Студ и сняг сковаха Европа. Жертвите се увеличават, села са изолирани

Цяла Европа е обхваната от опасни студове. Тежката зима отне живота на много хора и предизвика големи проблеми с трафика. 13 души са...

Не очаквам да ме изключат от БСП!

/Поглед.инфо/ "Смятам, че няма да бъда изключен от БСП срещу мен. Може да ме извадят от ръководството на партията, но не и да ме отстранят напълно", заяви преди минути Румен Петков в студиото на Би Ти Ви.

Всички, които твърдят, че съм купена от ГЕРБ, ще ги съдя!

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов е доста активен в международните си срещи в последните месеци. Най-вероятно и разговорите му с европейски политици са били подслушвани.

Майката на сестрите Белнейски: Лазар Колев е убиецът, искам да знам кой му е помагал

Фани Белнейска – майката на жестоко убитите сестри Белнейски от Пазарджик е твърдо убедена, че осъденият Лазар Колев е убил дъщерите й....

Любка изсъска: "Няма да се извиня на Йовчев!"

/Поглед.инфо/ Люба Кулезич се заяде с вътрешния министър Цветлин Йовчев от ефира на Нова.

Млада жена загина в катастрофа, за да спаси пешеходец

Млада жена загина в зверска катастрофа тази сутрин край Южния парк в столицата. 22-годишното момиче карало фолксвагена си по ул. "Бяла...

Изровиха от преспите вкочанен труп на 34-годишна жена

Труп на 34-годишна жена бе изровен вчера от преспите в землището на силистренското село Краново, съобщиха от областната дирекция на...

Предприемач изгоря със 700 000 евро заради частен съдебен изпълнител

Частният съдебен изпълнител Атанас Атанасов е в основата на грандиозна измама, при която известният строителен предприемач Стоян...

Алекс Алексиев уличи и ГЕРБ в заиграване с Путин

Алекс Алексиев, вероятно най-изявения член на Републиканската партия в САЩ от български произход, потвърди без никакви заобикалки изразяваните многократно в ivo.bg тези за вероятна обвързаност на ГЕРБ с „руската мафия” и с режима на Путин, прогнозирайки в интервю за БНТ „началото на края” на ГЕРБ.

Като доказателство Алекс Алексиев използва логиката, която е пред очите ни: ГЕРБ не само се заиграха с двата най-големи руски проекта ( извън АЕЦ „Белене”, който е практически неосъществим) в България докато бяха на власт, но и днес, бидейки в опозиция, не им опонират. Става дума, разбира се, за наложената зад кулисите и ентусиазирано подкрепена от Бойко Борисов забрана България да проучи дори дали може да постигне енергийна независимост чрез наличие на собствени залежи от газ, както и за съучастието по линия на антиевропейския „Южен поток”, целящ да заобиколи Украйна и да я накаже за съпротивата срещу руския икономически натиск. “Южен поток” обаче ще се провали не само защото се опитва да заобиколи също и европейските правила,но защото Русия няма достатъчно газ да го запълни- видно като поучителен опит от “Северен поток”, станал вече по тази причина 50% европейска собственост, заяви Алексиев.

За боричканията на двете проруски лобита в БСП около руските проекти в България, както и за абсурдите неокомунисти, мачкали правата на българските турци ( без да са научили нищо ново днес и да са забравили нищо старо), да управляват заедно с ДПС в зависимост от “Атака”, Алексиев отдели малко време – като за нещо толкова очевидно, че явно не се нуждае от специално разясняване.

Алексиев обобщи обаче, че сметките на Путин в Украйна са били провалени от украинския народ.

Познавам достатъчно добре Алекс Алексиев повече от две десетилетия и следя изявите му в България с особено внимание във връзка с оценките му именно за ГЕРБ, за мога да отбележа, че това е развитие в мнението му. Не беше много отдавна, когато той тактично премълча да отговори по този категоричен начин, когато му зададох въпрос на пресконференция в София за „дясната” ориентация и заиграването на ГЕРБ с Путин зад кулисите…

Както можеше да се очаква, катализатор на радикалните оценки на независимите наблюдатели за състоянието на дясното у нас са събитията в Украйна и ролята на режима на Путин в тях. Очевидно на запад мнозина са направили заключението, че ГЕРБ не е алтернатива на проруската политика в България, разглеждана от Кремъл като слабо звено в антизападната политика на Путин и кремълски троянски кон в ЕС и НАТО.

За съжаление на мнозина десни политици и избиратели, Алекс Алексиев беше също толкова безпощаден и спрямо Реформаторския блок. Твърдението му, че той се финансира от автократичния режим на Ердоган в Турция по линия на партията на Касим Дал, известен като откровен протагонист на Ердоган, (окачествен от Алексиев като “изключително корумпиран политик”), със сигурност ще предизвика трусове в дясното пространство у нас. Подобно твърдение щеше да прозвучи като политически компромат от страна на говорител на лявото, но Алексиев няма как да бъде заподозрян в левичарство, а и острите му думи срещу ГЕРБ не го правят “кандидат” за опит да даде рамо на Борисов в патерналистичните му напъни спрямо реформаторите.

Откровеност и прямота, като демонстрираната днес от дългогодишния политически имигрант от екрана на БНТ в предаването „Животът и други неща”, са истинско събитие за българската медийна среда, която трудно допуска подобни „крайности”. Но как да запушиш устата на човек, като Алекс Алексиев- това да не ти е някакъв си български публицист!

Ако за някой цитираният по-горе авторитет не е достатъчно достоверен , то нека добавя за повече контекст спрямо действителността в Русия и разпространената от БТА статия на списание „Икономист”, сочено като едно от най-авторитетните издания за политически и икономически анализи в света.

ТРИУМФЪТ НА ПУТИН

1 Февруари 2014
сп. Икономист
През 2008 година, малко след като спечели конкурса за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2014 година, президентът Владимир Путин обяви, че “най-после Русия се върна на световната сцена като силна държава – страна, от която другите имат нужда и която може да защитава интересите си”. Следващия уикенд предстои откриването на първата олимпиада в Русия след Летните игри в Москва през 1980 година.
По нареждане на президента игрите ще се проведат в Сочи – един не особено подходящ субтропически курорт, а правителството е похарчило 50 милиарда долара – четири пъти, колкото разходите за олимпиадата в Лондон през 2012 година – за организация на събитието. Големи плакати обявяват: “Русия – голяма, нова, открита!” Държавната “Сбербанк” предлага леко заплашителното мото “Днес Сочи, утре света”.
Олимпийските тържества се случват след една добра за Путин година. У дома той се отърва от мащабните протести, които приветстваха завръщането му в руското президентство през 2012 година. При липса на сериозен съперник той се почувства достатъчно самоуверен, за да освободи и Михаил Ходорковски – бизнес олигарха, когото изпрати в затвора през 2003 година, и протестиращите певици от “Пуси райът”.
В чужбина Путин използва ветото си в Съвета за сигурност на ООН, за да откаже Запада от идеите за военна намеса в Сирия, като вместо това успя да наложи сделка за химическите оръжия и организиране на мирна конференция за Сирия. Бруталният му съюзник Башар ал Асад остана на власт.
Путин освен това изпита задоволство, че кампанията на НАТО в Афганистан се оказа толкова трудна и разочароваща, колкото тази, която Съветският съюз проведе преди 30 години. Тя освен това се оказа и много по-дълга. Путин увеличи разходите на Русия за отбрана. Той остави европейските дипломати в небрано лозе, като използва смесица от пари и заплахи, за да убеди украинския президент Виктор Янукович да се отдръпне от търговското споразумение, което беше готов да подпише с Европейския съюз.
И все пак, този нов възход на Путин не е чак толкова впечатляващ, колкото изглежда. Не става дума само за това, че руският политически модел не е твърде привлекателен за останалите страни. Възходът му е ограничен от една корумпирана, направлявана от държавата икономика, която изглежда обречена на стагнация.
След като Путин стана президент през декември 1999 година, икономическият растеж беше достатъчно силен в Русия, така че тя да бъде поставена в групата БРИК на бързоразвиващите се страни (Бразилия, Русия, Индия и Китай). Доходите на руснаците нарастваха с надлежните темпове, а пенсиите и социалните услуги се подобриха – и се изплащаха навреме.
На това се дължеше до голяма степен популярността на Путин сред обикновените руснаци. Те го подкрепяха не само защото той обеща да направи Русия силна, но и защото се смяташе, че е донесъл стабилност и повишаване на жизнения стандарт след хаоса и разрухата на 90-те години на миналия век.
Това достижение обаче се основаваше почти изцяло на цените на петрола и природния газ, които скочиха пет пъти от 1999 година досега. Зависимостта от енергийния износ в момента е по-голяма даже от тази по времето на Съветския съюз: сега той е 75 процента от общия износ, докато през 1980 година е бил 67 процента.
През 2012 година двустранната търговия на Русия с Америка възлизаше общо само на 28 милиарда долара, а търговията й с Китай, въпреки дългата обща граница и изобилните количества стоки за продажба, възлезе едва на 87 милиарда долара. За сравнение, търговията на Америка с Китай тогава беше на стойност 555 милиарда долара. У дома високите разходи за труд и ниската производителност правят по-голямата част от руската индустрия неконкурентоспособна, така че повечето стоки в магазините на страната се внасят.
Инвестициите са прекалено малко; капитали продължават да напускат страната заедно с талантливи млади руснаци. Раздутият и неефективен държавен апарат заедно с компаниите, които той контролира, произвеждат половината от брутния вътрешен продукт (БВП). А, както показват разходите в Сочи, корупцията е повсеместна.
Подкупите и неефективността са стрували на Газпром 40 милиарда долара през 2011 година, твърди американският аналитичен център “Питърсън”. Още по-голяма сума се източва от олигарси с добри връзки и се скътва надалеч в страни като Швейцария и Великобритания, които са готови да толерират измамите – нещо, което Америка мъдро отказва.
Преди десет години руският бюджет беше балансиран, ако петролът струваше 20 долара за барел. Днес цената на барел петрол трябва да е около 103 долара. Цената на “уралския сорт” е паднала до 108 долара. Междувременно шистовият газ, който Путин обича да осмива, но всъщност символизира предприемаческия дух на американците, който никога не би могъл да просъществува в условията на руската клептокрация, обещава да свали цените на петрола и газта.
Сега, след като цените на енергоносителите спряха да растат, най-благоприятните прогнози за растежа на руския БВП са занижени на под 1,5 процента през 2013 година и на 2 процента през 2014 година. И Америка, и Великобритания се справят по-добре, а конкурентите на Русия в групата БРИК, Бразилия, Индия и Китай, отбелязват по-бърз растеж. Русия е в същата група на растежа като западащата еврозона – на слабите държави, които Путин обича да иронизира.
Проблемът, както винаги, е управлението. Списъкът от необходими реформи е добре познат: повече конкуренция, приватизация на държавните компании, по-добра защита за инвеститорите, по-надеждна законова система и прозрачна регулаторна рамка.
Режимът в Кремъл обаче не може да приложи подобни промени, защото той упражнява политически контрол тъкмо чрез контрола върху икономиката: статуквото в Русия се крепи на монополи, държавни компании, податливи на натиск съдилища, неясна регулаторна система и компании, които разчитат на благоволението на Путин. Докато господства сегашната политическа система, Русия ще остане икономически слаба.
Разглеждани в тази светлина, скорошните събития в Украйна изглеждат като демонстрация по-скоро на руската слабост, а не на руското могъщество. Репресивното, корумпирано правителство на Янукович се сближава все по-тясно с Путин и започва все повече да го наподобява. Но много украинци не искат да вървят повече по този път.
Това е една от причините Украйна да е толкова важна за Путин. не става дума само това, че без нея прехваленият му Евразийски съюз – подобие на Съветския съюз – би загубил смисъл. Става дума и за това, че ако украинците успеят да отхвърлят модела “Путин-Янукович” и върнат обратно страната си на демократичния европейски път, може да вдъхновят руснаците да направят същото.
Международните спортни събития са забавни. Надхитрянето на един нерешителен американски президент повдига духа. Но в края на краищата, здравето на икономиката определя съдбата на една държава. Съветският съюз рухна не само защото неговите граждани отхвърлиха идеологията му, а и защото икономиката му се срина. Ако Путин не успее да накара Русия да заработи, с неговия режим ще се случи същото.
БТА, e-vestnik

Надпис Болгар на плочка от преди 16 века роди спекулации: Българин ли е Ахил

Глинени плочки отпреди 16 века, открити на територията на македонския град Виница, може да се окажат едно от доказателствата за хипотезата...

От днес поскъпват билетите за влак до морските курорти

От 1 февруари поскъпват и билетите за влак до морските курорти. Увеличението е с около 8 на сто за спалните вагони и с около 5 на сто за...

Някои премълчават ролята на ДПС за избирането на Първанов за президент

/Поглед.инфо/ Ще подминем с мълчание и подценяването на ролята на ДПС за избирането на Георги Първанов за президент. Имам предвид собствено първият му мандат.

Майка на изчезнала ученичка: Откраднаха я за жена!

Майка на изчезнала ученичка твърди, че дъщеря й е открадната от мъж, който е искал да я вземе като жена. Тя направила собствено издирване...

Ако евроизборите са днес, АБВ няма да вкара депутат

/Поглед.инфо/ Новите леви са млади, но те имат много ниска степен на организираност и политическа ориентация за посланията, които биха могли по някакъв начин да ги извадят на повърхността. Те имат голям потенциал, който може да се търси в няколко посоки.

Нели Куцкова за убийството на свекърва си: И на душманин не пожелавам това, което видях

Навръх Нова година крадци пребиха до смърт 85-годишната свекърва на съдия Нели Куцкова – Надежда. От апартамента й откраднали коледния й...

10 храни доказано пазят от инфаркт

/Поглед.инфо/ Правилното хранене е съществена част от здравословния начин на живот. Най-важният орган в нашия организъм е сърцето. С какво да се храним, за да го поддържаме в отлична форма и да се пазим от инфаркт? Учени дават отговор на въпроса, представяйки списък от 10 задължителни храни. Ето го:

Писмо от вечната любовница до вечния любовник

Мили мой, „Време е за писма, родени на топло край камината. Думите от листа се запечатват на запотените стъкла като ноти на петолинието...

Черпим се за Трифон Зарезан в чест на лозята и техния пазител

На днешния ден се празнува Трифоновден, в чест на лозята и техния пазител св. Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името...

Целият свят лудна по мистериозен портрет на циганка. Носил небивал късмет!

Преди около 27 години, руският вестник Кубанские Новости публикува мистериозен портрет на млада циганка и интересната история, свързана с...

Без пострадали в 60 катастрофи през денонощието

60 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ...

Първо в Петел: Майка на 5-годишно дете съди държавата ни в Страсбург

Системата за закрила на детето е призвана да защитава децата от рискови ситуации в най-близкото им обкръжение - обикновено това е...

Почина известният испански треньор Луис Арагонес

Бившият треньор на испанския национален отбор по футбол и легенда на световния футбол Луис Арагонес е починал на 75 години. Новината...

Честит рожден ден КРОКОТАК!

 Днес нашият скъп КРОКОТАК навърши 5 години. Пожелаваме му все така да ни радва и вдъхновява! Ето как...

Жесток клип показва какво се случва с тези, които бягат от училище

Проблемът с учениците, които постоянно бягат от училище, е сред най-наболелите в цял свят. За справяне с него са измислени какви ли не...

Февруари лют само за 3 дни, после става 20 градуса

До -18 градуса ще е в Дунавската равнина между 4 и 7 февруари, тогава ще е най-лютият студ. В останалите райони минималните температури ще са...

Екскмет покани Лили Иванова по Фейсбук на концерт във Варна

Екскмет покани по "Фейсбук" естрадната прима Лили Иванова да изнесе концерт във Варна. Бившият началник на район "Приморски" към община...

Борислав Гуцанов: АБВ помагат на ГЕРБ

Не трябва да се повтаря управлението, което бе преди година в България. Колегите от АБВ по-скоро помагат на политическия опонент ГЕРБ....

Люба Кулезич се самоунижи публично. Посипа си главата с пепел

Тв водещата Люба Кулезич си посипа главата с пепел и публично се извини заради гафа с БТК. Преди седмица в предаването си по Нова...

Новият iPhone ще има сапфирен дисплей, Apple вече се сдоби с патент за него

apple-building-tall
Apple се е сдобила с патент за обработването на сапфир, който да бъде използвам в потребителската им електроника. Сапфирът е вторият най-твърд кристал на Земята след диаманта. Камерата и бутонът Начало[...]

Samsung пусна черни версии на Galaxy S4 и Galaxy S4 Mini

samsung-logo-31
Още през декември месец се говореше, че Samsung има намерение да пусне черни версии на Galaxy S4 и Galaxy S4 Mini. Моментът явно настъпи, тъй като новите цветови версии на[...]

Колко бира може да изпие българинът с една заплата

В необозримото интернет пространство се появи изключително интересна карта, която внася светлина по един изключително важен, в световен...

Вбесени фенове заплашват с бой Деси Слава

С физическа саморазправа са заплашили попфолк певицата Деси Слава, ако се яви на церемонията по връчването на първите музикални награди...

Кои зодии са най-големите проклетници

Кои зодии са най-големите проклетници? Ами всички. :) Защото всеки човек си носи ужасно качество, така наречените рогца! Предупреждаваме,...

Вижте кои са големите любови на великия Тодор Колев

Големите любови на големите артисти винаги са вълнували хората. За Тодор Колев се говори, че най-много е обичал съученичката си Мария и...

Минус 6 градуса е температурата на въздуха във Варна

Минус 6 градуса е температурата на въздуха във Варна. Времето над страната ще остане предимно облачно. Ще духа слаб, в Дунавската равнина...

Слави Трифонов скочи на „Под Прикритие” пред СЕМ. Настоява за глоба

Официално писмо на хартия, подписано с името на Слави Трифонов, са получили в Съвета за електронни медии (СЕМ) срещу вулгарните изрази и...

Маджо платил един милион откуп за сина на Венци Стефанов

Основателят на СИК Младен Михалев се е опитвал да откупи живота на отвлечения син на шефа на ФК “Славия” Венцислав Стефанов. Маджо...

ЕНП мълчи за срещите на Бойко с Петното

/Поглед.инфо/ "Защо ЕНП мълчи за срещите на Бойко Борисов и Бисер Миланов-Петното", попита от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан вчера.

Журналистката Яна Добрева: Отричам се от България. Тя ме смаза!

Когато на 9 юли мъжът ми изчезна от къщи. Когато на 10 юли вечерта го намерих пребит и изхвърлен на един строеж. Когато лекарят от Бърза...

Румен Петков отива на театър, вместо на пленум на "Позитано"

/Поглед.инфо/ Прекратяване на членството заплашва Първанов и Петков

Идея за референдум за пенсионната реформа и майките обсъждат в БСП

/Поглед.инфо/ София. Идея за референдум, но за пенсионната реформа и майките обсъждат в БСП, научи "Стандарт". Един от вариантите е да се направи всенародно допитване за предсрочно пенсиониране при недостиг на стаж или възраст.

Без вода остават в к.к. „Чайка” и „Ален Мак”

От ВиК-Варна съобщиха, че поради възникнали вторични аварии, срокът за пускане на водата на абонатите в к.к.”Чайка” и част от местност...

По-високи температури над Черноморието днес

Над Черноморието днес облачността ще бъде значителна. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Температурите ще се повишат и...

Заради кокаин в консерви от аншоа убили Поли Пантев

Известният сикаджия от 90-те години Пантю (Поли) Пантев вероятно щеше да е жив поне още няколко години, ако съдбата не му беше обърнала гръб...

Разгневен бик избяга от кланица, уби мотоциклетист на магистрала (видео)

Разгневен бик излезе на оживена магистрала в Китай и предизвика хаос, показват записи от охранителните камери, които бяха качени в...

България – спомени от стари ленти. 20 уникални снимки, които задължително трябва да видите

Фразата „една снимка струва колкото хиляда думи” е измислена от американския редактор Артър Бризбейн през 1911 г. Това се отнася за много...

Сняг и силни ветрове блокираха Сърбия

/Поглед.инфо/ Сняг и силни ветрове блокираха трафика в Сърбия, предаде информационният портал InSerbia. В източните части на страната и Войводина духат ветрове, които на моменти придобиват силата на ураган, образувайки дълбоки снежни преспи.

150 нови работни места в "Лукойл"

/Поглед.инфо/ 150 нови работни места ще бъдат разкрити в Бургас. Свободните позиции са обявени от “Лукойл Нефтохим” в дирекция “Бюро по труда” Бургас. Петролната компания търси кандидати със специалност заварчик. Крайният срок за подаване на документи е 28.02.2014 г.

Крадем ток или вода - влизаме в затвора за 6 години

/Поглед.инфо/ Ако крадем ток или вода, може да влезнем в затвора за 6 години. Това предвижда нов закон.

Вашият хороскоп за днес

Овен Посветете деня си на всичко, което възвишава духа, но внимавайте в мислите си, за да не си създадете сами проблеми. Възможно е да...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване