулуза и заби страхотните 21 точки (57% ефективност в атака),...

Консулски дни ’2014 в Детройт, Денвър, Минеаполис, Индианаполис, Сейнт Луис и др.

През 2014 година Генерално консулство на Република България в Чикаго планира да продължи практиката на провеждане на изнесени консулски дни в Детройт, Денвър, Минеаполис, Индианаполис/Колъмбъс, Сейнт Луис, както и в други градове, в които има обособени български общности. При достатъчен брой регистрирани писмени заявки (свободен текст) от български граждани за извършване на консулски услуги, изпратени на електронната поща на ГК Чикаго, ще бъде определен удобен, неработен ден и конкретна локация на място, където ще бъде възможно подаването на заявления за подновяване на български лични документи и заверкa и легализация на пълномощни, декларации и други документи от консулски служител.

Снимки от зверската катастрофа на пътя за Добрич

Фото Румен Сарандев, dariknews.bg Мъж загина, а две деца са ранени при верижна катастрофа на разклона за село Изворово, съобщиха от...

Брезничанин купи ковчег за бабата на жена си и с камион прегази приятел

Брезничанин получи условна присъда за това, че e причинил смъртта на свой приятел. Николай Николов (45 г.) прегазил Йордан Божилов (60), след...

Вдъхновяващото писмо на един умиращ учител за учениците му

obekti.bg След като получава диагноза тумор на мозъка, един американски учител по литература тръгва на вдъхновяващо пътешествие, за да се...

Разсеяна домакиня без малко да взриви апартамента си във "Владиславово"

Апартамент от бл. 308 във варненския квартал „Вл. Варненчик“ горя снощи, съобщиха за Днес + от варненската полиция. Причината – забравена...

Бивш защитник на Черно море преговаря с италиански гранд

Доскорошният централен защитник на Черно море и юноша на ЦСКА Росен Колев е пред подпис голям европейски отбор. Бранителят в момента...

Почина Ариел Шарон

Бившият министър-председател на Израел Ариел Шарон почина в събота на 85 години, предаде Haaretz. Информацията бе потвърдена от военното...

Взривиха кола с българска регистрация във Виена, двама загинаха

Кола с българска регистрация беше взривена от ръчна граната във Виена. При експлозията са загинали двама мъже на около 50 години....

Адска драма на пътя за Добрич, режат "Жигули" да вадят труп, кости стърчат от крак на мъж

снимка: Булфото, архив *снимката е илюстративна Екипи на гражданска защита в момента режат "Жигули" и вадят тяло на мъж, който е загинал...

Първо в "Петел": Има и втора обява за котешки кожи

В редакцията на Petel.bg бе получен сигнал за втори случай, в който в интернет сайт за продажба на стоки са пуснати котешки кожи. По-рано днес...

Министър Стойнев: Ръстът на икономиката е 1,5%

снимка: "Преса" ''За последното тримесечие на годишна база икономиката расте с 1,5%. Такъв ръст не сме имали от години и той се дължи на...

Шефа на РОСАТОМ към Путин: „Близо сме до втори Чернобил”.

  Денят – 9-ти януяри 2014-та г. Мястото - Московска област, Ново-Огарёво, резиденция на Президента на РФ Владимир Путин. Повод – Годишен отчет на Генералния директор на РОСАТОМ Сергей Кириенко пред Президента Путин.&nb...

Приказка за едноокото Щастие

В някое царство, а може би в нашето господарство живяла една жена и и се родило детенце. Кръстила го, поблагодарила на Бога, че детето излязло  едно такова румено като ябълка, ласкаво като теленце и разумно като най-мъдрия човек в селото. Обикнала го майката повече от себе си, гушкала го ден и нощ, жалела го с цялото си сърце и не се отделяла на педя от него. Но детето поотраснало и взела да го пуска в полето да поиграе, в гората да се разходи. И един ден то изчезнало, така и не се прибрало у дома.
"Дали мечка не го е изяла или таласъм да го е отвлякъл?" - помислила си майката.
Тази жена се наричала Щастие и била сътворена съвсем по човешки. Само очите и не били две, а едно и то не на лицето, а на върха на главата. И гърбът и не се огъвал. Затова виждала само нагоре, а с ръце хващала опипом каквото и попадне.
Тръгнало едноокото Щастие да дири загубеното си детенце. Нищо пред себе си не вижда, само по гласовете и детската миризма може горе-долу да се ориентира, но колко е това, повече или по-малко у всички деца си приличат. Лута се из тълпите и хване което и попадне - било то глупаво, било то грозно - прегърне го нежно и почне полека да повдига нагоре, да види с единственото си око то ли е скъпото и детенце. Издига го над главата си и го поглежда - не, не е то! Захвърля го и пак се впуска в търсене. Майчиното сърце не знае умора и отчаяние. Затова и до ден днешен Щастието хваща наслуки който му попадне, издига го небето, а после го захвърля. И така ще е до свършека на света.

руско предание

Winter collage with straws

ice skates sledge These are two easy winter collages with juice straws. You can find also templates for...

Само в "Петел": Има и втора обява за котешки кожи

В редакцията на Petel.bg бе получен сигнал за втори случай, в който в интернет сайт за продажба на стоки са пуснати котешки кожи. По-рано днес...

Крадци и нападатели – равноправни с нападнатите в проекта за нов Наказателен кодекс

Забелязвате ли как мастити адвокати - защитници на човешките права, ни обясняват колко е добър законът, колко хуманен е той, защото защищава и двете страни, как промяната му едва ли не ще наруши конституцията и от това ще произлезе Бог знае какво. Ами нали тази конституция е писана основно за това - да гарантира правата, свободите и живота на хората. Но когато спазват законите в държавата. Защото един престъпник - посегнал на собствеността или живота ви - е в тотално нарушение на закона. И не виждам причина на него да му се предоставят равни права с всички почтени хора. Законът трябва да се промени така, че да е пределно ясен за всички, да дава изключителни права при самоотбрана, както е в много други държави, и задължително да се постави на обществено обсъждане преди окончателното му приемане.

Тийнейджьр спаси 2000 души от атентатор-самоубиец

снимка: BBC Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф е препоръчал награда за смелост за тийнейджър, загинал докато се е борил с...

Камион помете 55-годишен мъж край Търговище

55-годишен мъж е починал, след като е бил блъснат от товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Търговище. Вчера, около 17.55...

Сидеров заслужавал да го разстрелят

/Поглед.инфо/ "Аз не се чудя как не са го набили, а как не са го застреляли".

ARTEфакт показа на европейците кого пази нашата полиция

Френско-германската телевизия Arte, която направи филм за убития български писател Георги Марков и с това засрами пасуващите по темата български медии, отново свърши работата на отсъстващите от терена на приоритетната логика средства за масова информация в България. Този път Arte „посегна” на самия детонатор на протестната вълна от средата на миналата година, на символа „Пеевски”

Телевизионният канал, цитиран днес от „Дневник”, излъчи снощи репортаж за протестите в България, в които …не казва нищо ново на информираната българска публика, но едновременно показва порочна и уви обичайна практика в България, от която би трябвало да сме възмутени. Защото съобщава известната „новина”, че полицията служи на олигархията.

Arte разказва и показва ( с думи и с картина, заснета със скрита камера), как полицаи проверяват документите на екипа на телевизионния канал не защото е извършил нещо нередно, снимайки фасадата на сграда в центъра на София, а именно защото са задействани по поръчка на собственика й Пеевски. Той не желаел някой да снима там, както става ясно по-късно!

По-късно, информираните от полицаи ( които са установили самоличността на оператора) гавази на Пеевски, са поискали по телефона от българина материлът му да не бъде показван по Arte ( т.е., те са научили от полицията също, за коя телевизия снима операторът).

Питах се, когато българските медии не пожелаха да „забележат” темата с мезонетите на Георги Първанов и не понечиха поне да проверят истината, ако не да я докажат, какъв знак е фактът, че тяхната работа свърши Норвежката обществена телевизия. Екип на тази най-гледана в проспериращата европейска демокрация телевизия сметна за нужно и възможно да заснеме интервю с моя милост на фона на сградата с мезонетите и така в далечна Норвегия хората се оказаха по-информирани по въпроса, отколкото са в България.

Неотдавна Arte ми даде думата за повече от час в подножието на съветския паметник в центъра на София и излъчи избрани моменти от интервюто по коледните празници ( на 27 декември 2013 г.) за огромната си аудитория в Германия и Франция. У нас не само, че подобно нещо не се е случвало, но обикновено става обратното. На многобройните протестни събития, организирани от граждани на това болно с носталгия по съветския колониализъм място, медиите реагират като препатило животно на заграждания с електрически ток: отскачат автоматично и стоят надалеч.

Проверих този феномен за пореден път на 21 декември миналата година и отново установих същата (липса на) реакция.

В този ден, около 11 ч. ( т.е. в „прилично време”) съобщих на две телевизии с национален обхват, че в момента огромен кран се издига край съветския паметник- зрелище, което само по себе си, дори и без символиката му, би трябвало да привлече медиен интерес. Целта явно беше светкавично (както при операциите по лъскане на фетиша посред нощ), за да не забележат медиите, да ремонтират паднали от високите му части плочи.

Предсказуемо беше, че зрелището ще бъде скоротечно, както и стана- всичко приключи за броени часове, но така и нито един телевизионен екип не пожела да документира събитието, което този път не беше „вандалски акт”, а гузна операция по преобличане на паметника, чиято легитимност голяма част от обществото оспорва и именно поради това пазителите на съветското статукво в България реанимират във вид, който иска да ни каже: ние сме тук и няма да си дадем най-милото!

Как да виниш жреците на култа към трупа на СССР за подигравателното им отношение към медиите, които бяха излъгани брутално да чакат почистването на съветския тотем от преобразяването му в тоновете на един комикс, а всъщност лично Шаренкова командваше изтеглената с цел измама часове по-рано по късна доба операция на бърсачите!

Ще се подиграват , разбира се, щом ги търпят. Шаренкова и компания провериха още веднъж търпимостта на медиите ни към лъжата, чиито главен символ в България е тъкмо този паметник, когато в малките часове на 21 юни 2011 г. излъгаха вкупом всички медии, пратени по-късно да гонят Михаля и никой не им се разсърди, че го правят на маймуни с предварително разгласеното събитие за сутринта през същия ден- т.е. всички медии бяха изиграни да документират вече почистения паметник, но не и самия процес, надзираван персонално от Шаренкова ( в което лично се убедих).

Фактът, че и двата случая успях да документирам със снимки ( уникални в този смисъл) вероломното ухажване на съветската митология от страна на петата колона, е слаба утеха.

Случаят с френско-германския телевизионен канал сега просто за пореден път показва празнината, зейнала по отношение на обществената функция на българските медии. Трябваше да дойде някой от чужбина, за да постави акцента там, където той логично присъства. Поставена е обаче (не)видима забранителна линия, охранявана (както се вижда в разследването на Arte)  от полицията, която не позволява тя да се пристъпва, пазейки не обществения интерес, а потайностите на най-скандалната личност на годината Пеевски.

Ако се изразя на един от централноевропейските езици, тук светва лампичка с надпис „позор”. На чешки това означава ( за наблюдаващите ни отдалеч с известна погнуса европейци) „внимание”. Но на български си е позор, на който самите ние трябва да обърнем внимание.

Ръката на Бог бе заснета от космически телескоп

Религията и астрономията може рядко да се припокриват, но нов образ, заснет от НАСА прилича на „ръката на Бог”, пише Space.com, цитиран от...

Снимка: Как се спира на ж.п.-прелез

ruse-news.com Шофьорска самонадеяност като по чудо не завърши с тежко пътно-транспортно произшествие вчера в Русе. Малко преди 11 ч., на...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване