02/03/14 14:45
(http://www.gorichka.bg/)

Иновативен проект предвижда жилища в електрическа станция

3025669-slide-scott-allen-kristina-buller-energy-house-designboom01

Станция за производство на електричество и преработка на боклук, същевременно и яка жилищна сграда – какво повече

Сега, ако се опиташ да си представиш уютен дом, сгушен кокетно в електрическа станция, едва ли ще ти се получи. Скот Алън и Кристина Булън обаче успяват – и новата им разработка е смела придобивка за всеки адекватен град. Тя представлява жилищна сграда, която всъщност функционира като, да, централа за генериране на електричество. О, също и станция за преработка на боклук. От който, всъщност, прави електричеството. Скот е архитект, а Кристина – дизайнер в иновативната Perkins+Will. Идеята им се ражда в резултат на традиционния вътрешен конкурс на компанията и добре че го има него, защото е забележителна.

Дизайнът се базира на модела енергия-от-боклука, градските отпадъци биха могли всъщност да бъдат изгорени и превърнати в енергия за няколко квартала. Процесът не крие опасности, благодарение на развитите системи за филтриране на въздуха. Екипът е изчислил, че станцията ще може да произвежда достатъчно за около 26,000 домове. Това, освен необходимото за самата нея и живущите там. Поради мащаба си сградата е сигнификантно различна от на пръв поглед подобни проекти, като например соларни станции – дори целият покрив на дадена сграда да е покрит с панели, те най-често усяват да произведат само необходимото за нейното захранване, без да остава за околно ползване.

3025669-slide-img713894754998db602bd322e56e7f7f208b96264cb08

Станцията ще може да произвежда достатъчно енергия освен за себе си и за 26,000 други домакинства

Чудесен бонус на идеята е и намаляването на боклука; Филаделфия, градът, за който е замислена сградата, сега провожда над 200,000 тона отпадъци към гладните пещи и това е максималният им капацитет, а трябва да се намери решение за останалите количества. Така че осъществяването на Скот-Кристина проекта би създало симбиотична връзка между обичайно самостоятелно опериращите електрически станции и преработката на градския боклук.

3025669-slide-img41389475499ad8fb4fb86f63d244c20c2da051971d9

Сградата-станция би могла да се справи с всичкия боклук на Филаделфия

Добрата градска архитектура задължително взима предвид проблемите на средата, с която работи, а в случая определено говорим за висок професионален стандарт. Така че сградата повдига въпроса за това какво се случва в изоставените райони на Филаделфия, като самата тя би донесла нов живот в сега изолираната част на града. Създателите й предлагат съвсем реална локация в близост до брега, където освен няколко пустеещи складови бази и ръждясали фабрики друго няма. Ако земята там се превърне в огромния парк, заложен в проекта, биха били предотвратени опасни наводнения, а освен това и привлечени множество посетители.Скот посочва супер успешния пример с нюйоркския High Line, паркът, изграден върху повдигнати над уличното ниво железопътни релси. Благодарение на него вехтеещият район на Уест Сайд вече е процъфтяваща част от града.

3250529499_b896af02f0_b

High Lane

На фона на последните новини около градското планиране на София, не сме особени оптимисти за бъдещия изглед на градските райони и региони, но… какво пък, може и да стане чудо и сред нас да се появи някой адекватен, иновативен проект като гореописания.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване