Кризата в Украйна заплашва България

/Поглед.инфо/ Заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически. Това заяви министър Цветлин Йовчев в Брюксел, по време на редовното заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“.

Руската кримска е като турската кипърска република

Надявам се да не обидя интелигентността на читателите, но си позволявам да разтълкувам лаконичната информация, според която лидерите на държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия,Италия, Япония, Великобритания и САЩ), както и председателите на Европейската комисия и на Европейския осъждат в ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

1. Самото споменаване на Г-7 ( като редакция редукция на съществуващата досега Г-8) означава изключване на Русия от Г-8, където тя беше приета по милост през 1997-ма с надежда да бъде превъзпитан руският имперски комплекс с неговата мания за величие на ядрен великан на глинени стопански крака – за да бъде приласкан в цивилизованата компания на водещите развити държави и да не прави повече бели.

2. Европейската комисия и Европейският съвет излизат с обща и категорична позиция по важен международен въпрос както много рядко се случва.

3. Общото мнение на Г-7 + Европейската комисия + Европейският съвет = невиждано обединен триумвират на западното трансконтинентално противопоставяне срещу евразийската налудничавост на Путин.

Отгоре на всичко новото ръководство на Украйна упорито отказва да изстреля дори един куршум срещу надяващите се да получат постфактум легитимация за инвазията си руски нашественици. Така те с всеки изминал час все повече придобиват статут на побойници срещу държава, която не дава повод за военен сблъсък и печели симпатията на обединяващата се около каузата на украинската независимост световна общност.

В отчаянието си да обяснят колко прав е Путин да върши това безумие, българските русофили папагалски повтарят гьобелсопободните крясъци на Кремъл, сравнявайки ситуацията с кризата в Косово, където НАТО се намеси на финала на разпалената от др. Милошевич гражданска война в Югославия.

Разликите?

Режимът на Милошевич вършеше масови зверства в Косово от позицията на могъщ властелин срещу десетилетно мачкан малък етнос. Не друг, а Милошевич ( сръбският Янукович) предизвика гражданската война и разпада на Югославия с екстремизма на шовинизма, взривен именно при едно негово посещение в Косово.

Нищо подобно няма в Украйна спрямо руснаците, които не са някакъв дребен етнос, а голям залък за каквито и да било горещи украински глави.

От главата на нито един руснак не е паднал косъм в Украйна. Нещо повече, тъкмо проруският режим на Янукович имаше в лакомите си ръце цялата репресивна мощ на държавата и мачкаше кърваво противниците си за радост на руския си покровител Путин.

Поучително е, че инвазията на Путин в грузинската Южна Осетия завърши с триумф на бруталната му военна сила, но с пълен провал на международното поле, където признанието на руското статукво си остава на режим на самозадоволяване за Кремъл. Докато Косово- щом българските русофилски папагали искат да се заяждат с това сравнение, да им обясня- е призната днес от 105 страни.

Така че, щом ще търсим аналогии, нашествието на Путин в Украйна, претендиращо да защитава сънародниците, напомня на две неща: на хитлеристкия аншлус на Судетите в Чехия заради германското малцинство или на френетичното поглъщане на братската по кръв и език Австрия.

И на още нещо прилича: на турската окупация в Кипър, обоснована като защита на сънародници по същата формула, както руската инвазия в Южна Осетия и в Южна Украйна.

Мъртвородената Турска кипърска република вече 30 години се натъква на пълна международна изолация.

Втората по големина армия на първата по територия държава е употребена срещу Украйна за нещо, което няма да се превърне в трета световна война, но ще изобличи и заличи окончателно мегаломанските претенции за т.н. Трети рим на самозвания му император Владимир, който ще се провали както и Владетеля на Третия райх.

Переврат и антипреврат. Поправки към теорията на Джин Шарп

/Поглед.инфо/ В статията си "Превратът в Киев", публикувана в антивоенния портал Atniwar.com на 24 февруари,популярният американски колумнист Джъстин Раймонд не търси завоалирани изрази, говорейки за това, че става въпрос за държавен преврат в точния смисъл на думата - "насилствено завземане на законно избраната държавна власт". /рус. ез./

Онлайн пазаруването – плюсове и минуси

С времето online търговията набира скорост и става все по-популярна. Като една съвременна жена, ти няма как да не си се сблъсквала или поне...

3-ти март е велика дата за България. На 03.03.1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор

На 03.03.1918, България макар и за кратко е победител. Русия е унизена и наказана за вероломното нападение в Добруджа. Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) и Русия слага край на руското участие в Първата световна война. Претърпяла поражение, скоро след Октомврийската революция Русия е [...]

The post 3-ти март е велика дата за България. На 03.03.1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор appeared first on ExtremeCentrePoint.

Statement on the Occasion of Bulgaria’s National Day

John Kerry: On behalf of President Obama and the people of the United States, I send best wishes to all Bulgarians as you celebrate National Day on March 3.

Готово ли е военно НАТО да удари Русия? Самолетоносачът “Джордж Буш” навлезе в Егейско море. Крим попада в обсега на самолетите му

На 27 февруари бойната група на най-модерният самолетоносач на САЩ(CVN 77) премина през Гибралтар. Снимка, U.S. Navy photo by Lt. Juan David Guerra Има девет ескадрили на борда на Буш. Четири бойни ескадрили – две с F/A-18E/F Super Hornet и две с по-стария модел F/A-18C Хорнет . Точният брой  самолети във всяка ескадрила варира , [...]

The post Готово ли е военно НАТО да удари Русия? Самолетоносачът “Джордж Буш” навлезе в Егейско море. Крим попада в обсега на самолетите му appeared first on ExtremeCentrePoint.

Тити Папазов: Момчетата от Варна са герои. Ние не можем да изгубим плейофна серия

Старши треньорът на Левски Константин Папазов бе изключително щастлив от успеха на своя тим над Черно море-Порт Варна във финала на...

Не кривете историята!

/Поглед.инфо/ Честит празник, приятели! Всеки си прави своя "прочит" на историята. Факт е обаче, че над 60 000 руснаци са оставили костите си тук, на нашата свещена, мъничка, но прекрасна земя, жертвайки се за нашата свобода!

Министерството на отбраната на Украйна: Русия иска украинците да се предадат до 5 сутринта

Украинското министерство на отбраната заяви, че командирът на Черноморския флот на Русия Александър Витко в ултимативна форма е поискал...

Кметът на Лвов: Щиковете на чужда армия никога няма да ни донесат мир

Ние уважаваме желанието на всички граждани на Украйна – украинци, руснаци, кримски татари, евреи, граждани от всички националности – да развиват мирно културата си, да говорят на собствените си езици, да помнят своята история. Но щиковете на чужда армия никога няма да ни донесат мирно развитие. Кръвта на украинските войници, майчините сълзи няма да донесат щастие на никого в нашата страна. Да, всички ние сме виновни, че за времето на нашата независимост не успяхме да построим страната на своите мечти. Но тази задача в бъдеще можем да решим само ние с вас – нито Москва, нито Брюксел, нито Вашингтон ще направят това.

Денислав Коцев: Нормално е да съжаляваме, но трябва да продължим напред

Старши-треньорът на Черно море-Порт Варна Денислав Коцев бе доволен от представянето на възпитаниците си, независимо, че „моряците”...

Вадят лозя и ниви от парка “Странджа“

Лозя, ниви и закрити рудници ще бъдат извадени от Природен парк „Странджа“ и ще могат да бъдат застроени. Това предвижда планът за...

"Гардиън": Кери и НАТО да се успокоят и да дадат задна

/Поглед.инфо/ Истеричната реакция по повод на придвижването на руските войски в Крим няма да помогне. Само Киев може да спре кризата, не давайки й да се превърне в катастрофа, пише журналистът Джонатан Стийл във вестник "Гардиан".

Утре ще има порои, в сряда сняг!

/Поглед.инфо/ През нощта ще е облачно с валежи от дъжд. Минимални температури между 2° и 7°. На места в низините ще има мъгла. Утре облачността ще е по-често значителна и на много места ще превалява дъжд.

Световната здравна организация: Затлъстяването е епидемия и трябва да се спре!

/Поглед.инфо/ Затлъстяването е епидемия, а държавите трябва да наложат икономически мерки, които да спрат разпространението й. Това заяви Световната здравна организация (СЗО), след като стана ясно, че една трета от децата под 13 г. в Европа са с наднормено тегло, а епидемията е на път да се разпространи и в слабо развитите страни, които се радват на бързо нарастващи икономики.

Чака ни по-влажна и хладна пролет, истинско лято - след средата на юли

Идва по-влажна и по-хладна пролет, а истинско лято, подходящо за море, се очертава чак след средата на юли. Това предвижда сезонната...

Невиждани мерки за сигурност преди тържествената заря

/Поглед.инфо/ Полицията предприе невиждани мерки за сигурност преди тържествената заря в чест на националния празник на България, на която ще присъстват Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски.

Ето го най-наглия джип в София (снимка)

Читател на агенция "Блиц" номинира сребърна "Тойота" за своеобразна класация със заглавие "Най-нагъл джип в София". Подаденият от Десимир...

Хиляди заклещени в тунелите на магистралата след Правец

снимка: mgzn.com, архив Хиляди автомобили образуваха гигантско задръстване на магистралата след Правец в посока София, съобщи "24 часа",...

Черно море не успя да спечели Купата по баскет след невероятна драма

Левски спечели Купата на България по баскетбол след 4-годишно прекъсване. На финала в изпълнената до краен предел зала "Универсиада" тимът...

Яценюк обяви, че е преодолян пикът на кризата в отношенията с Русия

снимка: РИА Новости Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че страната вече е преминала „най-силната фаза на кризата” в...

​От Майдана към Студена война-2

Последната седмица промени езика на дипломацията и той много заприлича на онзи от времето на Карибската криза. Разликата е единствено, че преди 50 години Съветският съюз застраши американската стабилност, а днес в Киев чрез размирици е инсталирано нещо, наричащо себе си правителство, което еднозначно заплашва интересите на Русия. САЩ и, пригласяйки му, НАТО отправиха остри предупреждения към Русия, а президентът Путин след близо едноседмично мълчание поиска разрешение от Съвета на Федерацията да използва въоръжени сили за стабилизиране на ситуацията в Украйна. Заговори се, че „Оранжевата революция-2“ ще предизвика „Кримска война-2“. Въпрос е дали това, което се случи на Майдана, може да се нарече революция, а и през 21 век война в Крим би означавала трета световна война с опустошителни последици за самата Европа на първо място. Но независимо от подобен скептицизъм, светът вече не е същият. Вече не става дума за Украйна, а за отношенията между постоянните фактори в световната политика - САЩ, ЕС, Русия, Китай.

Из делниците на един луд (24-28 февруари)

Ако народът се излъже и по този гламчо Бареков, ще бъда много силно и много трайно разочарован. Знаете ли какво е гламчо? Това е по Кърт Вонегът – човек, който пърди във ваната и лови мехурчетата… С това се занимава гламчо. И ако народът тръгне с него да лови мехурчета, просто се отписвам от партидата… Стига вече, баят. От всички спасители, които изтърпяхме, тоя е най-нелепият.

БАН: Утре се задават порои, в сряда най-после ще завали сняг

През нощта ще е облачно с валежи от дъжд. Минимални температури между 2° и 7°. На места в низините ще има мъгла. Утре облачността ще е...

Йовчев: Има заплахи за сигурността на България

снимка: БулФото, архив "Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев...

Анелия Клисарова: Законът за професионалното образование влиза в парламента

Законът за училищното образование закъснява заради противоречиви текстове в предишния проект, заяви министърът на образованието и...

Българка в екипа на спечелилия "Оскар" анимационен филм "Замръзналото кралство"

Българката Светла Радивоева е работила като асистент в анимационния отдел на суперпродукцията на "Дисни" "Замръзналото кралство". Филмът...

В Червен бряг спуснаха знамето като на война

снимка: Диана Димитрова Цяла България празнува днес националния ни празник 3 март. В Червен бряг обаче се готвят за война, или поне така...

"Гардиан": САЩ и Киев са в истерия, да дадат на задна, за да не стане лошо

Истеричната реакция по повод на придвижването на руските войски в Крим няма да помогне. Само Киев може да спре кризата, не давайки й да се...

Бил Гейтс отново е най-богат в света

снимка: Getty Images/Guliver Photos Основателят на компанията „Майкрософт”Бил Гейтс отново оглави класацията на най-богатите хора в света,...

Загиналият в катастрофа Георги спасил свой съученик, ударен лошо при сбиване

Ученикът от Търговската гимназия в Бургас  Георги Вълчев, който загина в катастрофа на 1 март, преди година пръв се притекъл на помощ на...

Лавров: Новата украинска власт нарушава човешките права

снимка: ЕPA Новото украинското правителство възнамерява да използва победата си за нарушаване на човешките права и основните свободи,...

Фобии и филии

И докато българските политици и управленци от различни цветове се карат чии точно геополитически или лични интереси ще надделеят за едно или за друго; и докато се борим "за демокрацията в Афганистан" (както преди се борехме за комунизма в Чехословакия); и докато още се делим на фили и на фоби, в зависимост от това кой в коя посока предпочита да се кланя на някоя велика сила - ще сме като риба-прилепало, която, освен, че не се движи по собствена траектория, дори не знае и по каква точно траектория се движи.

Вижте как протестиращи превзеха областната управа в Донецк (видео)

Около 300 протестиращи с руски знамена в ръце нахлуха в сградата на областната управа в източноукраинския град Донецк и превзеха два...

И утре ще вали дъжд, облаците остават поне до петък

Утре времето ще е облачно с валежи от дъжд. Сутринта на места видимостта ще е намалена. Валежите, през деня ще намаляват, а следобед над...

Рисовете се завръщат в България

Цветелина Пенчева, "Труд" Има ли рисове в България? Има, твърдят от Световния фонд за дивата природа, които дори предлагат на българите да...

Хайдушки богатства подлудяват златотърсачи

Хайдушки и тракийски съкровища, заровени дълбоко в земите ни, подлудяват иманярите у нас, съобщава "Монитор". Легендите разказват, че...

Късогледството на президента

Петър Бочуков, bulgarian.ruvr.ru Миналото лято, в разгара на протестите срещу парламента и правителството на Орешарски, президентът Плевнелиев...

Украинска авиобригада премина на страната на Крим

снимка: РИА Новости Правителството на Крим заяви, че на страната на регионалните власти е преминала 204-та украинска изтребителна...

Вътрешният министър на Украйна шокира с изказване, че може "да се провокира война с убийство на свои"

Нечувана теория изказа новият вътрешен министър на Украйна Николай Величкович, която провокира доста въпроси. Войната в Крим може да...

Македония разпуска парламента и отива на избори

В сряда, 5-ти март, македонският парламент ще заседава извънредно и ще обсъжда една единствена точка в дневния ред - разпускане на...

Маргарита Попова: Трябва да защитим българското малцинство в Украйна

снимка: БулФото, архив България трябва да е готова да посрещне представителите на българското малцинство в Украйна, ако те поискат да...

Кралят узакони евтанзията на деца в Белгия

Промените в закона, според който евтаназия ще бъде прилагана на деца ще бъдат, бяха подписани от кралят на Белгия Филип. Законът бе...

3 март обедини българи, руснаци и украинци във Варна

Фото Румен Сарандев Виолета Гурнакова Стотици варненци се включиха в шествията за 3 март. Празненствата с тържествен молебен в...

Валери Домовчийски вече е на „Тича“. Вижте взитката му!

Бившият нападател на Левски и Ботев (Пд) се присъедини към Черно море и в момента участва в първото занимание на тима за седмицата на...

Мъж в потрес: Дойде ли времето да ни никнат гърди?

Редови българин изпадна в потрес, когато откри в домат… кълнове. „Съзнавам, че процеса на покълване е природен, естествен процес. Но...

В САЩ наш доктор спасил над 100 отрязани пръста

Симеон Гаспаров, Чикаго, "Труд" Какво е успехът? За мнозина да си успял, означава да имаш много пари и звездна слава. За други той не е...

Гайдари изпълниха химна във Варна за 3-ти март

Десетки гайдари се събраха в Морската градина  за празника 3-ти март за да изпълнят колективно химна на Република България.

Орешарски на Шипка: Българин да се наричам - първа радост е за мене

За да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване