Меден кейк с шоколадова глазура

Кой няма да се съгласи, че през изминалите празнични дни (а даже и сега), докато се редуваха вятър мъгла и дъжд, най-доброто нещо за правене е да си стоиш у дома, да гледаш филми/четеш книги и да си правиш сладкиши, а? Аз това направих. Понеже баба и дядо от Ловеч дойдоха на гости за почивните дни, ние с Вальо отидохме на кино, аз си купих за четене по-късно „Бели трюфели през зимата“ и не най-накрая приготвих меден кейк за закуска. Уж беше за сутрешна закуска, но така стана, че го ядохме за следобедна. Идеален! Няма значение закуската. С кафе, чай или коняк – прекрасен е! Това последното, за коняка, след вечеря, нали? Да не започваме от сутринта, все пак. Но, може малко в чая. Шттт, няма да казваш на никого.

Меден кейк с шоколадова глазура

Нали знаеш, когато имаш гости, особено пък баба и дядо започваш да се престараваш. Понеже изядохме останалия карамелен крем предната вечер ми трябваше нещо, което да става за закуска и за десерт след вечеря. Предвид програмата с киното, която си бяхме устроили с Вальо, нямаше да имам време и за двете. Или поне за десерта. Искаше ми се нещо с мед. Ами така е. Гостите обикновено ядат желанията на домакина. Добре де, може и по друг начин да се каже. Домакинът сервира своята храна, приготвена по неговите възгледи и вкус. И така гостите се наслаждават. Обаче, да си призная, почти не се погрижих за вечерята (тук е ред да блеснат баба и дядо), та нали бях на кино.

Меден кейк с шоколадова глазура

Затова само за десерта мога да говоря подробно, с рецепта. След решението ми за нещо с мед се разтърсих в epicurious.com (последната ми мания) и този кейк беше първото нещо, което привлече вниманието ми. О, аз знам че ще ми отнеме време. Не време за приготвяне, а време докато изстине и стане подходящ за рязане. Но знам още, че когато мине това време ще имам пухкав, сочен и много ароматен сладкиш. И не сбърках.

Меден кейк с шоколадова глазура

Меден кейк с шоколадова глазура

Адаптирано от epicurious.com

Този кейк е много сочен и запазва това си качество няколко дни след приготвянето му. Дори е по-добър ден след като се изпече и се остави да изстине напълно. За това дават принос олиото и по-голямото количество течности в него. Текстурата му е плътна, мека, сочна, а подправките са балансирани.

Шоколадовата глазура допълва меката сърцевина и ако обичаш лек солен нюанс в десерта, то след като се нанесе глазурата, кейкът може да се поръси с малко смляна морска сол или fleur de sel.

Посочените дози са за 1 голям кейк.

За кейка:

  • 320 г брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 2 чаени лъжици канела
  • 1/4 чаена лъжица джинджифил на прах
  • 1/4 чаена лъжица карамфил
  • 3 големи яйца (използвах 4 много малки)
  • 200 г захар
  • 280 мл олио от гроздови семена
  • 320 г течен мед
  • 180 мл готово кафе, хладко (или 2-3 лъжици разтворимо в 180 мл вода)
  • 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора

За глазурата:

  • 80 мл животинска сметана
  • 2 чаени лъжици течна глюкоза
  • 120 г натурален шоколад, нарязан на дребно
  • смляна морска сол или fleur de se за поръсване (по желание)

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за кейк с вместимост 2 литра, с дупка в средата. Формата се намазва с олио. Ако е необходимо (формата е без незалепващо покритие) е добре след като се намаже с олио да се поръси с брашно или какао. Излишното се изтръсква.

За кейка първите седем съставки се смесват в голяма купа и се разбъркват хубаво.

Добавя се портокалова кора

Отделно се разбиват яйцата и захарта с миксер, докато увеличат обема си и се сгъстят. Към тях се добавят олиото, медът, кафето и портокаловата кора. Разбъркват се добре.

Течните се добавят към сухите съставки

Течната смес се изсипва при сухите съставки. Разбиват се с миксер на ниска скорост докато сместа стане еднородна.

Сместа се изсипва във формата

Сместа се изсипва в подготвената форма.

Слага се в предварително нагрятата фурна и се пече за 45-50 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в кейка трябва да излезе суха. Кейкът се изважда от фурната и се поставя върху решетка (с формата) да се охлади за 20 минути. Тогава се обръща върху решетката и се освобождава от формата. Оставя се да се охлади напълно.

За глазурата в малка тенджерка се смесват сметаната и глюкозата. Загряват се докато заврат и се изсипват върху нарязания на ситно шоколад. Разбъркват се докато се получи гладка и плътна смес.

Глазурата се разпределя върху кейка

Кейкът се залива с топлата глазура. Разпределя се равномерно с лъжица. По желание може да се поръси с малко смляна морска сол или fleur de sel.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Меден кейк с шоколадова глазура е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване